• At deltage ved VM i Grill

At deltage ved VM i Grill i Memphis

6
 • At deltage ved VM i Grill

At deltage ved VM i Grill i Memphis

Som nogen nok har bemærket, så har de seneste uger været lidt stille her på bloggen. Årsagen er enkel, for jeg har nemlig været afsted til VM i Grill i Memphis, USA sammen med Det Danske Grill Landshold. Sådan noget kræver en hel del træning og forberedelse inden afrejse, så min tid er primært gået med dette. Derfor vil jeg her give et lille indblik i den som forgår før, under og efter sådan et Grill VM.

 

At sige nej til en plads på grill-landsholdet

Egenligt havde jeg sagt fra til at deltage med holdet i år, da jeg havde valgt at fokusere min tid på at forberede det årlige DM i Grill som jeg står for sammen med resten af WBQA Danmark‘s bestyrelse. Landsholdet stod dog og manglede en ekstra person på holdet og da jeg nødigt vil lade mine gamle hold-kammerater i stikken, ja så sagde jeg selvfølgelig ja.

På det tidspunkt var holdet allerede godt inde i processen med at træne og forberede sig, så jeg var lidt bagefter på den front. Ikke nok med det, så skulle jeg stå for en af de kategorier jeg endnu aldrig har stået for: Kylling (tidligere har jeg på holdet lavet Hotwings, Spareribs og Pulled pork/Boston Butt).

Holdet havde heldigvis en opskrift-ide fra sidste år som jeg kunne starte med at arbejde på, så det gjorde jeg – selvfølgelig kunne jeg ikke lade være med at ændre en del på den (sådan er jeg vist bare).

 

At træne til et grill mesterskab

For at tydeliggøre hvor nørdet man i virkeligheden træner den slags, så kommer her lige et par eksempler på hvad jeg har testet under min træning:

 • Krydret smørlage vs. krydret saltlage (test om hvordan det påvirker saftighed/smag)
 • Salt og krydderi ratio i saltlagen (10 stk kyllingebryst, lad hvert enkelt ligge i forskellige lage koncentrationer)
 • Liggetid i lagen (10 stk kyllingebryst, lad det ligge i lage i forskellig tid med 30min forskel)
 • Frugt-typer i glaze  (test med æble, ferskner, ananas, blommer, abrikoser som basis for smag)
 • Sukkertyper i glaze ( test med lys/mørk sirup, muscovado sukker, blomster/akacie honning, rørsukker osv)
 • Krydderier (test af hvilke krydderier der skulle give den stærke undertone/afterburn)
 • Røgtræ (test af hickory, æble, Mesquite, kirsbær, bøg, valnød, ceder)
 • Injektionsmarinade (hvor meget marinade kan sprøjtes ind i det pågældende stykke kylligebryst)
 • Temperatur ved tilberedning (7 forskellige temperaturer: 110C, 130C, 150C ,170C, 200C, 220C, 250C)

Når så alt dette er på plads, så tror man måske nok man er i mål, men ud over at det hele selvfølgelig skal passe sammen (og smage godt), ja så er der lige et par forhindringer mere: kylllingekødet og vejret.

En lille amerikansk kylling er på størrelse med nogen af de største kyllinger vi har herhjemme (altså 1600-1800g). Det betyder at de mål for f.eks. injektionsmarinade som man skal bruge bliver nød til at blive tilpasset det nye større stykke kyllingebryst – noget man først kan teste når man står i Memphis.

Vejret i Memphis her i maj måned er omkring 35-45C og der er relativt høj luftfugtighed. Med en sort grill direkte i solen under disse temperaturer, ja så er grillen faktisk så varm under låget at du kan tilberede fisk derinde uden at tænde grillen. Denne varme påvirker selvfølgelig også tilberedningstiden og den temperatur der skal grilles ved, så igen er dette noget der skal tilpasses ved ankomst til Memphis.

 

Memphis In May – VM i Grill og meget mere

Det grillmesterskab vi deltager ved med Landsholdet hedder Memphis In May World Championship BBQ Contest og afholdes, som navnet antyder, i Memphis hvert år i maj måned. Sådan har det været siden 1978 hvor de første gang afhold grill mesterskabet. Det er Memphis Barbecue Network der organiserer arrangementet og træner dommere mm.

Det hele kaldes også for The Superbowl of Swine, da det oprindeligt var svinekød der blev tilberedt og “fejret”.

I år er det estimeret at der blev tilberedt omkring 88ton svinekød på den weekend hvor konkurrencen foregik – altså uden al det kød det blev blev brugt til træningen i dagene op til konkurrencen. Det svarer til omkring 800 slagtegrise som bliver spist på en enkelt weekend.

Faktisk er BBQ konkurrencen kun en af flere store events som foregår i ugerne før og efter konkurrencen. Med andre ord er der fest i Memphis hele maj måned hvert eneste år. De andre event er bl.a. en uges musik festival og en uge med koncerter i solnedgangen (både blues, soul og klassisk musik er på programmet).

