• Grovboller med god krumme

Grovboller med god krumme

 • Grovboller med god krumme

Grovboller med god krumme

Vi er nu blevet et hjem med røremaskine! ja det blev vi vel egenligt for et par måneder siden, men det er nok først nu jeg tør stå frem og erkende det! Imens folk i disse dage valfarter til isenkrammeren for at købe design i form af Kitchen Aid, så valgte vi at gå den sikre vej og vælge kvalitet og muskelstyrke. Valget faldt selvfølgelig på en Kenwood Titanium KM020 som både ser godt ud, har stor rummelighed og enormt mange krafter.

Nå men det var egenligt en sidebemærkning, afledt af at vi i vores hjem gerne ville til at bage mere af vores brød selv. Siden vi fik køkkenmaskinen har den derfor stået på både friskbagt rugbrød, lækre flutes, pizza, fødselsdagsboller, burgerboller og ja grovboller med massere af kerner.

De sidstnævnte grovboller har dog forvoldt mig lidt problemer. De nybagte grovboller er som regel helt fantastiske lige når de kommer ud af ovnen. Måske lidt for kompakte i krummen, men ellers hævet fint og med god smag. Desværre så er der sjældent gået længere end til når er blevet kolde før, end at de også er blevet tørre og kedelige. For en mad perfektionist som mig har det jo været til stor frustration at opleve dette.

Jeg beklagede derfor min nød på Twitter hvor folk kom med mange gode forslag. Trine Falbe var endda så flink at sende mig hendes egen ynglingsopskrift til mig så jeg kunne forsøge mig med denne.  Væbnet med en ny opskrift og en masse ideer gik jeg derfor i gang med at udvikle min egen opskrift på grovboller (jaja, jeg kunne ikke nøjes med at bruge de andres opskrift).

Og hvordan blev resultatet så, spørger du nok? Jo tak det blev langt over forventet, ja jeg vil måske endda gå så langt som til at sige at det er nogen af de bedste grovboller jeg at smagt i lang tid.

Så uden yderligere introduktion vil jeg hermed give jer min opskrift på :

Grovboller

Ingredienser Kornblanding (giver 2 portioner):

 • 3dl rugkerner
 • 3dl hvedekerner
 • 1½dl hørfrø
 • 1½dl solsikkekerner

Ingredienser Dejen:

 • 50g gær
 • 4½dl kornblanding (se ovenfor)
 • 500g hvedemel
 • 250g hvid hvede mel
 • 1spsk sukker
 • 1spsk salt
 • 3dl yougurt natural (jeg bruger den fre Thiese)
 • 3dl lunkent vand
 • vand til at koge og hælde over kornblanding
 • 2 æggeblommer til at pensle med

Fremgangsmåde:

 1. Bland kornblandingen og tag halvdelen fra
 2. kog en portion vand og hæld det over kornblandingen så alle korn er dækket med rigeligt vand (de suger meget!). Suger de det hele, så hæld mere over. Lad det stå sådan en times tid.
 3. Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt sukker + hvid hvede. Rør det let sammen.
 4. Hæld overskydende vand fra kornblandingen.
 5. Tilsæt yougurt, salt og kornblandingen og lad det stå og røre godt sammen med resten af ingredienserne.
 6. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen så det bliver rørt godt ind i dejen. Du skulle gerne ende op med en let våd dej der dog er en smule fast i det.

Dejen er nu blandet og kan stilles til koldhævning natten over i køleskabet (husk at tildække dejen grundigt så den ikke tager smag fra køleskabet). Har du ikke tid til at vente så længe, så kan du tilsætte 1brev tørgær til blandingen i punkt 3 herovre og så blot lade dejen hæve minimum 1 time på et lunt sted. Den skulle gerne hæve til ca dobbelt størrelse.

Den hævede dej er fyldt med små luftbobler og det er vigtigt at bibeholde disse. Da dejen stadig er rimeligt våd, så den letteste måde at forme bollerne er faktisk bare at tage en god klat med en spise-ske og så placere den som en top på bagepapiret. Du behøver ikke at bekymre dig så meget om udseendet, når først den kommer i ovnen vil den boble helt op og blive glat i overfladen. Bare sørg for at det er en relativ høj klat da den løber lidt ud imens den hæver på pladen.

Lad bollerne hæve 30min på bagepladen og pensel dem derefter med en blanding af 2 æggeblommer og 2 spsk lunkent vand.

Bollerne skal have ca 15min midt i ovnen ved 200C (175C ved varmeluft).

Velbekommen!

 

Opdateret: Efter yderligere en masse eksperimenter med denne opskrift er jeg kommet frem til at dejen i dens oprindelige form måske nok blev en anelse for flydende/våd. Derfor har jeg fjernet 1dl vand (nu 3dl, var 4dl) for at kompencere for dette. Bliver dejen for tør, så kan man altid tilsætte lidt ekstra vand. 

Koldhævning eller ekstra gær?

Så hvad er bedst? Koldhævning eller ekstra gær?

Der er ingen tvivl om at koldhævningen tilføjer ekstra kompleksitet til smagen af bollerne. Det giver også en endnu mere sej krumme end du kan opnå ved blot at tilføje ekstra gær. Dermed ikke sagt at løsningen med tørgæren ikke er god – for det er den! Det er hurtigt, let og resultatet er luftigt, smagfyldt brød som de fleste ville nyde.

Og hvorfor er det så lige jeg bruger tørgær tænker du nok. Jo det er såmænd fordi tørgæren er lidt langsommere om at blive aktiveret. Det vil sige at vores traditionelle aktive friske gær vil starte hævningen fra start af, men tørgæren vil give dejen et ekstra kick med store luftbobler lige omkring når man smider dem i ovnen.

En lækker luftig og sej krumme
En lækker, luftig og sej krumme.

Kan du lide det du læser, så tryk på “like” herunder eller smid en kommentar.

Skriv et svar