I nat er den nat som rigtigt mange folk i USA og resten af verden har ventet på – det er Superbowl tid! For danskere med hang til amerikansk fodbold betyder det en hel nat med flimmerkassen foran sig, amerikanske tynd-øl på den ene side og et bjerg af snacks og junkfood på den anden.
På junkfood fronten er der en tydelig trend i de seneste år – enten er det pulled pork burgere eller også er det en anden form for kæmpeburger med massere af snask i. I år er der nok specielt én burger som er populær, og det er Roethlis-burgeren. Denne burger er opkaldt efter den populære quaterback for Pittsburgh Steelers, nemlig Ben Roethlisberger, og da netop Steelers er i finalen, ja så er det jo nærliggende at indtage sådan en burger.
Men, men, men, hvorfor dog bringe en opskrift på en burger som der findes et utal af opskrifter på hvis man søger på nettet? Det har jeg bestemt heller ingen intensioner om, for ikke engang amerikanerne er enige om hvordan denne burger helt præcist skal sættes sammen.
Til gengæld vil jeg i dagens anledning bringe en opskrift på noget jeg vil betegne som nær perfekte burgerboller. Efter at have spist ganske mange burgere rundt om i USA, har jeg måtte konstatere at de bestemt ikke alle er lige gode til at lave deres burgerboller – så her er et punkt hvor de måske stadig kan lære lidt af os danskere.
Og så kan i jo selv bestemme bagefter om de skal fyldes som en Roethlis-burger, en pulled pork burger eller noget helt andet.
Burgerbollerne er perfekte til at blive bagt på en bage/pizzasten i grillen, men kan selvfølgelig også bages i ovnen.
Burgerboller
Ingredienser:
- 2,5 dl. Vand
- 2,5 dl. Mælk
- 90 g. Sukker
- 2 æg
- 100 g. Gær
- 12 g. Salt
- 1kg. Hvedemel
- 150 g. Smør (eller til nøds flydende magarine)
- 2æggeblommer til pensling
- sesamfrø til pynt
Fremgangsmåden:
- Lun vand og mælk til håndtemperatur og opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, sukker, salt og den smeltede smør (afkølet) eller flydende magarine.
- Rør melen i lidt efter lidt indtil dejen er fast uden at klistre.
- Ælt dejen grundigt i minimum 10 minutter (den er lidt klistret så det er lettest i en røremaskine)
- Lad dejen hæve i ca 20 min.
- Rul ud til burgerboller (efter ønsket størrelse).
- Tryk hver bolle lidt flad og lad dem så hæve yderligere 20-40min under plastik eller fugtigt viskestykke.
- Bland æggeblommer med 2 spsk vand og pensel hver bolle. Drys med sesamfrø som pynt.
- Burgerbollerne bages ved 210 – 220 grader i ca. 14 min (i kuglegrill benyttes cirkulær optænding med bagesten i midten)
Størrelsen på burgerbollerne er lettest at finde ud fra vægten. Her er nogle tommelfinger regler:
- sliders (miniburgere) 40g
- fødselsdagsbolle størrelse 50g
- lille burger bolle 60g
- bigburger bolle 70g
- Roethlis-burger 100g-110g
Og så er det jo bare at komme i gang. Dejen er forøvrigt fantastisk lækker til fødselsdagsboller hvis man tilsætter ca 1 lille teske stødt kardemomme og undlader at pynte med sesamfrø.
Hvordan kan du bedst lide din burgerbolle? grov? sej? cafeburger agtig eller noget helt andet?
Kan du lide det du læser, så tryk like herunder eller smid en kommentar.
Tweets that mention Grill & Kokkerier / Perfekte burgerboller -- Topsy.com
Written on 6. februar 2011
[…] This post was mentioned on Twitter by Kim Schulz, Jesper Dahl Jeppesen. Jesper Dahl Jeppesen said: RT @kimschulz: Så fik jeg blogget lidt om perfekte burgerboller (passer jo fint til superbowl night) http://j.mp/g04HWz (cc: @jeppeengel … […]
Grill & Kokkerier / Grovboller med god krumme
Written on 24. februar 2011
[…] har den derfor stået på både friskbagt rugbrød, lækre flutes, fødselsdagsboller, burgerboller og ja grovboller med massere af kerner.De sidstnævnte grovboller har dog forvoldt mig lidt […]
Grill & Kokkerier / Porchetta – den italienske rullesteg
Written on 26. februar 2011
[…] […]
Grill & Kokkerier / Pulled Pork – Real American BBQ
Written on 7. april 2011
[…] […]
Malou Rotvel Pagh (@Kmoztar)
Written on 5. august 2011
@katboelskov Yep. Til at servere pulled pork i 🙂 Dem her: http://t.co/RYKI1ly
30-års på budget « GASTROMAND FORUM
Written on 23. oktober 2011
[…] kød – Den Briocheinspirerede burgerbolle – alternativt har jeg selv haft stor succes med disse: https://grillkokkerier.dk/2011/02/06/perfekte-burgerboller/ – Brugen af simpel, men super sprød […]
Interesse for grill blev starten på en populær blog - Vitam
Written on 1. november 2013
[…] https://grillkokkerier.dk/2011/02/06/perfekte-burgerboller/#axzz2jJ4QMEzz […]
Morten
Written on 15. januar 2014
Hvor mange boller er den her opskrift til?
Kim Schulz
Written on 15. januar 2014
Hej Morten,
Det kommer jo helt an på hvor store du laver dem. Der bliver så vidt jeg husker ca 1800g dej ud af blandingen og så er det jo bare at dividere med den ønskede størrelses vægt (f.eks. 70g for dem jeg kalder “bigburger” = ca. 25 stk).
man kan sagtens halvere mængderne hvis man ønsker færre boller.
MVH
Kim
Porchetta – den italienske rullesteg / Grill & Kokkerier
Written on 14. november 2014
[…] Det kan godt være lidt besværligt at skære kødet da sværen er sprød. Forvent ikke at skiverne bliver perfekte og lige – bare roligt når først du smager hvor fantastisk det smager, så er du ligeglad med hvordan det ser ud. Serverer du det i en burgerbolle er du ikke helt galt på den. Gerne med noget surt (f.eks. syltede agurker) og lidt grønt af en slags. Det kan også sagtens serveres med en omgang kartofler eller lignende hvis man ikke vil sidde og fedte med en burgerbolle. […]
Hotwings – Ægte Superbowl snack fra grillen! | Grill & Kokkerier
Written on 16. oktober 2015
[…] Lucas Oil Stadium lægger bane til kampen. Sidste år ved denne tid gav jeg jer opskriften på Perfekte burgerboller, hvilket I ifølge min statistik for besøg har været yderst glade […]
Beginner's Guide to BBQ, Part 3: Perfect Pulled Pork - johanjohansen.dk
Written on 22. december 2015
[…] personally dig my pulled pork on a quality bun (my food blogging buddy Kim has a pretty nice recipe for you Danish speaking people out there), served with a side of tangy slaw, a Carolina style BBQ sauce and a side of Mac ‘n’ […]