Selve konkurrencen foregår i Tom Lee Park som er en lang park der ligger langs breden af Mississipi floden. I konkurrence dagene minder den på mange måder om et absurd mix af Camping området på Roskildefestivallen (men med forvoksede kæmpetelte) og så de store amerikanske Pits (altså grille fra trailer størrelse og op til lastvognsstørrelse. Det siges at der er omkring 100.000 personer igennem på en godt besøgt dag.

vores køkken i memphis

 

Landsholdet har deres eget store telt som bliver indrettet med køkkenområde, opvaskeområde, toiletter, grill-område og “dagligstue”. Når jeg skriver dagligstue, så er det fordi vi vælger at indrette det med væg-dekorationer der afbilleder en masse danske ting som var det en dagligstue. Dette skaber en dejlig følelse af at det er vores hjem når vi er væk fra hjemmet. Det er selvfølgelig også for at promovere Danmark overfor amerikanerne så de kan se hvad vi bl.a. har at byde på fra Danmark (ud over worldclass BBQ selvfølgelig).

Teltet ligger helt ud til bredden af Mississipi, så der er faktisk kun en gangsti imellem vores plads og så vandet. Det er dejligt for så kan man være heldig at der kommer en let brise og køler os ned i den voldsomme varme.

vores "dagligstue" i memphis inden den endnu er helt færdigopsat

 

Invitational Dinner

En af de faste traditioner når man er med i Memphis er, at man holder en såkaldt “Invitational dinner” onsdag aften. Det er kort sagt en festlig aften hvor hvert hold får lov at invitere nogle folk forbi deres telt til lidt lækkert at spise og drikke. De fleste af holdene byder på klassisk BBQ mad (ribs, Pulled pork eller lignende) mens andre laver store portioner Gumbo eller anden form for sammenkogt.

invitational dinner. Billede venligst udlånt af Grill Landsholdet © Claus Peuckert

 

Hos os i den danske lejr plejer vi at lave det vi kalder “gourmet fra grillen”, og i kan tro at det er noget der hurtigt rygtes ud over hele pladsen. I år lavede vi en 4-retters menu + 2 desserter. Det hele blev serveret i små fine skåle og folk rigtigt kunne se hvad det var de fik. Af retter kan bl.a. nævnes:

 

 • Kold ærtesuppe med mynte og hyldeblomstmarineret kammusling
 • Oksemørbrad med løg-relish på creme af røgede selleri og persillerod
 • Semi-koldrøget lamme filet på bund af svamperisotto
 • Pulled-pork fyld ravioli m. gorgonzola creme
 • Mazarin-tærte m. jorbær og hvid chokolade
 • Brownie med amaretto-hindbær coulis
Det er noget de amerikanske grill-mestre sjældent oplever, så vi har stort set hvert år alle de største grill-navne forbi teltet så de kan smage og sludre lidt med os. Det er sindsygt hyggeligt og vandvittigt fedt at få lov at vise dem hvad vi kan ved en grill. Du kan se video’er fra aften på vores BBQ-TV kanal der fulgte os her: BBQ-TV (invitational er 4.dag)

Konkurrencen

Det som det hele handler om er jo egenligt konkurrencen. Når nu vi er rejst halvvejs rundt om jorden for at deltage, ja så gør vi det med stil. Det betyder bl.a. at vi stiller op i alle de kategorier det er muligt for os at deltage i. Dette betyder at alle deltagere på holdet har mindst en ret de står for samt 1-2 retter de er hjælper på. I år stillede vi op i følgende kategorier:

 

 • Spareribs
 • Kingsford Tour of Champions (Boston Butt)
 • Exotic (vi lavede lam)
 • Kylling (min kategori)
 • Hotwings
 • Seafood (vi lavede laks)
 • Okse (vi lavede mørbrad)
 • Tomat-baseret BBQ sauce
 • Senneps-baseret BBQ sauce
 • Eddike-baseret BBQ sauce
Den første konkurrence var Kingsford Tour of Champions som var om torsdagen. Her er der udvalgt 17 af de hold der har været bedst placeret i konkurrencen de tidligere år og disse skal så konkurrere i at lave Boston Butt (Pulled pork). Vi var så heldige at være blandt de udvalgte.
Konkurrencen foregår ved at man laver en del pulled pork klar og så er der et tidsvindue på ca 2 timer hvor en større mængde dommere kommer forbi ens telt for at høre om det man har lavet samt selvfølgelig smage den. Dommerne virkede generelt helt vilde med vores mad og spurgte flere gange om at få mere. Vi laver det anderledes end amerikanerne, og forandringen var åbenbart noget dommerne satte pris på.
Vores kylling der blev indleveret. Billede venligst udlånt af Grill Landsholdet © Claus Peuckert
Fredag er store konkurrencedag for her skal alle de øvrige kategorier indleveres pånær spareribs. Det vil sige at alle mand på holdet er i fuld gang med at lave deres retter hver især og på et nøjagtigt tidspunkt, så skal retten være klar til at blive anrettet i en boks og indleveret til dommerteltet. Man har et vindue på 15minutter til at indlevere retten i og der er ingen kære mor hvis man bare kommer 1 sekund for sent. Med retter som skal have flere timer på grillen, ja så kan det faktisk være ganske svært at ramme et tids-vindue på blot 15minutter.
Min kategori var som sagt kylling og på trods af en del vanskeligheder under træningsdagene i Memphis, ja så blev min kylling denne dag den absolut bedste udgave jeg har lavet til dato – og det viste sig at være godt nok, for jeg endte med at få holdets højeste placering i år.

