Hotwings – Ægte Superbowl snack fra grillen!

5

Hotwings – Ægte Superbowl snack fra grillen!

Grillkokkerier Superbowl hotwings

Nu nærmer det sig igen dagen hvor verdens største (TV) sportsevent skal foregå. Det er selvfølgelig det amerikanske Superbowl jeg taler om og datoen er 5. Februar i år hvor Indiapolis’ Lucas Oil Stadium lægger bane til kampen.  Sidste år ved denne tid gav jeg jer opskriften på Perfekte burgerboller, hvilket I ifølge min statistik for besøg har været yderst glade for.

I USA er det nærmest en fast tradition i alle familier at man mødes og ser Superbowl i TV imens man propper sig med snacks og lækker mad. Det forventes f.eks. i år at op mod 103mio amerikanere (knapt 1mia mennesker på verdensplan) skal se kampen live i tv – dvs. næsten live, for siden at Janet Jacksons Bryst struttede lidt for langt frem for en række år tilbage, så har de sendt programmet nogle sekunder forskudt, så de kan nå at stoppe programmet inden sådanne “afskyeligheder” vises på tv (de er sgu skøre de amerikanere!).

Nå men de over 100mio amerikanere som skal se kampen vil i løbet af den pågældende aften spise sig igennem noget der ligner 15.000tons snacks – heraf er en utroligt stor del de helt klassiske Hotwings.

En lille vinge med mange historier

Historien om den traditionelle amerikanske hotwing – eller buffalo wing – er en af de her typiske retter hvor der er tvivl om hvem der egenligt lavede originalen. De fleste er dog enige om at traditionen med at friture stege kyllinge vingestykker og så vende dem i en eddikesur chilisauce er fra engang midt i 60’erne.

Den mest kendte historie for buffalo wings oprinde

lse er, at de blev opfundet af Teressa Bellissimo som i 1964 ejede Anchor Bar i Buffalo. En aften skulle hendes søn efter sigende være kommet på besøg sammen med en flok af hans venner. De var sultne og da Teressa manglede noget at servere for dem, ja så smed hun nogle kyllinge vinger (som normalt ellers blev anses som affald) i frituren og vendte dem efterfølgende i en traditionel eddike-cayenne sauce som hun blandede med smør.

Sønnen og vennerne elskede vingerne og de blev fremover en fast ret på baren.

Alt det er dog historie som efterhånden er glemt. I stedet spiser folk dem nu i stor stil i USA som en hurtig snack på barer, restauranter og så selvfølgelig foran TVet når der skal ses Superbowl.

Den klassiske amerikanske Hotwing

I dag laver de fleste amerikanerer hotwings med følgende ingredienser:

 • kyllinge vinger delt ved ledene (yderste vingespids smides væk)
 • 1 del Franks Red Hot sauce (eller Fransk Red Wing Sauce eller Lousiana sauce)
 • 1 del smør
 • lidt salt og peber
 • Mel

Vingerne bliver  duppet tørre og vendt i melet samt drysset med salt og peber. Herefter blev de friturestegte til de er gyldne og gennemstegte. Franks Red Hot sauce og smør varmes op uden at komme i kog (så skiller det nemlig). Det må gerne reducere en smule. De færdigstegte hotwings vendes i saucen (de “tosses” – altså “kastes”) og serveres med blegselleri stængler og bluecheese dressing.

Smagen vil for en danske virke sur i første mundfuld, derefter en smule “hot” og til sidst stærkt vanedannede. Det er sjældent jeg oplever danskere der ved første mundfuld bare siger “wow det smager godt”, men de fleste bliver svært glade for dem inden portionen er væk.

FUN FACT: Da jeg første gang stillede op til udtagelsen til Det Danske Grill Landshold, så gjorde jeg det med 3 fortolkninger af hotwings: En klassisk vinge i rød hotsauce og med en hoooot mango chili sauce, en asiatisk inspireret i en soya sauce og så en “dansk” hvor skind var erstattet af bacon og der blev serveret ketchup til. Carsten “Den Skaldede Kok” Olsen, som med sine tatoveringer mm ligner lidt af en hård type, begyndte nærmest at græde da han smagte mine hotwings – ikke fordi de smagte godt, men simpelthen fordi de var aaaalt for stærk for ham. Så fik man prøvet det med! 

