• Verdens måske bedste brød - ret godt i hvert fald

“Verdens bedste brød” – ret så godt i hvert fald!

9
 • Verdens måske bedste brød - ret godt i hvert fald

“Verdens bedste brød” – ret så godt i hvert fald!

“Verdens bedste Brød” – Det lyder som noget af en overdreven titel, og det er det nok også….lidt. Hvor om alting er, så er det et fantastisk brød og noget som får en frygteligt masse omtale i medierne og ikke mindst i madbloggersfæren.

Brødet hed oprindeligt “No knead bread” (æltefrit brød) og blev oprindeligt gjort populært i NY Times helt tilbage i 2006 og har siden da ført sin sejersgang ud i hele den brød-elskende del af verden. Over tid blev det til “verdens letteste brød”, hvilket giver mening da det består af 4 ingredienser og hverken skal æltes eller håndteres specielt. På det sidste er det så igen blevet omdøbt til “verdens bedste brød” – hvorfor? jo fordi det er 100x bedre end noget af det brød man kan købe hos de danske købmænd, supermarkeder og standard bagere.  Der er dog, efter min mening, et stykke vej endnu til de lækre brød på surdej som f.eks. Meyers Deli eller Bo Bech laver.

Gryder, stegosøer og dampovne

En af de specielle ting, som er ved dette brød, ud over at de ikke skal æltes er, at de bages i en stor gryde eller stegeso i ovnen. Dette er for at skabe en masse damp omkring brødet, således at de hæver noget mere inden det sætter sig og får skorpe.  Egenligt er det blot en fattigmandsudgave af de professionelle dampovne som bagerierne benytter sig i af. Men tricket virker, er let og giver et godt resultat hver gang (hvis man blot sørger for at huske nogle simple regler).

Apropos dampovne, så har jeg i laaaang tid ønsket mig sådan en til køkkenet. Man kan nemlig lave virkeligt mange sjove og lækre ting med sådan en ved hånden. Og ved du hvad? om ganske kort tid så har jeg sådan en damp-fætter i huset.

I weekenden var jeg nemlig til Mad+Medier konference i København sammen med en masse andre søde og rare madbloggere, journalister, fotografer og andre madformidlere.  Nå men en af udstillerne ved arrangementet var AEG Electrolux der bl.a. viste hvordan man bruge sådan en dampovn til at lave en masse lækker mad. De udlovede sågar et stk i en konkurrence og sørme om jeg ikke var så heldig at vinde den. Så nu går jeg og tæller ned til at jeg skal have den installeret i mit køkken.

For en madblogger som mig er sådan en konference virkeligt givende (selv hvis man ser bort fra ovnen), for der var utroligt mange spændende indlæg fra mange retninger inde for mad, formidlidning og journalistik. Du kan se programmet her.

Ud over alle foredragene, så blev der også serveret en overflod af lækkert mad og vin. Det er altså sjovt at se et rum fyldt med madnørder der sidder og vender og drejer, diskuterer og smager de forskellige ting der serveres. Der går ikke længe inden at vi alle snakkede og hyggede på live løs og skabte nye venskaber på tværs af landet. Er du madblogger eller madformidler, så sørg for at kigge forbi konferencen næste år  – det er klart anbefalelsesværdigt.

Grill-tid, arbejdstid og sekunderne derimellem

Meatlovers Delight - dryaging poser til folketDet er dog ikke kun konferencen som er skyld i at der har været lidt stille herinde på bloggen i et godt stykke tid. Som jeg har nævnt tidligere, så står jeg bl.a. for en stor del af DM i Grill arrangementet. Hele august måned stod derfor på planlægning, planlægning og planlægning. Der er mange detaljer som skal på plads til sådan et arrangement og vi knoklede nærmest i døgndrift de sidste par uger (det foregår jo ved siden af det normale job). Nå men på trods af at det regnende på dagen, så havde vi et fantastisk DM hvor der blev grillet på live løs og lavet nogle lækre retter som dommerne skulle smage på.

Så snart DM var ovre, ja så ventede det næste projekt i kulissen: åbning af mit nye firma Meatlovers Delight. Efter lang tid, så er det nu endelig mulig for mig at sælge de pris-vindende Dry-aging poser i Danmark. Så skal vi bare lige have tilvænnet danskerne til at de igen skal elske den rigtige smag af oksekød og ikke blot det kedelige kød som sælges i supermarkedet. Er du i tvivl om hvad man kan lave med dry-aged kød, så er der inspiration at hente her. Du kan også følge det på firmaets facebookside.

Nå men nu er det projekt også søsat og der skulle gerne igen være lidt tid til at smide eksperimenter og opskrifter herinder.

Apropos opskrift, så må jeg vist hellere smide opskriften på verdens bedste brød her. Billedet nederst er forøvrigt dagens udgave af brødet. Det er ikke hævet nær så meget som det plejer – når det er perfekt er der endnu større luftbobler i brødet. Jeg tror det er gæren som var en smule gammelt.

Verdens (måske) bedste brød

Kort beskrivelse:

Det kendte no-knead-bread som bages i en stegeso eller gryde i ovnen. Opskriften her er blot en gengivelse af opskriften som beskrevet på kvalimad.dk. Tjek den også derovre da der er mange gode fif og svar på ofte stillede spørgsmål. 

Ingredienser

 • 625g hvedemel (ølandshvede kan også bruges)
 • 5 dl vand
 • 3 tsk salt (tidligere: 2tsk, men jeg vil gerne have det lidt mere salt)
 • gær på størrelse med en ært

Fremgangsmåde

 1. 15 timer før brødet skal bruges, skal man gå i gang.
 2. Opløs gær i vandet og tilsæt salt og melet.
 3. Rør det rundt så al melen er blevet vådt men det må gerne være klumpet og grimt.
 4. Stil dejen til hævning i en stor skål – dæk til med plastfilm eller lignende så det ikke tørrer ind i overfladen.
 5. Dejen skal hæve i mindst 12 timer og kan både hæve i køleskab og ved stuetemperatur.
 6. Efter hævning, så hældes den nu luftige og boblende dej ud på et mel-fyldt bord.
 7. Fold dejen et par gange og placer den i et olie-smurt fad.
 8. Lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur.
 9. Varm ovnen op til 250C.
 10. Stil din gryde (med låg) eller stegeso ind i ovnen så den bliver godt gennemvarm. Vær opmærksom på om håndtag og lignende kan klare varmen.
 11. Efter de 2 timer, så hældes dejen hurtigt over i gryde/stegeso (det skulle gerne syde en smule) og så sættes låget på og den stilles tilbage i ovnen.
 12. Bag ved 250C med låg på i 30min.
 13. Tag låget af og bag yderligere 10-15min til skorpen begynder at blive mørkere og sprød.
 14.  Så er brødet klar og kan hældes ud af gryde/stegeso.

 

INFO: Jeg har lavet en grovere udgave af dette brød som kan findes her: “verdens bedste grovbrød” 

Velbekomme

Kommentarer

Skriv et svar