Chilisalt og Limesalt – en god værtindegave

9

Chilisalt og Limesalt – en god værtindegave

Salt med smag - lækkert i køkkenet og en god værtindegave

På det seneste jeg mere og mere gået over til at lave mine “værtindegaver” selv når jeg skal ud på besøg hos venner og familie. For mig siger en lille hjemmelavet ting nemlig langt mere end en eller anden tilfældig blomst eller flaske (ikke at jeg ikke gerne selv vil modtage disse!).

Det seneste påfund på listen af værtindegaver er “salt med smag”. Det er utroligt let at lave og kræver ikke særligt meget forberedelse.

I dette tilfælde lavede jeg to typer salt. En med chilismag og en med lime/citrus smag. Tanken var at chilisalten var god på bøffer, stege, kartofler osv. hvorimod lime salten ville være perfekt på fisk og grønsager.

Saltkrystallerne klar til tørring - her chilisalt

Man kan dog lave dem med mange andre smage hvis man har lyst til det – næsten kun fantasien der sætter grænsen.

Processen for at lave dem er ganske enkel:

  1. Man tager sin smagsingredients og blender den grundigt (i tilfældet lime presses den blot og skrallen rives fint). Er tingen en som ikke indeholder så meget saft, så kan man med fordel tilsætte 1-2 spsk vand til blandingen.
  2. Tilsæt et par spsk groft havsalt (den med de store saltkrystaller) eller anden grov salt uden jod og giv det et par omgange mere i blenderen.
  3. Tilsæt mere salt indtil al væsken er suget op i salten. Jeg bruger her flageslag da det giver en god krystal-effekt i slut resultatet. Bland godt rundt så alt har taget farve/smag af tilsætningen.
  4. Fordel saltblandingen i et tyndt lag på et stykke bagepapir på en bageplade. Stil det til tørring i ovnen ved ca 50C i ca 1time.
  5. Lad salten køle af.
  6. Pil så salten forsigtigt at bagepapiret (det klister let på) og del salten til små tykker igen hvis den er klumpet sammen.
  7. Pak salten i en pæn lufttæt beholder og det er nu klar til brug.

Nemmere kan det næsten ikke være. Hvis det tørrer for meget eller ved for høj varme, så kan salten godt gå hen og blive lidt brun i farven. Det er selvfølgelig synd, men har ikke så meget indvirkning på smagen. Har man ikke nogen fine glas eller bøtter, så kan man sagtens putte saltet i en lille pose og så binde en fin sløjfe omkring.

Hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af det, så kan du jo f.eks. også putte lidt frisk timian med i lime salten efter den er tørret – det ville passe rigtigt fint i smagen.

 

Saltkrystallerne klar til tørring - her chilisalt og limesalt

Kommentarer

Skriv et svar