• Chili con Carne

Chili con Carne

15
 • Chili con Carne

Chili con Carne

chili con carne

Folk der kender mig, ved at jeg er en stor chilifan og sætter pris på mad som smager af chili. Det skal ikke bare være stærkt for det er der ikke noget ved. Det er derimod hele oplevelsen med at chilien sætter gang i ens krop, man sveder lidt, det brænder en smule i munden, endorfinerne snurrer rundt i ens krop og så smagen selvfølelig! Det er en oplevelse og jeg elsker det.

Man kan bruge chili i stort set alle retter inklusiv forretter, slik, kager og desserter. Min ultimative ynglingsspise med chili er dog en god omgang Chili con carne – men en rigtig en af slagsen hvor der er kælet om smagen og det har fået den tid der er behov for.

Denne klassiske mexikanske ret er blevet lavet i mange, mange år og er også blevet nyfortolket et hav af gange. Specielt tex-mex udgaverne fra det sydlige Texas og New Mexico er blevet meget populære. Desværre så er der ikke meget tilbage af den oprindelige mexikanske udgave i de tex-mex chili con carne opskrifter der findes. Når samtidigt danskerne i mange år har været lidt bange for de stærke chilier, ja så er der nærmest opstået opskrifter der mest af alt minder om klistret brun milionbøf med bønner i. Denne opskrift har jeg fået fra en af mine mexikanske venner og den bygger på hans families gamle traditioner. Den er enkel men meget smagfuld – derfor bør du prøve denne i stedet for hvad du normalt laver.

Med andre ord: siger din normale chili con carne opskrift at du skal bruge hakket oksekød, så smid opskriften ud!, siger den at du skal proppe alverdens grønsager (gulerødder, peberfrugt, squash osv) i, så smid opskriften ud! Derefter smutter du ned til slagteren og køber en hel okseklump, spidsbryst, gammeldaws oksesteg eller andet “trevlet” stykke kød.

Det er netop valget af kødet. samt det at man giver det tid til at udvikle smag, der gør at chili con carnen bliver helt fantastisk og fyldt med smag.

Det næste du skal sørge for er, at du skal have skaffet nogle chilier som er friske og som smager af noget. Det dur ikke at drysse lidt cayenne peber i og så tro at man får en vidunderlig chili con carne ud af det. Husk at chili er ikke bare chili og hver type har sin egen smag og styrke. Køb gerne flere forskellige og brug noget af dem alle for at give smag. Her i vinter sæsonen kan det være svært at skaffe friske chilier som smager af noget. Jeg er heldigvis selv chilidyrker og sidst på sæsonen har jeg normalt så mange chili frugter at jeg kan rense dem, blende dem og fryse dem ned som flade plader af chilimos. Når jeg så laver chili con carne (eller andet hvor der skal chili i), så går jeg ud i fryseren og vælger den “chilisort plade” jeg vil bruge, brækker et stykke af og bruger det i maden. Det er dejlig let og du vil ikke kunne smage om det kommer fra en frisk eller en frossen chili.

Habanero er en af mine favorit chilier. Den har en meget karakteristisk smag og duft og så har den en god styrke. Derfor bruger jeg også næsten altid denne som en af chilierne i min Chili con Carne.

frostne plader af chiliOg så er der det med tiden! Hos os sættes en god chili con carne over ved middagstid, for at den kan nå at være færdig til aftensmaden.

På hverdage som i dag, så kommer min gode ven trykkogeren til hjælp (du husker måske hvordan jeg brugte den til at lave turbo-flæskesteg). Det giver ikke helt samme kraftige smag, men det kan hjælpe med at skære et par timer af processen. I trykkogeren kommes okseklumpen i store grove tern (sørg for at fjerne sener,fedt og brusk) sammen med løg,hvidløg, lauerbærblade, en mørk øl, salt og peber. Låget på og så koges det i 1½time. kødet tages op og køles lidt så man kan røre ved det. Nu er kødet mørt så det kan pilles fra hinanden i trevler. Det er lettest at gøre med hænderne, men et par gafler kan også bruges. Herefter ryger det tilbage i en gryde igen, sammen med mere løg og hvidløg, lidt af kogevandet (som nu er blevet til en lækker oksefond) og lidt hakket tomat. Når der røres rundt i det, så vil det omdannes til den fineste “mos” af supermørre kødtrevler – dette er den konsistens vi ønsker at opnå!

