• Spareribs af lam - mega lækkert

Lækre lamme spareribs

 • Spareribs af lam - mega lækkert

Lækre lamme spareribs

Mææh siger det lille lam

Jeg spiser alt for sjældent lam, og det er egenligt synd, for jeg kan virkeligt godt lide det. Desværre er det ikke så let at få fat på lammekød herhjemme mere, og det er vist primært fordi, at danskerne tror de ikke kan lide det.

Det skulle efter sigende være en periode tilbage i 70erne og 80erne hvor vi fik noget lam til landet der var mere får end lam og derfor i nogle tilfælde havde den såkaldte “uldsmag” i kødet. Det er meget muligt at det dengang smagte skidt, men i dag kan man få noget utroligt lækkert lammekød der smager af alt andet end “uld”.

Når nu vores lokale butikker kun kan levere ganske få lamme udskæringer (typisk lamme koteletter, lammekølle og filet), så er det jo bare fantastisk at man har nogen i familien, som er med i et fårelaug og dermed har adgang til nyslagtet lammekød. De bruger selv de mere reelle kødstykker, og så får jeg lov at lege med de andre. Dette betyder at jeg lige nu har fryseren fyldt med de lækreste lamme-spareribs og lamme-slag.

Slagene bliver nok til en lamme rullepølse lidt senere, men spareribs nyder vi allerede godt af.

Slet ikke så svært

Det kan godt virke lidt uoverskueligt med lammeribs, for det ligner mest af alt, at det er en bunke tynde ribben med primært fedt og sener på. Det er dog slet ikke tilfældet. Fjern blot det yderste lag hvor “huden” ligesom sidder. Dette minder lidt om et lidt sejt lag fedt. Er der større klumper fedt eller lignende så fjernes disse også.

På bagsiden  (der hvor benene er tydeligt) sidder der en hinde, som på alle andre former for spareribs hvis du kan få en spids ting indenunder, så kan du forsigtigt forsøge at fjerne denne. Ofte er den dog så tynd på lam, at den ikke betyder noget for det færdige resultat (du kan evt lave nogle små snidt ovenpå hver af benene så hinden brydes).

Lammeribs trækker i marinaden

Jeg plejer at skære hver ribben side ud i mindre stykker, så de let kan håndteres og serveres. De ser dog også fine ud some en stor side hvis man vil anrette det på den måde.

Smagsmæssigt kan du føre det i mange retninger – personligt synes jeg dog ikke at “klassisk BBQ” er vejen med lammekød, så det vil jeg ikke anbefale. I stedet får du herunder min favorit opskrift på lamme-spareribs

 

Lækre lamme spareribs
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
Lækre møre lamme spareribs, som benytter nogle af de klassiske smage vi typisk forbinder med lam. Krydringen kan selvfølgelig varieres efter behov.
Forfatter:
Opskrift type: Hovedret
Nok til: 4personer
Ingredienser
 • 2 sider lamme ribs (tvær-benet fjernet)
 • 2dl olivenolie
 • 1dl hvidvin
 • 1 spsk sennep (f.eks. dijon eller anden god sennep)
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk rosmarin (tørret eller finthakket frisk)
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk friskkværnet peber (kan også være en god peberblanding)
 • evt. en spsk basilikum pesto
Fremgangsmåde
 1. Lammeribs soigneres og skæres i mindre stykker. De placeres i et stålfad/foliebakke der er stor nok til at alle stykkerne kan ligge på bunden uden at ligge oven på hinanden.
 2. Resten af ingredienerne puttes i en blender og blendes. Det vil tykne og blive lidt som en flydende mayonaise (det er også mange af de samme ingredienser).
 3. Hæld marinaden over kødet og smør det godt rundt på alle sider. Sørg for at alle stykker ligger med bagsiden nedad når du er færdig
 4. Dæk bakken til med sølvpapir så det er tæt og lad det stå og trække mindst 30min i køleskabet.
 5. Gør grill klar til indirekte varme på 200C (eller tænd ovnen på varmeluft 200C).
 6. Stil kødet (stadig med sølvpapir på) i grillen/ovnen og lad det stå der i 30 min.
 7. Fjern sølvpapir og lad kødet være i grill/ovn yderligere 30-45min indtil kødet er gyldent i overfladen (se billedet).
Noter
Server de lækre spareribs med noget lidt "friskt" til at give modspil til det lidt fede i smagen.
Du kan prøve en alternativ udgave hvor du tilføjer revet skal samt saft af en halv citron i marinaden.
Så er det din tur! ud og køb noget lammekød og så ellers bare se at komme igang. Du vil ikke fortryde det!

Skriv et svar

Bedøm denne opskrift: