• hjemmebagte ciabatta brød - perfekte for cafeburgeren

Hjemmelavede ciabatta brød – perfekt til café-burgeren

25
 • hjemmebagte ciabatta brød - perfekte for cafeburgeren

Hjemmelavede ciabatta brød – perfekt til café-burgeren

hjemmebagte ciabatta brød - perfekte for cafeburgeren

 

Brødet med den gode historie

Jeg har igennem den seneste tid eksperimenteret med at lave det såkaldte “verdens bedste brød” i alverdens afskygninger. På bedste nørdede mannér har jeg leget med fugtigheden i dejen, bage temperaturer, meltyper, gær typer, salt procenter, hæve tider og meget meget andet. Mon ikke der på et tidspunkt kommer en lille indlæg om det her på bloggen.

I dag havde jeg dog lyst til en anden type brød. Jeg tænkte at jeg ville lave et anderledes brød, men ud fra nogle af de samme principper som det andet brød: lang hævetid, simple ingredienser og så lidt bearbejdning som muligt. Valget faldt på ciabatta bollen, da det er et brød jeg jævnligt nyder på caféer og i Italien. Min udgave skulle dog være den Sicilianske udgave hvor der bruges durum mel i dejen.

Ciabatta brødet er egenligt et lidt sjovt brød med en god historie. Man skal nemlig ikke mere end tilbage til 1982 for at komme til dets opfindelses-år. På det tidspunkt var Italien ved at gå til i kedelige importerede baguette brød fra Frankrig. De havde nærmest overtaget det italienske brødmarked med deres sandwich-venlige flutes.

En smart mel-møller og brød interesseret gut ved navn Arnaldo Cavallari fik dog en ide til et nyt brød han mente var “verdens bedste”  (sjovt som historien gentager sig). Det var en meget våd dej lavet på hans eget mel og så næsten ikke skulle æltes eller røres (kan du begynde at se ligheden med nutidens moderne brød?). Da dejen i formet tilstand nærmest lignede en klassisk “slipper” (tøffel/sutsko), ja så valgte han at navngive brødet efter en sådanne. På italiensk er det “Ciabatta”.

Som nærmest alt andet mad i Italien, så skulle navnet på hans område selvfølgelig også med i navnet – derfor “Ciabatta Polesano”. Han mente at brødet var så godt at han registrerede begge dele af navnet og endda et par år efter registrerede Ciabatta Italia også.

Arnaldo var heldig, for inde for få år havde bl.a. flere store britiske forretningskæder (eks. Marks & Spencer) taget brødet til sig og gjort det populært i UK og resten af Europa. Man siger at hans brød “reddede” den italienske brødindustri fra at bliver tromlet ned af franskmændene – om det er sandt kan vi aldrig vide med sikkerhed, men populært er det.

Ciabatta er efterhånden blevet en massebetegnelse for let firkantede brød bagt med sprød skorpe og sej, luftig krumme.

I Italien har hver egn efterhånden deres egen udgave og den eg vil lave er nok især inspireret af den Sicilianske udgave hvor der bl.a. bruges Durum mel.

Som du måske nok har opdaget fra historien, så er det Arnaldo “opfandt” blot en udgave af no-knead brødet (altså “verdens bedste brød”) som er så utroligt populært i disse dage. Opskriften er ikke anderledes end opskrifter der har eksisteret i mange hundrede år, men den blev blot markedsført smart og på det rette tidspunkt – igen nøjagtigt som no-knead brødet.

Så for at afslutte historien vil jeg her komme med min opskrift på ciabatta brød. Den er ikke lavet efter nogen bestemt opskrift (jeg undlod faktisk helt at kigge efter en), men blev i stedet lavet ud fra følgende tommelfingerregler:

 • Dejen skal have en fugtighed på 70% (dvs. vand skal afvejes til at udgøre 70% af vægten på den mængde mel man bruge)
 • Dejen skal være let at bearbejde uden for meget røren
 • Dejen skal have lov at hæve og udvikle smag
 • Dejen skal indeholde Durum mel – jeg valgte 30% da durum ikke er så glutenholdigt og derfor ikke hæver nær så meget
 • Dejen skal bages ved høj varme og gerne med damp (det sidste klarer min dampovne heldigvis for mig)

Som sagt, så gjort og i morges blev der derfor smidt en Ciabatta dej sammen efter de ovenstående grundprincipper.