At vinde en podie-plads

Landsholdet har været så heldige at være på  podiet 3 ud af de 4 år de har deltaget ved VM. Dette er i sig selv en så stor præstation at de andre hold udviser stor respekt omkring det vi laver. For at sætte det lidt i perspektiv, så snakkede jeg med en deltager på et hold som har deltaget ved VM i 18år og som endnu aldrig har været på podiet der. Det er vel at mærke et hold som har deres telt fyldt med pokaler fra alverdens andre mesterskaber i USA. Lignende historier hørte vi fra flere andre.

I år var det så min tur til at levere det sidste stykke arbejde som fik holdet op på podiet for at få overrakt en stor pokal for en 3.plads i Kyllinge-kategorien. Det er en fantastisk fed oplevelse at stå der på podiet og se ud over nogle af verdens bedste grillere som alle står og jubler og klapper på dine vegne. I USA er der ingen jantelov og på vej tilbage fra podiet kan man næsten ikke gå i fred for hig-fives og lyk-ønskninger fra alle sider.

Så er pokalen i hånden. Billede venligst udlånt af Grill Landsholdet © Claus Peuckert

Selv om vores ambitionsniveau var til mere i år og vi efter min mening leverede de absolut bedste retter til dato, ja så blev det desværre ikke til flere podie-pladser i denne omgang. Var vi skuffede? ja lidt, men det fik vi heldigvis hurtigt rystet af og fejret de fine pladser vi nu engang havde fået.

Det er ikke første gang jeg er på podiet i Memphis, men det er første gang hvor det er en ret jeg har stået for. Det er jeg selvfølgelig vildt stolt over, men det er i den sidste ende værd at bemærke at hverken jeg, eller nogen af de andre på holdet, ville kunne vinde derovre uden hjælp fra resten af holdet. Det kræver samarbejde og hårdt arbejde at levere i en sådan konkurrence, og derfor er det også resten af holdets fortjeneste af vi endte med at få endnu en pokal med hjem.

 

At skrive en kogebog

Det var så lidt om hvordan ting foregår i Memphis. Der sker selvfølgelig meget, meget mere i de dage vi er afsted, men det vil jeg undlade at beskrive nærmere. Hvis du smutter forbi  BBQ-TV, så kan du se videoer fra alle dagene og på vores landsholdshjemmeside kan du se en masse fede billeder derovre fra. Du kan ligeledes se en masse derovre fra på holdets facebook side hvor der bl.a. blev kørt live opdateringer under vores konkurrence-dage.

Hvis det ikke er nok, så kan du glæde dig til om ca en måneds tid. Der udkommer nemlig landsholdets første kogebog, og der er virkeligt meget guf i den. Bogen er på knapt 400sider og ud over mere end 100 opskrifter, så er der også fortællinger fra de 4 år vi har været med i Memphis, profil af alle medlemmerne på holdet samt nogle sindsygt fede profil-billeder (glæd dig til mit – det er noget med chili som man ikke lige har set før!).

Hele holdet har knoklet for at lave opskrifter, få skudt mad-fotos, skrevet tekster osv osv. og nu venter vi efterhånden blot på at bogen bliver klar fra trykkeriet.

Præcist hvornår bogen er klar til salg ved jeg ikke, men hold øje med landsholdets hjemmeside, så er jeg sikker på at det bliver annonceret så snart den er klar.

 

Og så er det vist nok grill-landsholds-snak for nu.

 

Kommentarer

 • Jan Chrillesen

  Written on 24. maj 2012

  Hej Kim. Spændende rapportage fra USA. Bliver det muligt at smage mad fra din hånd til BBQ festivalen i Horsens?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 24. maj 2012

   Hej Jan,
   Landsholdet er på scenen om fredagen og mon ikke vi langer nogle smagsprøver ud til publikum. Det bliver dog næppe kyllingen fra Memphis der bliver laver den dag.

   MVH
   Kim Schulz

   Svar
 • Jan Chrillesen

  Written on 24. maj 2012

  Så vil jeg forsøge at være i nærheden af scenen når I er på scenen. Jeg har meldt mig som frivillig og ved endnu ikke hvornår jeg har vagter

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 24. maj 2012

   Hej Frederik den får du desværre ikke lige nu. Holdet skal deltage ved yderligere 2 konkurrencer i år (en i Belgien og en i USA) og lur mig om ikke en lignende kylling skal laves der.
   Det skal dog være sagt med det samme at konkurrencemad som dette ikke nødvendigvis er for alles smagsløg. Det er meget amerikansk og rammer nogle smags nuancer som vi danskere sjældent roder med.

   Svar

Skriv et svar