Jule pulled pork med rødkål og appelsin-chili mayo

7

Jule pulled pork med rødkål og appelsin-chili mayo

 

Julen sig nærmer sneen jorden dækker..

Selv om der ligger 30cm sne i haven så er vi stadig nogen der bruger grillen og da vi nærmer os julen, ja så er det selvfølgelig tid til lidt jule-bbq.

Jeg har de sidste par år lavet mange jule-flæskestege, juleænder og nåja brændte mandler på grillen i juledagene.Derfor tænkte jeg at nu måtte det være tid til at dele min opskrift på jule-pulled-pork med rødkåls salat.

Den klassiske pulled pork opskrift har jeg allerede givet jer, og fremgangsmåden med juleudgaven er som sådan den samme.  Her er dog tale om en krydring med de klassiske julekrydderier samt et tilbehør der ligeledes gerne skulle trække tankerne i retning af julen.

For mig er julens krydderier bl.a. nelliker, allehånde, kanel, peber, stjerneanis og fennikel. Sammen udgør de smagene fra stort set samtlige julekager samt mange af de retter som man spiser gennem julen.

Hvert af krydderierne har for mig hvert et minde i juletiden. Nelliker minder mig f.eks. om de appelsiner som min mor altid pyntede med tørrede nelliker og hængte op i vores stue. Kanel er risengrød og brunkager og stjerneanis er gløgg og rødkål. Med min jule pulled pork prøver jeg at frembringe nogle af de samme minder i duft og smag – ikke at man skal tænke at man spiser brunkager men derimod blot at man får tankerne ledt hen på julen.

Normalt serverer jeg pulled pork med en coleslaw af hvidkål og gulerod, så hvad ville være mere oplagt end at lave rødkål som tilbehør til min jule udgave. Rødkålen laver jeg selvfølgelig selv, men du kan også bare købe en af udgaverne på glas (de er slet ikke så ringe endda). For at opveje den fedme jeg normalt får fra den cremede coleslaw, så afsluttes min pulled pork sandwich med en chili-appelsin mayo. Her snyder jeg lidt og bruger Miracle Wipp da dette giver nøjagtigt den cremede, letsøde fedme som står godt til appelsinens friskhed og chiliens bid.

Det hele samler jeg selvfølgelig i en burgerbolle bagt efter min egen opskrift (denne gang uden sesam på toppen).

Resultatet er en bid af julehimlen og bestemt et godt jule-alternativ her i juledagene. For min skyld kunne denne ret sagtens serveres juleaften, men så var der nok ramaskrig i det lille hjem.

 

Grill eller ovn?

Nu er det jo juletid og det seneste døgns tid er der kommet over 30cm sne her i Aalborg hvor jeg bor. Derfor er det måske heller ikke alle som er liiige så entusiastiske og stiller sig ud ved grillen i dette vejr. Fair nok! men i dette tilfælde er det heldigvis også ok at “snyde” og bruge ovnen.

Den klassiske pulled pork skal have en masse røg på grillen for at blive helt autentisk. Denne juleudgave derimod, har en krydring, der godt kan forsvinde lidt i røgsmagen. Derfor vil jeg anbefale at man ikke bruger så meget røg på grillen og dermed er det pludselig også muligt at få et acceptabelt resultat i ovnen.

Jeg har allerede fortalt hvordan man laver pulled pork på grillen, så her kommer opskriften på hvordan det laves i ovn (det er forbløffende tæt på metoden ved grillen).

Pulled Pork i ovn

Kort beskrivelse:

En metode til at lave pulled pork i ovnen uden brug af stegeso, stegegryde eller lignende.

Metoden er ideel når man vil lave en pulled pork uden røgsmag. Sørg som altid for at få en af de fede nakkefileter når du laver pulled pork.