Ciabattabrød som jeg kan lide dem

 

Ciabatta boller

Kort beskrivelse:

Lækre ciabatta boller med durum. Perfekte til en caféburger eller blot med lidt lækkert pålæg på. Opskriften giver ca 15 boller alt efter hvad størrelse man laver

Ingredienser

 • 700g hvedemel (Gerne tipo 00 eller andet høj-protein mel)
 • 300g durum mel
 • 1 spsk fint salt
 • ½tsk tørgær eller ca 5g alm. gær (som en ært)
 • 7dl vand

Fremgangsmåde

 1. Bland hvedemel, durummel og salt godt
 2. Opløs gæren i vandet og rør så melblandingen i lidt af gangen.
 3. Dejen skulle gerne være let at røre uden at det er for hårdt. Det gør ikke noget den er lidt klumpet, bare der ikke er tørt mel.
 4. Stil dejen til hævning ved stuetemperatur i ca 6-8timer eller mere (eller koldhæv dejen i minimum 12 timer i køleskabet).
 5. Efter hævning drysses et tyndt lag durummel ud på bordet og dejen hældes ud på melet.
 6. Dejen skulle gerne flyde lidt ud, så den ender med at være ca 3-5 cm i tykkelsen og fladet ud over et større stykke. Flyder den ikke ud, så hjælp den lidt med hænderne så den bliver jævnt flad – pas på du ikke presser luftboblerne ud af dejen.
 7. Drys overfladen af dejen med durum mel (det giver en god effekt på det færdige brød).
 8. Med en dejspade, en dejskærer, en spartel eller lignende skæres dejen nu ud i firkanter af en passende størrelse. Dette gøres lettest ved at skære strimler og så skære disse i mindre stykker.
 9. Flyt forsigtigt hvert stykke dej over på en bagplade med bagepapir og sørg for at klumperne ca beholder deres firkantede form og at durum mel siden vender opad.
 10. Lad bollerne hæve imens ovnen varmes op til 230-250C med et fad med vand i bunden (for at skabe damp, hvis man ikke har en dampovn).
 11. Bag bollerne i ca 20minutter til de er gyldne og sprøde i overfladen.

Café-burgeren

Egenligt er jeg slet ikke den store foretaler for den såkaldte Café-burger. Jeg er dog glad for burger og jeg er glad for ciabatta brødet. Desværre så har de fleste cafeer det desværre med at gøre burgeren til mere end den er og propper alle mulige smarte ting i.

Jeg valgte dog at lave en café-burger lignende sag ud af mine ciabatta boller alligevel. Det var dog med mine favorit ting i:

 • lækker krydret bøf af nyhakket økologisk oksekød –  lavet på grillen selvfølgelig
 • spejlæg – egenligt en ting jeg blev helt pjattet med efter et ophold i Korea hvor jeg fik det i en burger kaldet en “Ambulance” (da man nærmest fik et slagtilfælde af at spise den).
 • Bløde løg – yeps det smager bare skønt.
 • lidt grønt (gerne bøftomat eller kryddertomat, peberfrugt og lidt blandet salat).
 • En god sennep, chilimayo og ketchup

Resultat kom til at se således ud. Jeg lavede en lidt større ciabatta bolle tiden den, så den bøf du ser i burgeren er på 300g:

Min udgave af cafe-burgeren

Kommentarer

 • Carsten Nielsen

  Written on 30. juli 2012

  Sker der noget ved at smide en masse finthakket hvidløg i sammen med melblandingen?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 30. juli 2012

   Hej Carsten,
   Det burde du nok kunne gøre, men pas på for det kan hurtigt blive ret kraftigt i smagen.

   Svar
 • Anette Petersen

  Written on 12. oktober 2012

  Kan man bruge ren hvedemel? Jeg bor i Sri Lanka, hvor det er stort set umuligt at skaffe durummel…

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 19. oktober 2012

   Hej Anette,
   Det kan man sagtens, men resultatet bliver selvfølgelig lidt anderledes. Det bliver dog stadig et rigtigt lækkert brød.