Fra klassiker til ny-klassiker

Jeg har gennem tiden lavet rigtigt mange hotwings og min favorit opskrift er en noget anden end den klassiske amerikanske. Min favorit bliver selvfølgelig lavet på grillen og laves med en chili sauce der er mere asiatisk inspireret, sød, frugtig og intens.

I anledningen af superbowl har jeg dog fremstillet en udgave som har nogle af de klassiske amerikanske smage med – uden at være helt klassisk. Jeg har fundet frem til at lave min egen chili sauce der minder om Franks Red Hot, men som man let selv kan lave i hjemmet. I stedet for at friturestege vingerne så får de en smule krydderier og så får de en tur på grillen med en smule røg til de er møre og klar.

De bedste hotwings laves på grillen

Grillkokkeriers Superbowl Hotwings

Kort beskrivelse:

En skøn udgave af den klassiske amerikanske hotwing. Denne laves på grill og får en dejlig rund røgsmag som modspil til den syrlige og stærke chilisauce. Har du svært ved at skaffe ferske kyllingevinger, så kan jeg anbefale hopballe.dk hvorfra jeg selv bestiller mine hotwings.

Ingredienser

 • ca 1kg ferske kyllingevinger (uden vingespidser)

Til rub

 • 2 tsk hvidløgspulver
 • 1 tsk cayenne peber
 • 2 tsk paprika
 • 1 spsk rørsukker
 • 1 spsk løgpulver
 • 1 spsk salt
 • 1 tsk hvid peber

Til saucen

 • 3-4 dl chilisauce (hjemmelavet eller Franks Red Hot)
 • 150g smør.

Fremgangsmåde

 1. Kyllingevingerne deles ved ledene med en skarp kniv (det gøres let ved at skære lige ned midt i ledet). Smid vingespidserne væk og fjer evt. små benstykker ved snittene.
 2. Bland sukker og krydderierne til en jævn blanding (rub)
 3. Dup kyllingen tør med et stykke køkkenrulle og vend dem så i krydderi blandingen og lad dem så trække en 20min imens du tænder grillen.
 4. Grillen tændes til indirekte varme – ca 1 grillstarter rør briketter til en almindelig kuglegrill. Placer de tændte kull i den ene ende af grillen (så der er god plads til vingerne i resten af grillen).
 5. Kyllingevingerne lægges på grillen – “overvingen” (den som ligner et lille kyllingelår) lægges nærmest kullene da de skal have mest varme.
 6. Smid en lille håndfuld røgeflis på kullene (f.eks. hickory eller æbletræ) og luk låget til.
 7. Lad kyllinge vingerne grille i ca 20 min indtil de begynder at blive gyldne.
 8. Imens varmes smør i en gryde og chilisaucen tilsættes. Det må ikke koge, men skal blot simre.
 9. Efter 20min kan man pensle kyllingevingerne med et tyndt lag af saucen så den lige kan “sætte sig” lidt.
 10. Lad kyllingerne få yderlige 15min eller til kyllingerne er mindst 75C ved benet på det tykkeste sted.
 11. Kyllingerne tages af grillen og smides i en stor skål. Her overhældes de med resten af den varme sauce og vendes rundt.
 12. Anret kyllingevingerne på et fad og server straks som en lækker lun snack.

Hjemmelavet Franks red Hot

Kort beskrivelse:

En hjemmelavet udgave af den klassiske Franks Red Hot Sauce (eller det som også kendes som Louisiana sauce). Saucen skal lagre i mindst 3måneder, så derfor kan den med fordel laves i større mængder.

Den originale Frank’s sauce bliver egenligt lavet ved at man lægger lag med cayenne peber som drysses med rigeligt salt, så et nyt lag cayenne og igen salt osv. Chilierne får lov at stå og “modne” og fermentere på denne måde i længere tid (måneder, nogle gange vist sågar år) hvorefter de mixes med eddike og igen lagres for en periode.

