• Hjemmebagt focaccia med rosmarin

Focaccia – det nemme snack-brød

2
 • Hjemmebagt focaccia med rosmarin

Focaccia – det nemme snack-brød

hjemmebagt focaccia brød

Nogle gange så får jeg bare en umådelig lyst til et stykke godt brød. Når det sker, så er dette Focaccia brød typisk en af de opskrifter jeg benytter mig af.

Hvorfor? jo ser du; dejen er simpel og hurtig at lave, men grundet topping af rosmarin, salt og olivenolie, så bliver brødet fyldt med smag.

Brødet gør sig også godt som en lille appatizer hvor der evt. kan serveres nogle gode pestoer, lækker olivenolie eller måske en tapanade til.

Focaccia er egenligt et italiensk navn for fladbrød, og det er da også på den egn at man typisk finder brødet. Det minder på mange måder om en lidt tyk pizza med lidt for lidt fyld på – nåja og typisk uden sauce og ost på.

I gamle dage bagte man brødet på reste-gløderne på bålet. Det er også heraf at navnet kommer. Focaccia er nemlig en afledning af det latinske Focus, som betyder “det i midten”. Da bålstedet ofte var “i midten” af rummet, så blev dette også omtalt som Focus, og brødet bagt herpå blev så med tiden til Focaccia.

Som med de fleste andre gamle opskrifter som har spredt sig ud i verden, så findes den selvfølgelig i mange afarter. Nogle steder vil man finde den som værende nærmest hårdt som knækbrød, imens det andre steder er nærmest druknet i olie.

Topping ændrer sig også fra sted til sted og der kan således i Italien findes focaccia med både tomatsauce, fintsnittet løg, svampe, krydderurter, olie, salt og sågar sardiner. Denne mangfoldighed gør selvfølgelig også at du frit kan vælge den topping du har lyst til – husk blot at det ikke skal blive til en pizza, men forblive et brød med let smag af topping.

hjemmebagt focaccia brød

 

 

Focaccia med rosmarin

Kort beskrivelse:

Et let brød at bage. Gør sig perfekt som en lille velkomstsnack eller som tilbehør til hovedretten. Brødet er bedst når det er nybagt og lunt, men kan godt spises et døgns tid efter. Du kan sagten bruge andre toppings end rosmarin og kan f.eks. tilføje tynde strimler af rødløg eller finthakket hvidløg.

Ingredienser

 • 4 dl vand (lunkent)
 • 25g gær (eller 1 spsk tørgær)
 • 450g hvedemel (gerne med over 12% protein)
 • 1 tsk salt
 • ½ tsk sukker
 • God olivenolie
 • Frisk rosmarin
 • groft salt (gerne flagesalt)

Fremgangsmåde

 1. Bland gær og sukker i vandet og lad det stå det nogle minutter til det begynder at skumme lidt (gæren vågner).
 2. Tilsæt salt samt 1 spsk olivenolie og rør så melet i lidt af gangen. Dejen skal være klistret, men ikke våd (tilsæt evt. mere mel om nødvendigt).
 3. Ælt dejen til den er blevet smidig og lad den så stå og hæve tildækket i ca 1½time til det er ca dobbelt i størrelse.
 4. Forvarm ovnen til 230C med både over og undervarme slået til.
 5. Tag dejen forsigtigt op af skålen og stræk den ud i et oliesmurt stålfad (ca 40x30cm) uden at få slået al luften ud af dejen.
 6. Smør overfladen med lidt olivenolie og tryk så fordybninger i dejen hvor olien kan løbe ned i og samle sig.
 7. Drys med kviste af frisk rosmarin samt godt med salt.
 8. Stil i ovnen på nederste rille og bag i ca 25minutter til dejen er gylden og sprød på overfladen.
 9. Tag forsigtigt brødet ud af fadet og lad det køle en smule inden det skæres ud og serveres.

 

Hvilken topping ville du helst have på dit focaccia brød?

 

bemærk fordybningerne hvor olien ligger under bagningen

Kommentarer

 • H Bergman

  Written on 4. januar 2016

  Hej
  I stedet for at skulle lirke dejen – når den er hævet – over på en plade, uden at luftboblerne går ud, hvilket er lidt svært, så er det nemmere blot at lave dejen, derefter fordele den på pladen og sætte den til hævning. Efter hævningen er pladen lige til at sætte i ovnen. Meget nemmere, og brødet bliver rigtig godt

  Svar

Skriv et svar