Ingredienser

  • Rub (her julerubben)
  • 1 stk fed nakkefilet (ca 2.5kg)
  • 1 ovnfast fad
  • 1 ske
  • evt. sølvpapir

Fremgangsmåde

  1. 1 rub din nakke filet med krydderierne og lad den ligge og trække i minimum et par timer (gerne natten over)
  2. Tænd ovnen på 110C (bliver den 120C er det også ok. Tjek med et termometer!). Jeg bruger over+undervarme, men næsten alt andet end varmeluft kan bruges (det tørrer kødet ud).
  3. Sæt 2 riste i ovnen og placer det ovnfaste fad på den nederste rist.
  4. Hæld et par cm vand i fadet.
  5. Placér kødet på den øverste rist hen over fadet (så dryp kan opfanges i fadet).
  6. Lad det stå sådan i ca 5timer uden at kigge yderligere til det.
  7. Herefter kan du begynde at hælde lidt af væsken fra fadet over kødet ca en gang i timen.
  8. Når kødet er nået en kernetemperatur på ca 75-78C så skru op for ovnens temperatur til ca 175C.
  9. Du kan nu evt. pakke kødet i sølvpapir for at fremskynde processen.
  10. Hvis ikke du vil bruge sølvpapir så fortsætter du bare som normalt.
  11. Når kødet når ca 92-94C i kernetemperatur, så er det klar til at blive taget ud og trukket.

pulled pork i lange baner med den skønneste julekrydrede bark

 

Det er krydringen der gør det

Nedestående er den rub jeg har udviklet til at lave jule pulled pork. Du kunne også fint bruge den til at krydre din flæskesteg eller f.eks. en svinemørbrad. Der er en lidt kraftig eftersmag og “afterburner” fra den hvide peber og allehånde. Undervejs kan kanel, fennikel og nelliker.

Jule Pulled Pork Rub

Kort beskrivelse:

En jule krydderi blanding til at rubbe en pulled pork med. Smagen er krydret og henleder tankerne på julen. Denne rub forsvinder let i røgsmag så derfor bør man undgå at give ens pulled pork for meget røg.

Ingredienser

  • 1 spsk paprika
  • 2 tsk hvid peber
  • 1 spsk løgpulver
  • 2 tsk hvidløgspulver
  • 2 tsk stødt fennikel
  • 2 tsk stødt allehånde
  • 2 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk kanel
  • 1 spsk fint salt
  • 1 spsk rørsukker
  • evt. 1 spsk tørret merian

Fremgangsmåde

  1. Bland alle krydderierne grundigt og brug dem til at rubbe kødet med.

Den røde “coleslaw”

Jeg havde som nævnt valgt at lave en relativt klassisk rødkål til min pulled pork burger som erstatning for den Coleslaw jeg ellers normalt serverer til. Når jeg siger “relativt klassisk”, så er det fordi jeg faktisk oftest køber de færdige glas med rødkål og så bare spicer den lidt op.

Da jeg denne gang gerne ville haven en lidt grov rødkål med bid i og samtidigt gerne ville have en mere krydret smagsprofil, ja så lavede jeg den selvfølgelig fra bunden. Det er jo faktisk utroligt let, så det er synd at der ikke er flere som laver den selv.

Den færdige rødkål kan tilsættes lidt atamon og så hældes på glas og lukkes imens den er varm. Sådan kan den holde sig i ganske lang tid – nåja den ryger jo nok alligevel omkring juletid senest.

 

Hjemmelavet Rødkål

Kort beskrivelse:

En lækker grov rødkål med “bid” så man kan bruge den som tilbehør til f.eks. pulled pork burgere. Vil man have den mere almindelig i konsistens, så hakkes kålen bare finere og det hele koges lidt længere. Smagen af stjerneanis er gennemgående i denne rødkål. Er man ikke så meget til denne smag, så kan man fjerne stjerneanis fra gryden efter 5minutter.