Det er stort set samme process der benyttes til at lave tabasco sauce med – deres små tabasco chilier tager dog meget mere imod saltsmagen og saucen bliver derfor også mere salt.

Ingredienser

 • 20-30 friske cayenne chilier (alternativt de lange røde chilier som sælges i de fleste supermarkeder)
 • 5-6dl (alt efter mængden af chilier) hvid eddike (evt. hvidvinseddike)
 • 4-5 fed hvidløg
 • 1 tsk salt (helst ude jod)
 • 1 spsk sukker

Fremgangsmåde

 1. Vask chilierne grundigt og skær stilken fra.
 2. Skær hvidløg i mindre stykker
 3. Skær chilierne i mindre stykker og put dem i en gryde sammen med hvidløg, salt og eddike.
 4. Bring det i kog og så snart det koger, så reducer varmen så det kun lige simrer.
 5. Lad det stå og simre indtil chilierne begynder at blive bløde
 6. hæld blandingen i en blender og lad det blive blendet til en jævn sauce.
 7. Hæld saucen over på nogle glas eller flasker med tætsluttende låg (Skold dem eller skyld i atamon inden du hælder saucen i dem). Dette er ikke nødvendigvis deres endelige beholder.
 8. Stil glassene på et mørkt, køligt sted og lad det trække i ca 3 måneder.
 9. Efter endt trækketid, så hældes saucen igennem en fin si for at fjerne evt. kerner og skalstykker.
 10. Er saucen meget tynd, så kan den stå og simre i ca 15 minutter til den er reduceret en smule og tyknet.
 11. Hæld saucen på de glas du vil have den i og luk tæt til.
 12. Nu er saucen klar til at lave hotwings.

 Anden inspiration

Har du ikke lige lyst til at stå ved grillen for at lave dine hotwings i denne kolde tid, så tjek gastromands gourmet hotwings som også er virkeligt lækre. I en snæver vending kan man også godt købe de færdig marinerede hotwings de sælger på frost i mange supermarkeder.

Hvis de først steges og derefter vendes i hotwing saucen (smør+Franks), så bliver de faktisk også næsten spiselige (jaja jeg er altså ikke ret meget til alle de færdigmarinerede produkter).

Snacks er selvfølgelig kun en del af aftenen og du bør selvfølgelig overveje om der ikke skal laves en hel Superbowl menu (her Gastromand.dk’s menu fra sidste år). Jeg vil selv lave mig enten en omgang pulled pork i burgerboller eller en omgang lækre spareribs fra grillen.

Hvad med desserten? Jo det skal selvfølgelig være en Missisippi Mudpie ala Price brødrene.

Skal du se superbowl og hvad laver du i så fald af snacks til aftenen?

Kommentarer

  • Kim Schulz

   Written on 1. marts 2012

   Ja franks red hot er ikke så nem at finde desværre. Man kan købe den i Salling her i Aalborg (engang imellem i hvert fald) og ellers så er det mest i specielbutikker med amerikanske produkter. Alternativt kan man bruge en Louisiana Hotsauce, som kommer rigtigt tæt på i smag (der er lidt mindre eddike smag i den).

   kim

   Svar
 • Kim Kristensen

  Written on 27. juni 2014

  Jeg har endelig fået anskaffet mig nogle store vinger fra Allegården og vil gerne lave hotwings på grillen. Dog tror jeg ikke, at min søn og kæreste er begejstrede for den helt stærke udgave, så vil høre, om jeg må få din opskrift, som du nævner som “asiatisk inspireret, sød, frugtig og intens”?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 1. juli 2014

   Hej Kim,
   Min asiatiske udgave laver jeg normalt med en glaze a teryaki sauce, honning og så lidt 5spice krydderi. Jeg laver det desværre ikke sådan ud fra mål, men plejer at opvarme et par dl teryaki sauce og så tilsætte ca 1dl honning samt noget krydderi (5spice + lidt chili). lad det koge en smule ind så det bliver tykkere og så smørrer jeg det på vingerne når de er næsten klar.
   Inden vingerne ryger på grillen, så ligger de i en marinade af teryaki og et par knuste fed hvidløg et par timer.

   Håber det hjælper.

   Svar

Skriv et svar