   Svar
 • Tina

  Written on 27. marts 2013

  Hej Kim,
  Bollerne ser virkelig gode ud 😉

  Jeg vil gerne bage brød i stedet for. Hvor lang tid vil du sig brødene skal have i ovnen?

  Venlig hilsen
  Tina

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 27. marts 2013

   Hej Tina,
   Jeg vil tro de skal have omkring 35-40 minutter, men det er svært at sige nøjagtigt. Det bedste er at holde øje med brødet så det ikke bliver for mørkt.

   Venligst
   Kim

   Svar
 • Klaus

  Written on 31. marts 2013

  Har lige prøvet bollerne. De er fantastiske, jeg satte dejen til hævning i køleskabet i går, og har så lavet boller af to gange i dag.
  Det er utroligt nemt….. Hurra for det nemme brød…!

  Svar
 • Schousnigel » Ciabatta boller i madpakken

  Written on 11. august 2013

  […] finder i > HER < fra bloggen […]

  Svar
 • Tine

  Written on 12. august 2013

  Hej
  Super lækre boller, tak for opskrift og historie.
  Jeg har lige fået mig en dampovn, som jeg glæder mig meget til at bruge. Jeg vil gerne gøre første forsøg med disse boller. Kan du skrive lidt om, hvor meget damp du bruger og hvornår?
  Mvh Tine

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 12. august 2013

   Hej Tine,
   Tillykke med din nye dampovn – den skal du nok blive glad for når du lige har lært den lidt at kende.
   I den ovn jeg har, er der et brød program og det er ofte det jeg bruger. Det starter med lav temperatur og meget damp og så går det over imod mindre damp og høj temperatur (den temperatur man har sat ovnen til at skulle have). Det virker for det meste brød hvor der skal være en god skorpe på. Til fødselsdagsboller og lignende med tynd skorpe, bruger jeg normalt ovnens damphæve program (40C + 100% damp) i 30 min, tager brødet ud og pensler imens ovnen skiftes over til over/undervarme og ingen damp (der er stadig fugt i ovnen fra damp programmet alligevel).

   Håber det giver mening.
   MVH
   Kim

   Svar
 • Thomas Nielsen

  Written on 1. januar 2014

  Hej
  Nu har jeg prøve denne opskrift 2 gange (begge som koldhævning ca. 16 timer) og bege gange er hævningen udeblevet. Bollerne smager godt og for en fin skorpe, men der er meget kompakte og næsten klæg indeni.
  Hvad gør jeg forkert. Er de 7dl vand jeg bruger for koldt eller står dejen til hævning for koldt?

  Mvh Thomas

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 1. januar 2014

   Hej Thomas,
   Mit bedste bud er faktisk, som du selv nævner, at hævningen foregår et for koldt sted. Ellers ved jeg ikke lige hvad årsagen kan være.

   Mvh
   Kim

   Svar
 • Louise Beck Thomsen

  Written on 11. december 2015

  Er det meningen dejen skal være meget klistret, når den sættes til hævning? 🙂

  Svar
 • Amalie Behrend

  Written on 21. juni 2016

  Goddag, egner bollerne sig til frysning og hvordan tør man dem i så fald op med de bedste resultater?
  Og hvordan tror du resultatet ville blive med manitoba mel som erstatning for durum? Jeg er ikke helt skarp på de specifikke forskelle, hvis der da er nogle synderlige 🙂

  Hilsen Amalie.

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 21. juni 2016

   Der burde ikke være noget problem med at skifte til det andet mel. Dog kan det være du skal tilføje det lidt af gangen så dejen ikke bliver for tør. Kan også være der skal lidt ekstra mel til. Lettest at prøve sig lidt frem. Husk at dejen skal være ret våd og klistret.

   Svar
  • Kim Schulz

   Written on 10. august 2016

   Hej Carina,
   De kan godt fryses, men som med alt andet brød, så har det ikke godt af at være frossent for længe.

   Svar
 • Hans Jørgen Kølle

  Written on 4. november 2021

  2 Brød: Lavede fordej af halvdelen af ingredienserne uden salt og med 5 g gær. Tilsatte resten efter et døgn, æltede let, Efterhævede i 2 bagekurve i 2 timer og bagte ved 250° i varmluftovn i 38 min. Perfekt resultat – tak!

  Svar

Skriv et svar