• fersken glaseret kylling med sweet-potato tern, håndpillede ærter og salat

Fersken-glaseret Kylling m. sweet-potato på grillen

1
  • fersken glaseret kylling med sweet-potato tern, håndpillede ærter og salat

Fersken-glaseret Kylling m. sweet-potato på grillen

fersken glaseret kylling med sweet-potato tern, håndpillede ærter og salat

I disse dage skal man jo efterhånden glæde sig hvis der er en enkelt dag med sol og sommer. Derfor var det også en spontan beslutning da min Pasta ala Ragú blev lavet om til en kylling til grillen i stedet.

Kylling er en af de der ting som bare er superlette at lave og som altid bliver langt bedre på grillen end i ovnen. en mild røgsmag gør sig simpelthen perfekt til kyllingens ofte lidt neutrale kødsmag.

Jeg valgte denne gang at lave min kylling som butterflied – altså spredt ud som en sommerfugl. Man kunne dog sagtens lave den efter samme opskrift men på f.eks. et rotisseri eller på en “dåse” i grillen.

Se også opskrift på Butterflied rosmarin-kylling

Fordelen ved at lave den som butterflied er, at det ikke skal have nær så længe på grillen, og dermed kan laves på kortere tid. Det er med andre ord et godt tip hvis det er lidt knapt med tiden til madlavningen.

At lave en butterflied kylling kræver blot at man har en lidt kraftig saks (gerne en fjerkræsaks – deraf navnet – men de fleste store sakse kan benyttes).

Man finder så ryggen på kyllingen og klipper så ind ca 1 cm fra rygsøjlen. Her er der nemlig kun tyden ribben og dermed kan saksen sagtens klare at klippe dem over.

Det samme gøres på den anden side af rygsøjlen så man kan fjerne den helt (ingen kød der alligevel). Til sidst åbner man kyllingen så meget man kan og lægger den med brystet opad, giver den et godt tryk og vupti så skulle den gerne være rimeligt flad som en “sommerfugl”.

Kyllingen har fået første lag fersken glaze

Fra start af krydrede jeg kun kylling ganske moderat. Den blev smurt med olie (giver mere sprødt skind) og så drysset med salt og peber. Grillen skulle have lov at give sin smag til kyllingen via røg i form af en god håndfuld æble-træ røgflis.

Da jeg havde tænkt mig at lave sweet-potato (søde kartofler) som tilbehør, så valgte jeg at smide min støbejerns stegeplade på grillen. Dette har 2 funktioner:

  1. Varmen fra kullende bliver mere indirekte og opfanges i stegepladen der jævnt fordeler der til kyllingen
  2. det kyllinge fedt og saft der løber fra kyllingen og samles på stegepladen er perfekt til at give smag til mine sweet-potato tern efterfølgende.

Inden mine sweet potato skulle steges, så blev de først skrællet og skåret i tern. Herefter blev de pakket i folie med et godt drys salt+peber samt en klar smør. De skulle pakkes helt tæt. Herefter blev de lagt på grillen i 30-40 minutter indtil de var helt møre og lækre. Kartoffel ternene kunne så hældes over på stegepladen og blive stegt sprøde på ydersiden – de vil hurtigt tage farve da det naturlige sukker i kartoflen vil kandisere og blive sprødt. Det gør ikke noget at de bliver lidt mørke på stegefalderne – det giver en fantastisk smag.

Kyllingen skulle selvfølgelig også have en glaze og da de havde lækre “ufo ferskner” (flad fersken sort fra middelhavsområdet), så blev disse valgt som base.

Fun Fact: Fersken er egenligt i rosenfamilien efter at man for år tilbage valgte at sige at både Kernefrugtfamilien (Pomaceae) og  Stenfrugtfamilien (Amygdalaceae) nu var del af Rosenfamilien (Rosaceae). 

Skindet blev flået af fersknerne og stenen fjernet. Herefter røg de i en blender sammen med lidt frisk citron-chili fra haven, lidt hvidløg,  sukker, æblecider eddike, salt og peber. Da blandingen var helt lind, så fik den lige et hurtigt opkog i en gryde for at jævne den helt og fremhæve smagen yderligere.

Tip: Har man ikke adgang til friske ferskner, så kan ferskner fra dåse også fint bruges. 

Når kyllingen er klar (det ses let for så falder lårbenet faktisk fra kyllingen når man hiver i det), så kan man lige glasere den et par gange med nogle minutters mellemrum. Så kan glazen lige nå at sætte sig ordenligt på skindet.

Butterflied fersken glaseret kylling

Kort beskrivelse:

Kylling smager skønt på grillen og denne udgave er ingen undtagelse. Fersken tilføjer sødme til retten og chilien giver den en kick

Ingredienser

  • 1 hel kylling (gerne økologisk eller friland)
  • 5-6 hele ferskner (eller 1 dåse ferskner)
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk æblecider eddike
  • 1 tsk salt
  • 1 frisk chili (efter efter valg – jeg bruger Toftegård citron chili)
  • 1 fed hvidløg
  • salt + peber
  • olie
  • røgetræ (f.eks. æbletræ eller kirsbærtræ)

Fremgangsmåde

  1. Klip med en fjerkræs saks på hver side langs rygsøjlen på kyllingen således at rygsøjle kan fjernes og kyllingen åbnes (butterfied).
  2. Tryk på brystet så kyllingen bliver let flad.
  3. Smør skindet med lidt olie og drys med rigeligt salt og peber.
  4. Placer kyllingen på indirekte varme på grillen således at skindsiden er opad. Har man en stegeplade, så kan man med fordel placere kyllingen på denne.
  5. Lad kyllingen ligge sådan til den er omkring 72C i kødet (ca 45minutter). Tilføj røgetræet i løbet af de første 10minutter.
  6. Imens kylling er på grillen så fjernes skind og sten fra ferskner og de blendes sammen med hvidløg, eddike, salt, chili og sukker.
  7. Når det er en lind masse, så hældes det over i en gryde og koges op så det står og simrer i ca 10minutter.
  8. Når kyllingen er ved at være klar, så pensles den med fersken glazen et par gange med nogle minutters mellemrum.
  9. Server f.eks. med sprødstegte sweet potato tern og en god salat.

Kommentarer

Skriv et svar