• Perfekte burgerboller

Perfekte burgerboller

12
  • Perfekte burgerboller

Perfekte burgerboller

Perfekte burgerboller lige kommet ud af grillen

I nat er den nat som rigtigt mange folk i USA og resten af verden har ventet på – det er Superbowl tid! For danskere med hang til amerikansk fodbold betyder det en hel nat med flimmerkassen foran sig, amerikanske tynd-øl på den ene side og et bjerg af snacks og junkfood på den anden.

På junkfood fronten er der en tydelig trend i de seneste år – enten er det pulled pork burgere eller også er det en anden form for kæmpeburger med massere af snask i. I år er der nok specielt én burger som er populær, og det er Roethlis-burgeren. Denne burger er opkaldt efter den populære quaterback for Pittsburgh Steelers, nemlig Ben Roethlisberger, og da netop Steelers er i finalen, ja så er det jo nærliggende at indtage sådan en burger.

Men, men, men, hvorfor dog bringe en opskrift på en burger som der findes et utal af opskrifter på hvis man søger på nettet? Det har jeg bestemt heller ingen intensioner om, for ikke engang amerikanerne er enige om hvordan denne burger helt præcist skal sættes sammen.

Til gengæld vil jeg i dagens anledning bringe en opskrift på noget jeg vil betegne som nær perfekte burgerboller. Efter at have spist ganske mange burgere rundt om i USA, har jeg måtte konstatere at de bestemt ikke alle er lige gode til at lave deres burgerboller – så her er et punkt hvor de måske stadig kan lære lidt af os danskere.

Og så kan i jo selv bestemme bagefter om de skal fyldes som en Roethlis-burger, en pulled pork burger eller noget helt andet.

Burgerbollerne er perfekte til at blive bagt på en bage/pizzasten i grillen, men kan selvfølgelig også bages i ovnen.

Burgerboller

Ingredienser:

  • 2,5 dl. Vand
  • 2,5 dl. Mælk
  • 90 g. Sukker
  • 2 æg
  • 100 g. Gær
  • 12 g. Salt
  • 1kg. Hvedemel
  • 150 g. Smør (eller til nøds flydende magarine)
  • 2æggeblommer til pensling
  • sesamfrø til pynt

Fremgangsmåden:

  1. Lun vand og mælk til håndtemperatur og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt æg, sukker, salt og den smeltede smør (afkølet) eller flydende magarine.
  3. Rør melen i lidt efter lidt indtil dejen er fast uden at klistre.
  4. Ælt dejen grundigt i minimum 10 minutter  (den er lidt klistret så det er lettest i en røremaskine)
  5. Lad dejen hæve i ca 20 min.
  6. Rul ud til  burgerboller (efter ønsket størrelse).
  7. Tryk hver bolle lidt flad og lad dem så hæve yderligere 20-40min under plastik eller fugtigt viskestykke.
  8. Bland æggeblommer med 2 spsk vand og pensel hver bolle. Drys med sesamfrø som pynt.
  9. Burgerbollerne bages ved 210 – 220 grader i ca. 14 min (i kuglegrill benyttes cirkulær optænding med bagesten i midten)

Størrelsen på burgerbollerne er lettest at finde ud fra vægten. Her er nogle tommelfinger regler:

  • sliders (miniburgere) 40g
  • fødselsdagsbolle størrelse 50g
  • lille burger bolle 60g
  • bigburger bolle 70g
  • Roethlis-burger 100g-110g

Og så er det jo bare at komme i gang. Dejen er forøvrigt fantastisk lækker til fødselsdagsboller hvis man tilsætter ca 1 lille teske stødt kardemomme og undlader at pynte med sesamfrø.

Hvordan kan du bedst lide din burgerbolle? grov? sej? cafeburger agtig eller noget helt andet?

Kan du lide det du læser, så tryk like herunder eller smid en kommentar.

Kommentarer

Skriv et svar