• Grillet vildsvinekølle på ben

Grillet vildsvinekølle på ben

14
 • Grillet vildsvinekølle på ben

Grillet vildsvinekølle på ben

Et lækkert måltid med vildsvin

Da jeg for vel snart 10år siden boede på kollegie i Lyngby, så vidste jeg simpelthen ikke noget bedre end når den lokale slagter (fint navngivet som Hundeslagteren – don’t ask why!) havde vildsvinekoteletter på tilbud. Der blev altid købt stort ind og fryseren blev fyldt. Selv om vildsvinet jo “bare” er et svin som alle andre, så har det alligevel en karakteristisk kraftig smag. Det er også nærmest rødt som kalvekød når det er rådt.

Siden dengang har jeg lavet vildsvinekød på mange og jeg har opdaget at en letrøget smag (som fra grillen) blot gør vildsvinekødet endnu mere smagfuldt og lækkert.

Jeg har den seneste tid haft en hel vildsvinekølle på ben liggende og fylde min fryser – bare ventende på at der kom et tidspunkt hvor jeg havde nok timer til at kunne give den langtidsstegning (grillning) på min WSM grill.  I dag var så dagen hvor det endelig passede.

Vildsvinekød er næsten rødt som kalvekød

Køllen blev renset for fedt og andet skidt (hvorfor er det slagterne altid efterlader en stor blodåre på den ene side?) og så var den ellers klar til en omgang rub (krydderiblanding). Jeg havde besluttet mig for at smagen skulle være en blanding af løg, hvidløg, selleri, salt og så lidt sødme fra rørsukker. Desuden skulle den gennemgående smag være fra en ordentlig dusk frisk rosmarin jeg plukkede fra krydderurte bedet. For at gøre det så let for mig selv, så blev løg og hvidløg brugt i tør form (hvidløgspulver og løg granulat) så det kunne mikses i min Rub blanding. Rosmarin blev finthakket og fordelt ud på kødet til sidst.

Vildsvine rub

Kort beskrivelse:

En rub til brug på vildsvine kød

Ingredienser

 1. 2 spsk hvidløgspulver
 2. 2 spsk løg granulat (eller løg pulver)
 3. 1 spsk selleri salt
 4. ½ spsk fint salt
 5. 2 spsk rørsukker
 6. ½ spsk hvid peber
 7. 1 bundt frisk rosmarin (finthakket)

Fremgangsmåde

 1. Miks alt på nær rosmarin til en fin blanding.
 2. Tilsæt rosmarin til sidst, lige inden rub påføres kød (eller evt. direkte på kødet)

Variationer

Der kan også bruges frisk timian i stedet for rosmarin.

Tilberedningstid (duration): 5

Det kan godt være lidt svært at skære kødet når det sidder på ben

Rub påføres vildsvinekøllen og står og trækker smag  imens der tændes op i WSM grillen. Jeg benyttede en almindelig minion metode til optænding, altså utændte briketter i bunden og så en lille bunke tændte hældt ud over midten af de utændte. De første par timer havde jeg desuden vand i vandkarret. Hvis overfladen på kødet ser ud til at tørre ud i løbet af al tiden på grillen, så kan den sprøjtes med en mørk øl (gerne en stout eller lignende).

Til røg brugte jeg let fugtet hickory røge flis da det er rigtigt godt til svinekød. Over de første par timer på grillen fik den ca et par håndfulde træflis.

Temperaturen i grillen blev holdt på ca 120C de første 3 timer og derefter hævet til 150-160C de næste 2 timer – alt i alt en grilltid på ca 5timer. Vil man lave det hurtigere, så hæves temperaturen og vil man lave det længere tid, ja så fortsætter man bare med 120C hele vejen. Kødet blev taget af da det var ca 68C i kernetemperatur (husk at måle inde omkring benet på det tykkeste sted).

Kødet skal have lov at trække ca 10-15min inden det skæres, for ellers så vil alt for meget saft løbe fra kødet. Resultatet er mørt og saftigt kød med fantastisk smag.

I dag blev det serveret med en rødvinssauce der blev lavet på en halv flaske rødvin (reduceret til ca 2dl), ovnkartofler af aspargeskartofler samt en grøn salat m. feta. Et herligt måltid med massere af smag.

Velbekomme.

Det færdige resultat

Kommentarer

 • Piskeriset

  Written on 4. april 2011

  Det ser skæppeskønt ud! Blev svinekøllen også købt hos slagteren – og hvad måtte du slippe for sådan et stykke?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 4. april 2011

   Nej den blev faktisk købt i Netto på frost. De har dem jævnligt til 100 eller 150kr, hvilket vel er ok for omkring 4-4.5kg. Kvaliteten af kødet fejler ikke noget.

   Svar
    • Kim Schulz

     Written on 4. april 2011

     ja det er ganske fornuftigt – spcielt fordi kødet er ret godt afrenset for fedt og lignende (de rå kød på billedet i indlægget er stort set uberørt, ud over at jeg har fjernet en enkelt blodåre samling).

     Svar
 • Asger

  Written on 5. maj 2012

  Hej !
  Jeg har tidligere lavet en som jej havde udbenet samt marineret den (tilsat lidt bacon) Den blev meget lækker.Mit problem er nu om den jeg har i fryseren på 3kg er stor nok til 6 personer (vi får en lille forret)
  Hilsen ASGER

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 5. maj 2012

   Hej Asger,
   Hvis den er på 3kg med ben, så er det vist omkring 2kg udbenet. Det er lige over 300g kød pr mand, hvilket burde være nok (specielt hvis der også er forret).
   Jeg tror derfor roligt at du kan regne med at det er nok (er du i tvivl, så er det jo altid et sikkert hit at have nogle lækre pølser liggende man kan smide på grillen til sidst).

   Svar
 • Kim Gereon

  Written on 8. maj 2013

  Hej Kim,
  I morgen skal jeg prøve at følge din ret på vilsvinkølle, har købt et stykke på 2,9 kg uden ben kan bare ikke finde ud af hvor lang tid den skal have. men mon ikke den skal have ca 5 timer på ca 100-120 gr. på grillen ??
  Nå men vi glæder os til at smage den…
  Tak for en super god side…..
  Hilsen k.Gereon

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 9. maj 2013

   Hej Kim,
   4-5timer er ikke helt galt på den, men tjek med et stege termometer løbende. Bliver den for tidligt færdig, så stil den i et fad under sølvpapir og et tæppe/håndklæde og lad det trække til i skal spise.

   Mvh
   Kim

   Svar
 • Janti Wismer

  Written on 7. maj 2015

  Kan mandage dette opskrift i ovenen?,jeg har ikke WSM grill, men Weber gas??

  Svar
 • Martin

  Written on 30. december 2021

  Og dette er så menuen til i morgen nytårsaften.
  Det er simpelthen blevet et hit og en tradition her, hvert år til nytårs menuen.
  Det er en af fordelene ved at have svigerforældre der er ivrige jægere 🙂

  Svar

Skriv et svar