• Grillet timian kylling med cremet citronpasta

Grillet timian-kylling med cremet citronpasta

4
 • Grillet timian kylling med cremet citronpasta

Grillet timian-kylling med cremet citronpasta

Grillet timian kylling med cremet citronpasta

Så blev det lørdag aften og var vi tilbage i 70erne eller 80erne, så ville aftenens menu med stor sandsynlighed stå på “lørdagskylling”  – altså den nærmest kødløse udskårne kylling i foliebakke som Danpo blev så populær på. Mange dyrevelfærdsforekæmpere har siden da kæmpet kyllingernes kamp og lørdagskyllingens popularitet dalede til stort set intet i løbet af sen-90erne og nullerne.  Man kan dog i dag igen få en nogenlunde kødfyldt kylling som er blevet opdrættet under anstændige forhold og med en servering på en høj-hellig lørdag, ja så har man jo nærmest en lørdagskylling igen.  Sådan skulle det da også være denne lørdag hos os. En lækker hel økologisk kylling på 1500g blev klargjort til en tur på grillen.

Jeg har altid en masse friske krydderurter i vindueskarmen og for tiden har jeg en fantastisk aromatisk citrontimian og det var denne som gav mig ideen til dagens ret.

Grillet timian-kylling med cremet citronpasta

Ingredienser:

 • 1 hel kylling
 • 50g smør
 • et bundt (citron)timian
 • evt. et lille bundt persille
 • salt + peber
 • Pasta (jeg brugte Penne)
 • 2 æggeblommer
 • 2½dl mælk (eller evt. fløde for mere cremet sauce)
 • revet parmasan (efter smag, men i hvert fald et par spsk fulde)
 • Saften af 1 citron
 • revet skal af 1citron
 • evt. marzano tomater

Smøret varmes let så det er blødt. timian (og persille) hakkes fint og puttes røres i smørret. saften af ½citron + halvdelen af det revet citronskal røres i og der smages til med salt+peber.

Skindet på kyllingen løsnes forsigtigt og smørblandingen presses ind under skindet så det fordeles rundt på især brystkød og overlår. Overfladen på skindet drysses med salt og peber.

Kuglegrillen gøres klar med kul langs 2 af siderne og med plads til kyllingeholder i mellem. Har du ikke en kyllingeholder kan du bruge en øldåse (gerne halvfyldt med øl eller som minimum vand) som du placerer i en foliebakke så fedt osv kan dryppe af uden af svine for meget. Vil du lave kyllingen i ovnen, så kan jeg anbefale at stege den hel i en stegepose i ca 1time (vendes efter 30min) og så give den ovngrill i ca 15min til sidst.

På grillen skal den have ca 1time for at skind er sprødt og kødet er mørt og saftigt. Sørg for at skindet ikke brænder hvis varmen er for høj samt at din kylling er ordentligt gennemstegt (minimum 75C ved benet mellem lår og bryst). Jeg synes at for meget røgsmag vil overdøve den delikate timian/citron smag, så derfor undlader jeg at bruge røgetræ ved denne ret.

Ca 15min før kyllingen er færdig kan du koge pastaen. Imens pastaen koger, så blander du mælk, æggeblommer, revet parmasan og resten af citronskallen. Dette skal blive til saucen.  Så snart at pastaen er kogt al-dente, så hældes vandet fra og pastaen hældes tilbage i gryden.  Sauceblandingen hældes over pastaen og der røres rundt imens gryden står over svag varme. tilsæt saften af en ½citron, men sørg for at tilsætte det lidt af gangen under omrøring. Kommer det for hurtigt i, så kan mælken skille og klumpe. Smag undervejs for nogle citroner er mere sure end andre og vi ønsker ikke at det bliver en alt for sur sauce.

Når det begynder at tykne og blive cremet, så er det klar og kan tages af. Hvis du vil have lidt andet i (nogen mener jo man skal spise grønt hver dag), så kan en håndfuld San Marzano tomater skæres i mindre stykker og vendes i med pastaen til sidst.

Jeg er selv en bryst mand – altså kyllingebryst! så det scorede jeg mig hurtigt til min portion. Kødet er noget af det mest fantastisk saftige man kan forestille sig og skindet er sprødt og lækkert.  Den kylling man ikke får brugt, kan jo passende bruges til fyld på en hjemmelavet søndags-pizza.

Er  man ikke så meget til citronsmagen i pastaen, så kan man i stedet tilsætte 1tsk honning-dijon sennep og få en lækker senneps note i smagen.

Hvordan er din ynglingslørdagskylling lavet?

Kan du lide det du læser, så tryk på “Like” knappen herunder eller skriv en kommentar.

Kommentarer

 • Anders

  Written on 20. februar 2011

  Det ser rigtigt dejligt ud, guf!

  Prøv den også med pappardelle og basilikum, de 2 ting kan også noget godt med fløde og kylling!

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 20. februar 2011

   fløde, kylling og pasta er jo faktisk godt i de fleste afskygninger 🙂 Pappardelle har jeg dog et lidt anstrengt forhold til da jeg altid synes at de klasker sammen og bliver klistrede hos mig…men kunne da være jeg skulle prøve igen ved lejlighed.

   Svar
   • Anders

    Written on 20. februar 2011

    Hvis du koger pappardellen i usandsynligt meget vand, under opsyn, så de engang imellem lige får et lille skub, så burde de ikke klaske sammen 🙂

    Svar
 • Newyorkerbyheart

  Written on 20. februar 2011

  Hvor ser det godt ud – kylling, pasta og fløde – hvad mere kan man ønske sig 🙂

  Jeg er vild med pappardelle og har endnu ikke haft problemer – men ja det kræver meget vand og at de ikke får den mindste smule for meget….

  Mange hilsner
  Birthe

  Svar

Skriv et svar