• Svine T-Bone på grill med mango salsa og grill-kartoffel

Svine T-Bone på grill med mango salsa og grill-kartoffel

5
 • Svine T-Bone på grill med mango salsa og grill-kartoffel

Svine T-Bone på grill med mango salsa og grill-kartoffel

Det færdige resultet: Svine T-Bone på grill med mango salsa og grill-kartoffel

I dag blæste det en halv pelikan udenfor og da vi bor på en bakketop, ja så er det virkeligt noget man mærker. Jeg havde dog lyst til grillmad, så sådan blev det. Nu har jeg jo også selv i mange år slået et slag for at alle slags vejr er grillvejr, så det må jeg jo også hellere selv forsøge at efterleve.  Blæst er som sådan ikke så slemt at grille i, ud over at det køler maden når man bærer den ind. Man skal desuden være opmærksom på at blæsten virker på samme måde som hvis du står og puster på kullene – de blusser op. Det kan med andre ord betyde at kullene bliver ekstra varme og brænder væk lidt hurtigere.

 

Steaken får hård varme på grillen og derefter interval grilles den

Jeg har på det sidste forelsket mig lidt i den udskæring som sælges som svine t-bone steak, da det er en utroligt billig måde at få en stor flot “kotelet”, en lækker mørbrad og så alle de gode egenskaber det har når benet sidder i kødet under tilberedning. Sådan 2 stk af ca 350g stk kostede mig omkring 35kr hvilket må siges at være ok for udskåret økokød.

En fordel ved netop disse steaks er at de er relativt tykke, hvilket gør dem meget velegnede til intervalstegning. Jeg har tidligere været inde på denne herlige teknik, men basalt set, så betyder det blot at jeg griller streaks ved høj direkte varme i ca 2min på hver side. Derefter tager jeg dem af og lader dem hvile i 5min. Så  igen 2min på hver side på grillen på direkte varme. Herefter af igen en sidste gang og tjekke om de er stegt nok (efter de har trukket et par minutter). Har de ikke fået nok, så kan de ryge på grillen til indirekte varme i et par minutter mere.

Kødet krydrede jeg denne gang med en omgang sydafrikansk spice rub som nogle venner har givet mig. Det er en ret stærk chiliblanding, men den går bare fantastisk sammen med svinekødet. Desuden så blev kødet gourmetsaltet ca 30 min før det røg på grillen.

Til steaken skulle der laves grillede kartofler. Normalt så laver jeg enten både eller bagekartofler når jeg griller kartofler i grillen . I sidste weekend var jeg dog nede og observere ved WBQA‘s VM i Grill i Gronau i Tyskland. Det danske hold dernede lavede halve kartofler på grillen som de lige gav en tur direkte på risten inden servering. Jeg synes at dette var en så god ide at jeg da lige ville lave min egen udgave af disse (opskrift længere nede). Det lille trick her er, at skære kartoflerne over i to halve, krydere dem på snitfladen og giv dem en klat olie. Herefter samles de to halvdele igen og kartoflen pakkes ind i sølvpapir og grilles som en bagekartoffel indtil lige inden servering. Når man skal servere kartoflen, så pakker man den ud ved grillen og så smider man den på direkte varme (helst på en støbejernsrist for bedre grillmærker) i 15-20 sekunder til den få flotte striber på snitfladen. Herefter er de klar til at spise og er samtidigt lidt mere dekorative end en almindelig bagekartoffel og mere saftig end hvis den var blevet grillet hele tiden som halv kartoffel i et fad. Man kan drysse med ekstra krydderier, krydderurter og olie efter de er blevet grillet på gristen.

Hovsa, hvad var det jeg så da jeg da jeg var forbi føtex! min ynglings grill-grønsag majs var endelig kommet på hylden igen. Der findes efter min mening ikke noget bedre end en sød og saftig majskolbe direkte fra grillen. Gerne med en lillebitte smule røg og så godt med smør og salt. Andre krydderier kan også tilsættes hvis man har lyst.

Der er mange måder at grille majs på, men jeg vil her lige fortælle om min metode. De hele majskolber skal grilles med skallen på efter min mening. Jeg gør dog det, at jeg først lægger hele majsen incl skal i et vandbad en times tid (dette kan undlades hvis man har travlt).