Det trevlede kød

Tilsæt bønner, chokolade, lidt øl, tomat, chili, salt og peber og lad det stå og simre sådan i nogle timer. Begynder det at blive så tørt at det sætter sig på bunden, så tilsæt mere kogevand til kødet. Det skal hele tiden være fugtigt uden at være for vådt. Inden servering smages til med stødt spidskommen, chili, limesaft/eddike, salt og peber.

Herefter kan du blot følge opskriften herunder fra punkt 5.

Smagen du vil opnå med denne opskrift er en utroligt dyb og intens kødsmag fra oksekødet. Eddike/lime vil give en smule friskhed og syre til retten og bønnerne vil give lidt konsistens. Chilien vil være stærk og have afgivet både duft og smag til retten. Den vil brænde lidt i munden, men det er sådan at de fleste stadig kan spise med. er man ikke så god til stærk mad, så kan man enten bruge mildere chilier eller servere retten med en klat fuldfed creme frais eller græsk yougurt.

Chilifans Chili con Carne

Ingredienser:

 • 2 kg okseklump
 • 3 store finthakkede løg
 • 50 gram god, mørk chokolade (gerne 80% eller over)
 • 1 ds mørk øl (gerne en Ale eller Stout)
 • 2 ds hakkede tomater
 • 2 ds hvide bønner i tomatsauce
 • 2 ds Kidney bønner
 • 1 stor dåse tomatpure
 • 2 spsk Mørk muscovado sukker eller brun farin
 • 3-5 tsk stødt spidskommen
 • ½ dl æblecidereddike (eller limesaft)
 • 2-3 hele habanero (hakket) eller Scotch Bonnet (hakket).
 • 2-3 hele syltede Jalapeno
 • (evt. andre friske chilier efter ønske)
 • salt
 • olie

Fremgangsmåden:

 1. Kødet skæres i mindre klumper og sener/fedt fjernes. Løg hakkes fint.
 2. I en gryde hældes olie og kødet brunes af ved relativ høj varme. Så snart det er brunet, så tilsættes løj og der skues ned for varmen.
 3. Når løgene er klare, så tilsættes øllen, æblecidereddiken, og det skal herefter stå i ca 10 minutter og koge lidt ind.
 4. Tilsæt hakket dåsetomat, tomatpure, sukker og chili.
 5. Lad retten stå og simre i 5-7timer ved lav varme indtil kødet er meget mørt. Hvis retten begynder at brænde på eller koge for meget ind, så kan tilsættes mere øl, vand eller hakket dåsetomat.
 6. Når kødet er mørt, så tilsættes bønnerne (hæld væden fra kidney bønnerne, men brug tomatsaucen fra de hvide bønner), chokolade og spidskommen.
 7. Smag til med salt peber, mere chili samt eddike eller sukker for et mere surt eller sødt smagsbillede.

Bemærk at hvis man lader retten stå og hvile natten over på køl, så vil køden ved genopvarmingen være så mørt at det falder fra hinanden i endnu mindre trevler. Det er på dette tidspunkt at retten er allerbedst efter min mening.

Serveres med et drys hakket frisk chili, friske koriander (eller persille) samt et stykke godt brød eller en lun hvede-tortilla.

LCHF TIP: Drop øl og sukker i opskriften og tilføj i stedet en pakke bacon i små stykker i starten og steg af i rigeligt smør, så er den yderst LCHF venlig. 

Velbekomme!

Chili con carne - det endelige resultat

Kommentarer

 • Henrik Olsen

  Written on 28. juli 2011

  Hej.
  Hvor kommer din Mexicanske ven fra i Mexico?
  Jeg er kommet i Mexico hvert år siden 2005
  Jeg troede chili con carne kom fra Mexico før jeg kom til Mexico,
  Men de Mexicanere jeg har spurgt om chili con carne, fik jeg at vide det er en ret som kommer fra San Antonio i Texas, se et link om dette http://whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliHistory.htm-http://www.texasescapes.com/CFEckhardt/National-Dish-of-Texas-Chili-Con-Carne-Recipe.htm
  I Mexico har de en ret der hedder carne con chile og indeholder ikke bønner de bliver serveret som stegte bønner, lige meget om der er bønner eller ej i elsker jeg retten.
  Mvh. Henrik

