• Vin til spareribs - kan man det?

Vin til Spareribs – kan man det?

1
  • Vin til spareribs - kan man det?

Vin til Spareribs – kan man det?

Ribs er svære at matche med vin

Jeg blev i dag spurgt om hvilken vin (helst hvid) jeg ville anbefale til en omgang spareribs – og det er jo i grunden et rigtigt godt spørgsmål. Inden jeg kunne svare på dette blev jeg jo først nød til at vide lidt nærmere omkring hvilken smag hans ribs ville have.  Som jeg har nævnt i mine tidligere indlæg om spareribs (Spareribs tips 1 og spareribs tips 2), så kan spareribs nemlig have mange smagsnuancer og smager derfor ikke bare af “svinekød”.

I dette tilfælde var der tale om St. Louis Cut ribs som blev smagsgivet i den søde retning. Lidt røg må forventes og dertil en smule krydderi fra rub uden at det var herfra grundsmagen skulle komme.

Og hvad drikker man så lige til sådan en omgang? Hvis det var mig selv der skulle servere det, så ville det blive med en iskold øl til. Alt efter gæsterne kunne det både være en helt lys pilsner lignende øl (f.eks. i form af amerikansk “pisswater” som Budweizer/Lite eller hollandske Heineken) eller en mere mørk krydret øl fra en af de lokale bryggerier.  For mig så hænger det med at spise spareribs nemlig umiskendeligt sammen med at sidde og blive fedtet til op over begge albuer, og så passer det altså ikke så godt at man samtidigt skal sidde og drikke af fint vinglas. Her passer en håndbajer altså bare bedre.

Nå men spørgsmålet gik på vin og derfor er det også dette jeg vil forsøge at matche til disse spareribs. Jeg skal med det samme sige at jeg ikke er ekspert ud i vinens verden og alene bygger dette på mine egene trial-and-error forsøg.

Spurgte man en amerikaner, så ville svaret med meget stor sandsynlighed blive en Zinfandel fra Californien. Dette er nemlig en af amerikanernes favorit-søbevine som de typisk drikker til deres smags-spraglede BBQ. Personligt synes jeg dog dette falder i kategorien “kedelige og sikre” forslag og desuden så var det jo en hvidvin der helst var ønsket.

Jeg har derfor våget mig ud i at foreslå to grene af hvidvine som ville gå godt til en sød, let fed og krydret ret som disse spareribs er:

  1. Mit første bud er en spæd tysk Riesling som er i den tørre ende men samtidigt stadig har en god syre og mineralitet i sig. Det kunne f.eks. være fra det klassike område Mosel-Saar-Ruwer eller de stejle områder i Mittelrhein langs Rhinen.
  2. Mit andet bud var at kigge mod det Nord-østlige Italien og finde en af de mindre fede vine på druen Pinot Gris (Grigio). Disse er typisk friske/sprøde, let frugtige og en af de få vine der efter min mening kan matche både fed mad og stærkt krydret mad.

Begge disse vine vil kunne give et syrligt modspil til at skylle de søde og kistrede spareribs ned med.  Det er også begge grene af vine der er til at få i danske vinhandle og supermarkeder hvor de med sikkerhed kan pege dig i retning af netop hvilken vingård du bør vælge vinen fra.

Det var så mine bud, men hvad ville du foreslå af vine til dine ribs – hvis du da overhoved ville drikke vin til dem?

Kommentarer

  • Frank Nielsen

    Written on 29. september 2022

    Jeg ville vælge en Red Blend fra Californien eller Chile/Argentina, da disse vine ofte har en mere kompleks sammensætning og derfor matcher spare-ribsens ofte lidt udefinerbare smag.

    Svar

Skriv et svar