• Butterflied rosmarin-kylling med bagte tomater

Butterflied Rosmarin Kylling med bagte tomater

6
 • Butterflied rosmarin-kylling med bagte tomater

Butterflied Rosmarin Kylling med bagte tomater

Butterflied rosmarin-kylling med bagte tomater

Der er mange ting som bliver endnu bedre når det bliver lavet på en grill, og kylling er en af disse ting. Det kan jo laves på mange forskellige måder på grillen hvor nogen synes det er bedst når kyllingen parteres mens andre synes det er et hit at placere den hele kylling på en dåse (eller kyllingeholder) og så lade den sidde og trone der imens den er på grillen. Så er der dem der har udvidet udstyrsparken og købt sig et såkaldt Rotisseri – altså et roterende grillspyd – og derfor sværger til roteret kylling når de griller.

Og så er der dem som laver butterflied kylling. Groft sagt, så er en butterflied kylling en teknik hvor man fjerner “rygsøjlen” fra kyllingen og så ligesom flader kyllingen ud. På den måde får man en hel kylling som er fladet ud på grill risten og nærmest ligger i en sommerfugle-form – deraf navnet.

Kyllingen lige da den er kommet på grillen

Jeg har dog valgt at spille lidt mere på navnet og vil derfor lave en BUTTERflied kylling som er smurt med en kryddersmør lavet på frisk rosmarin, groft salt og citronsaft. Smøren gør kødet på kyllingen ekstra saftigt og samtidigt så går smagen af smør og kylling enormt godt sammen.

TIP: Da meget af smøren og kyllingesaften vil dryppe af kødet, så kan man med fordel have en foliebakken under risten og derved opfange det inden det ryger ned i grillen. Inden servering kan man så f.eks. lige pensle kyllingen med safterne for at tilføje al den ekstra smag til kyllingen. 

Til min kylling vil jeg lave en omgang bagte tomater. Ved at langtidsbage tomaterne på grillen, så vil jeg få nogle helt møre og utroligt søde tomater ud af det. I sig selv smager disse tomater rigtigt godt, men ved at tilføje en smule god olivenolie og lidt hvidløg, så vil smagen blive endnu bedre. Og ved du hvad det bedste er? De passer fint sig selv på grillen ved siden af kyllingen, så du kan lave andre ting imens du venter på maden.

Jeg valgte at bruge de sidste ca 18 minutter af kyllingens tilberedningstid (som er ca 45min) på at lave en omgang risotto med asparges, forårsløg, spinat og tomat-granulat (nogle lækre knaldrøde flager som smager intenst af tomat – købt i Wien). Det viste sig at være et rigtigt godt match til kyllingen. Hvordan jeg laver en risotto kan du bl.a. se i min opskrift på Grillet struds med tomat risotto eller min opskrift på Citron risotto med asparges og kammuslinger.

Butterflied kylling - mørt og saftigt fra grillen

 

Butterflied Rosmarin-kylling på grill

Kort beskrivelse:

En enkelt og let måde at lave den lækreste saftige kylling på. Den passer næsten sig selv på grillen og bliver så mør at den kan trækkes fra hinanden. 

Ingredienser

 • 1 stor kylling af god kvalitet.
 • 50g smør
 • 3-5 grene frisk rosmarin
 • 1 citron
 • groft salt
 • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

 1. hak rosmarin bladene fint og bland dem i smøret sammen med ca 1 spsk groft salt og peber. Gem en smule af rosmarinen da den skal bruges til at drysse over kyllingen senere.
 2. Riv skallen af citronen og press saften ud af den.
 3. Bland citronskal og saft i smør-blandingen og ælt det så så godt ned i smøret som muligt. Der vil nok være noget tilbage som ikke kan optages – det er ok.
 4. Placér kyllingen med brystet nedaf på et skærebræt.
 5. Tag en kraftig saks (f.eks. en fjerkræssaks) og klip så ned langt rygsøjlen af kyllingen på hver side (der vil være tynde ribben der skal klippes over), så du til sidst stå med rygsøjlen løst i hånden. Den kan smides ud.
 6. Vend kyllingen om og få den til at flade ud ved at trykke hårdt på brystet af den.
 7. Med en finger løsnes skindet lidt på bryst og lår så man lige kan presse nogle klumper af smørblandingen ind under skindet. Herefter kan smøret masséres rundt under skindet så det fordeles ud på overfladen af kødet.
 8. Den rasterende smule smørblanding kan smøres ud på overfladen af kyllingeskindet.
 9. Drys med det sidste rosmarin samt mere groft salt.
 10. Kyllingen er nu klar til at blive grillet ved indirekte varme. ca 1 grill-starter rør fyldt med tændte briketter hældes i den ene side af grullen og en foliebakke med vand placeres i den anden side. Herefter sættes risten på og kyllingen placeres så over foliebakken.
 11. Sådan kan kyllingen ligge i fred og ro i ca 45min eller indtil kødet har opnået en temperatur over 71C i brystet og 74C ved lårbenet.
 12. På dette tidspunkt er kyllingen så mør at lårene falder af hvis man hiver lidt i dem og skindet skulle gerne være dejligt sprødt.

Velbekomme.

 

 

Grill bagte tomater med hvidløg og rosmarin

grill-bagte tomater med hvidløg og rosmarin

Kort beskrivelse:

Et let tilbehør til f.eks. grillkylling

Ingredienser

 • et par håndfulde gode cherry tomater (eller lignende)
 • 2spsk god olivenolie
 • 1 fedt hvidløg
 • 1 gren frisk rosmarin (eller timian)
 • groft salt og peber

Fremgangsmåde

 1. tomaterne skylles og puttes i en foliebakke.
 2. Hæld olien over tomaterne og rør rundt så olien dækker alle tomaternes sider.
 3. Hvidløg og rosmarin hakkes fint og drysses ud over tomaterne sammen med groft salt og peber.
 4. Placer foliebakken på indirekte varme på grillen i ca 30min eller indtil de er blevet bløde og faldet en smule sammen.
 5. Server lune som tilbehør til andet grillmad.

Velbekommen.

Hvordan kan du bedst lide at lave din kylling på grillen og hvorfor?

Kommentarer

Skriv et svar