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 28. juli 2011

   Hej Henrik,
   Han er såmænd fra Tamazula de Victoria, men bor i dag uden for Mexico City.
   Det er en af de klassiske diskussioner om Chili con Carne er mexikansk eller texmex, og den tror jeg ikke vi kommer nærmere her.
   Som jeg også nævner, så er den chili con carne med bønner osv. nok mest af alt en af-art af det som Texanerne tog til sig fra de fattige Mexikanere. De har så tilpasset den til det de ønsker og nogle af disse ændringer er så kommet tilbage til Mexico gennem tiden.
   Spørger man en Texaner, så vil de helt sikkert tage æren for Chili, men de er jo også Amerikanere. Mange Mexikanere vil derimod i dag ikke kendes ved den ret som de fleste kender som Chili Con Carne.
   Sådan er folkeslag så forskellige.

   alt godt,
   Kim

   Svar
 • simon

  Written on 5. januar 2012

  Hejsa jeg er ret inspiret af din chilli, jeg overvejer om man kunne lave den i en stegeso?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 5. januar 2012

   Hej Simon,
   Godt at du bliver inspireret.
   Ideen med stegesoen tror jeg slet ikke er så dum endda og burde sagtens kunne lade sig gøre. Det er dog ikke noget jeg selv har eksperimenteret med.

   MVH
   Kim Schulz

   Svar
 • Ann Winther

  Written on 21. februar 2012

  Hej jeg skal lave chili til en flok kvinder, antal er endnu uvist;-)
  Jeg plejer at bruge Jamie Oliver, men kunne tænke mig at forsøge med ny opskrift.
  Din opskrift er til hvor mange personer? Vi skal have noget “tapasagtigt” først.

  Ann

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 21. februar 2012

   Hej Ann,
   Jeg plejer at sige at den er til ca 8 personer (der spiser gode store portioner). Det er jo dog en rimeligt tung ret, så jeg kunne forestille mig at det kunne blive til en del flere “kvindeportioner” – specielt hvis i spiser andet også.

   MVH
   Kim Schulz

   Svar
 • Morten

  Written on 27. marts 2012

  Undskyld for det dumme spørgsmål 🙂 Skal kernerne fra chili’en med i?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 27. marts 2012

   Hej Morten,
   Der findes ingen dumme spørgsmål, og dit er heller ikke et sådanne.
   Mange tror at det er i kernerne at styrken sidder i en chili – det er noget vrøvl, men jeg forstår godt hvorfor folk tror det.
   Det sted på chilien hvor den er stærkest er nemlig i frøstolen (altså det hvide som frøene sidder fast på) at den største mængde capsaicin (det stærke i chilien) sidder. Når man piller en kerne ud af chilien, så sidder der ofte et lille stykke frøstol fast på frøet og derfor smager frøet stærkt.
   Jeg fjerner normalt ikke kernerne i min chili con carne da de simrer så længe at de kernerne bliver helt bløde og ikke mærkes når man spiser.

   Vil du med andre ord have en mildere chili con carne, så fjern kerner+frøstolene fra de friske chilier inden du bruger dem. Ellers kan du bare lade dem sidde i.

   MVH
   Kim Schulz

   Svar
 • Christina Friis

  Written on 16. september 2012

  Hej Kim
  Jeg er i skrivende stund i gang med en omgang af din chili con carne på grillen til min mand. Han er til meget stærk chili så det bliver med habaneroerne og lidt jalapeños. Den dufter nu godt.. håber/regner med et got resultat 🙂

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 16. september 2012

   Hej Christina,
   Håber at du og din mand vil synes om retten. Det er i hvert fald en af mine egne favoritter.

   kim

   Svar
 • Mette

  Written on 16. november 2014

  Hej Kim, jeg har nu lavet din chili con carne mange gange efterhånden – den tager kegler HVER gang! Tak for inspirationen.

  Svar
 • Karina

  Written on 21. august 2016

  Hej Kim
  Kan din chili con carne fryses? Skal have middagsgæster på en hverdag så har ikke så meget tid i løbet af eftermiddagen, men synes jo at retten lyder vildt god.

  Svar
 • Sofie

  Written on 4. september 2020

  Har lavet din chili con carne og serveret til gæster rundt om bålet – den bedste omgang chili xon varne nogensinde

  Svar

Skriv et svar