• Turbo-flæskesteg på 75min

Turbo flæskesteg på 75min

8
 • Turbo-flæskesteg på 75min

Turbo flæskesteg på 75min

urterne i trykkogeren inden kogning

Jeg er en sucker for en god gammeldags flæskesteg (ja faktisk flæskesteg på de fleste måder) med det hele. Desværre er god flæskesteg et langtidsprojekt da sådan en nu engang bliver bedst ved langtidsstegning/grillning i minimum 3-4 timer (gerne mere).  I hverdagen har jeg typisk ikke den slags tid, så da jeg hørte rygter om at det kunne gøres langt hurtigere ja så skulle det selvfølgelig prøves.

Mit mål er at få det hele ned på 1time inkl. det hele…det vil sige flæskesteg med sprøde svær, kogte kartofler, brun sauce og en form for tilbehør. Lige nu tage det dog stadig 75min, altså ca 15min for lang tid.

Tricket til den korte tilberedningstid er egenligt en ting som står i stort set ethvert veludrustet hjem i Italien: Trykkogeren.

Tilbage fra 2. verdenskrig og frem til sidst i 70erne var trykkogeren ganske populær i Danmark også Grundet et dårligt ry med eksplosionsfare og generel usikkerhed, så forsvant den fra flere og flere hjem herhjemme og i dag er der ikke ret mange som bruger dem. Det er egenligt synd, for det er et fantastisk stykke værktøj og med nutidens modeller er sikkerheden også i top (en sikkerhedsventil garanterer at den ikke eksploderer).

Tidsplan for eksperiment

Nå men tilbage til flæskestegen.  Her er min tidsplan for at lave en fantastisk flæskesteg på bare 75 min.

0-10min – hak et par gulerødder, blegselleri, porre, persillerod, løg og placer i bunden af trykkogeren sammen med nogle lauerbærblade, frisk timian, salt, peber en god sjat rødvin og lidt vand. 
10-50 min – placer flæskestegen (svær op) i trykkogeren og sæt den til at koge under tryk (sikkerhedsventil på mest lukket). 
30-40min – skræl kartofler så de er klar. 
40-42min –  tænd ovnen på 250C og evt. grill. 
42-50min – lav en eller anden form for grønt klar samt sæt kartoflerne over så de kan nå at koge.
50-55min –  Køl trykkoger hurtigt ned i en balje med koldt vand (eller fyld vasken med vand) så trykket går af, tag flæskesteg op og placer den i en stålbakke samt si væsken fra i en gryde så du har den som fond til saucen. Flæskestegen får en gang groft salt på sværen og  ryger i ovnen med det samme. Den skal have grill så sværen bliver hurtig sprød (sørg for at holde øje med den for det går pludseligt hurtigt). 
55-65min – kog fond til saucen ind til ca det halve og smag til med lidt mere rødvin eller balsamico. Jævn den til sidst med fløde eller en sjat mælk + Maizena. 
65-70min – Dæk bord og hæld saucen fra kartoflerne.
70-74min –  tag stegen ud og skær den i skiver (bemærk for lækker saftig og mør den er).
75 min – Spis den lækre mad – Velbekommen!

Den færdige flæskesteg med sprøde svær
Det er faktisk enormt let at lave flæskesteg på denne måde og smagen er rigtigt god. Rødvinen der kogte med i trykkogeren kan godt farve kødets overflade en smule – ønsker man ikke dette ,så kan man bruge en frugtig hvidvin i stedet (eller bare vand).

Den saftige flæskesteg

Saftigheden i kødet var nærmest dryppende og på trods af at det var en relativt mager kamsteg jeg brugte, så var den på ingen måder tør. Jeg tor aldrig jeg stopper med den langtidsstegte flæskesteg, men denne turbo metode skal jeg nok få brugt flittigt i fremtiden også.


En trykkoger kan købes for 700kr og opefter i de fleste isenkrammere hvor der sælges gryder. Min model er en Tefal og den har en fin overtryksventil til…ja hvis der kommer for meget overtryk i gryden. Den kan bruges til andet end blot flæskesteg, og bruges ofte her i huset til at lave kyllingefond i (den tager let 5kg kylling og en bunke rodfrugter og lignende).

Min gode madblogger ven Max har ovre på kvalimad.dk lavet en oversigt over kogetider til når man benytter en trykkoger:

http://www.kvalimad.dk/artikler/kogetider-for-trykkoger

Kan du lide det du læser, så tryk på “like” knappen herunder eller smid en kommentar.

Kommentarer

 • Anders

  Written on 20. februar 2011

  Damn, stegen ser jo ‘helt rigtigt ud’, lækkert. Og med tiden fra stegeskyen kommer over, til at saucen skal være færdig, kan man jo sagtens bruge den traditionelle roux 🙂

  Svar
 • Grill & Kokkerier / Chili con Carne

  Written on 3. marts 2011

  […] så kommer min gode ven trykkogeren til hjælp (du husker måske hvordan jeg brugte den til at lave turbo-flæskesteg). Det giver ikke helt samme kraftige smag, men det kan hjælpe med at skære et par timer af […]

  Svar
 • Søren B

  Written on 19. oktober 2011

  Tak for en god side…

  JUL:
  Konen og jeg skal holde jul hos min familie i år, og vi har tradition for at spise and. Men min bedre halvdel plejer at få begge dele, og det vil hun også gerne have i år. Problemet er at ovnen er optaget til ænderne.

  Jeg har gået med tanken om at lave den sous vide? er det noget du har prøvet? og har du evt. nogle anbefalinger?

  vh Søren
  Ps. mine forældre har kun gas grill, ved ikke hvor godt det virker??

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 20. oktober 2011

   Hej Søren,
   Er glad for at du kan bruge siden.
   Angående flæskesteg sous vide, så burde det sagtens kunne lade sig gøre. Giv flæskestegen nogle timer ved den ønskede kernetemperatur i vandbadet og lad den så lige ligge og hvile lidt. Steg den derefter under ovnens grill så flæskesvær bliver sprøde og popper op.
   Du vil dog nok opleve at der sidder meget mere fedt tilbage på kødet, da dette ikke får tid til at smelte af på samme måde.

   En gasgrill med låg burde sagtens kunne bruges, men det er vigtigt at den kan lave indirekte varme – altså at kødet ikke behøver ligge direkte over varmen hele tiden.

   MVH
   Kim Schulz

   Svar
 • Jakker

  Written on 30. januar 2020

  Heldige mig! Jeg fik en trykkoger i julegave og har brugt den flittigt siden da. Nu vil jeg prøve noget nyt og fandt denne opskrift… Fra 2012; har du nogle gode råd, erfaringer til opskriften siden du skrev den??

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 30. marts 2020

   Jeg bruger stadig meget min trykkoger – dog ikke så meget til flæskesteg mere. Når der er gode kyllinger på tilbud så grovparterer jeg dem og smider det i trykkogeren sammen med lidt grønsager og urter. Efter 45min har man det meste møre og saftige kyllingekød der let kan pilles af benene og bruges som toping på salat, i supper, i wraps osv osv. Væsken der er tilbage kan du skille fedtet fra og så har du en formidabel kyllinge fond, som du kan fryse i isterning poser og så kan du lige tage et par “terninger” op hver gang du skal have lidt mere smag i saucen eller lignende.

   god fornøjelse

   Svar

Skriv et svar