Herefter folder jeg forsigtigt bladene tilbage således at majskolben kommer til syne. De mange små tråde der sidder på majskolben fjernes let ved lige at vride med hånden omkring majskolben så de løsner sig. Herefter smører jeg et lag smør ud på  majsene (uden at ødelægge majsene med for hårdt press) og drysser dem med salt.

Bladene foldes herefter tilbage så de dækker hele majskolben igen og den er nu klar til at ryge på grillen. Majskolben grilles ved indirekte varme i 15-20min. Du kan se at majsen er klar ved at den bliver mere gulig i farven og mere gennemsigtig. Undervejs må majskolben gerne vendes et par gange hvis strålevarmen er varmere på en af siderne i forhold til de andre.

Det gør ikke noget at majskolben kommer så tæt på varmen til sidst, at bladene begynder at ryge og blive sorte. Dette tilføjer blot lidt ekstra smag. Der skal dog ikke gå ild i bladene da det kan give en sort sod på majsene.  Inden servering fjerner jeg bladene ved at skære med en skarp kniv ved bunden af majsen (enden med stilken) og så forsigt fjerne bladene.

Er man til at majsene bliver lidt mere grillede, så kan man lige give dem en hurtig tur ved direkte varme herefter. Pas dog på, for de brænder hurtigt, da de jo er fyldt med smør.

Fruen mente ikke at en majskolbe var nok grønt til middagen, og da jeg alligevel skulle finde lidt “sauce” agtigt til at binde det hele sammen med, ja så faldt valget på en frisk mango/tomat salsa. Sådan en salsa er fuld af den friske smag af de danske tomater(som endeligt smager af lidt igen) og den søde modne mango. Jeg tilsatte  desuden lidt peberfrugt og en smule chili sauce af mærket Tiger Sauce for at spice den lidt op. Dette binder også salsaen lidt sammen så den også kan bruges som “sauce” til retten.

 

Grill-kartofler lette og super lækre

 

Grill-kartofler

Kort beskrivelse:

En måde at gøre de grill bagte kartofler lidt mere spændende på. Både smag og udseende bliver meget bedre

Ingredienser

 • 2-3 mellemstore kartofler med skræl pr person
 • lidt olie
 • salt, peber og krydderier efter lyst
 • sølvpapir til indpakning

Fremgangsmåde

 1. kartoflerne skylles grundigt og halveres (sørg for at holde halvdelene samlet).
 2. Dryp lidt olie på hver snitflade og drys med salt, peber og de krydderier du kan lide (behøver ikke at være så meget).
 3. Læg de 2 halvdele sammen igen og pak i sølvpapir
 4. Grill ved indirekte varme i grillen i ca 1time (indtil de føles bløde når man trykker på dem)
 5. inden servering, så åbnes sølvpapiret og kartoflerne grilles med snitfladen mod risten, så de får fine grillstriber. Det tager kun 15-20sekunder så være på vagt.
 6. Drys evt. med friske krydderurter eller mere krydderi ved servering.

Tilberedningstid: 1 time 5 minutter

Mango/tomat salsa

Kort beskrivelse: En hurtig og frisk tilbehør til det meste grillmad. Kan krydres efter behov, men er god med lidt chili så det giver lidt bid.

Ingredienser

 • 2-3 store friske tomater
 • ½ mango
 • ½-1 snackpeber
 • 2-3spsk chilisauce (jeg bruger tiger-sauce, men brug din egen favorit – gerne en lidt sød og semistærk en)
 • salt + peber

Fremgangsmåde

 1. fjern skrællen fra mangoen og skær den i fine små tern (½x½cm eller mindre)
 2. Skær tomater og og fjern kerner og snask i fra midten.
 3. Skær tomatkødet i fine tern (ca ½x½cm eller mindre)
 4. Skær snackpeber i fine tern (ca ½x½cm eller mindre)
 5. Rør alle ternene godt sammen og tilsæt chili saucen.
 6. Smag til med salt og peber.

Kommentarer

Skriv et svar