Ingredienser

  • ½ rødkålshoved
  • 1dl æbleeddike
  • ½dl balsamico
  • 4 spsk ribsgele
  • 2dl vand
  • 2 laurbærblade
  • 2 spsk rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 1 hel tørret stjerne anis
  • evt. et drys jule-rub eller en kanelstang

Fremgangsmåde

  1. Skær rødkålen i små stykker ved at snitte på tværs 2-3 gange og så skære fine skiver på den anden led.
  2. Hæld eddike, balsamico, ribsgele, vand, sukker og krydderier i en gryde og varm det op indtil de begynder og småkoge og gele er smeltet.
  3. Tilsæt rødkålen og rør rundt et par gange. Læg derefter låg på.
  4. Lad det stå og simre i 30 minutter hvor du jævnligt rører i det.
  5. Rødkålen er nu klar til at servere (eller hælde på glas) hvis man gerne vil have at der er lidt bid i kålen.
  6. Ønsker man en mere blød rødkål, så koger man den yderligere 15-20minutter.

Prikken over i’et

Den sidste del af min jule pulled pork var min chili-appelsin mayo. Den giver en skøn undertone af appelsin smag til retten og så liiige et lille kick af chilien (ja man bestemmer jo selv hvor stærk man ønsker den). Jeg lavede som nævnt en snyde udgave der benytter miracle wip, men har du mod på at lave din egen mayonaise fra bunden af, så er det bare med at gøre det. Sørg dog for at den i så fald er meget fast i konsistensen.

 

Chili-appelsin mayo

Kort beskrivelse:

En lækker frisk mayo med en eftersmag af appelsin samt et lille kick fra chilien

Ingredienser

  • 2dl Miracle Wip (eller anden mayonaise)
  • ½ usprøjtet appelsin
  • 1 tsk stærk chilisauce (eller ½tsk cayenne peber)

Fremgangsmåde

  1. Riv skallen fint på appelsinen.
  2. Press saften ud af appelsinen og hæld den igennem en si og over i en skål sammen med miracle wip.
  3. Pisk tingene grundigt sammen og tilsæt den revne appelsinskal og chili saucen.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Må gerne stå en times tid og trække for at appelsinsmag kommer bedre frem.

Kommentarer

  • Martin

    Written on 17. december 2012

    Lyder som en lækker opskrift. Vil prøve den til en lidt alternativ julefrokost her i weekenden. Men når du “puller” den, hælder du så ikke noget over kødet ligesom som du gør med traditionel pulled pork?

    Svar
    • Kim Schulz

      Written on 17. december 2012

      Hej Martin,
      I dette tilfælde hældte jeg ikke noget på, men du kan sagtens hælde lidt æblejuice (måske appelsinjuice) eller hvis du ikke er fedtforskrækket, så en smule smeltet smør samt lidt af rubben.
      Er det en fed nakkefilet der er blevet brugt, så burde det dog ikke være nødvendigt da kødet så i sig selv er saftigt. Er det ikke tilfældet vil det selvfølgelig hjælpe med lidt væske.

      God fornøjelse med retten og meld meget gerne tilbage hvad du synes om den.

      venligst,
      Kim

      Svar
  • Martin

    Written on 17. december 2012

    Skal også lige høre en ca. Tid på hvor lang tid den skal have i ovnen hvis jeg ikke dækker den til med stanniol?

    Mvh martib

    Svar
    • Kim Schulz

      Written on 17. december 2012

      Altså det tager normalt omkring 8 timer før den rammer den temperatur hvor du skal pakke i sølvpapir. Herfra går der så yderligere 1-1½time inden den er klar.

      Svar
  • sofielf

    Written on 19. december 2012

    Hej Kim

    Jeg sidder her og gør mig voldsomt umage for ikke at savle – hvor ser den lækker ud! Irma har tilbud på økologisk nakkekam – man kan vel bare pille sværen af – Mon ikke, jeg skulle snuppe sådan en med hjem. Jeg plejer at lave pulled pork i min stegeso i ovnen, så er man helt sikker på, at den ikke bliver tør.

    Tak for et dejligt og inspirerende indlæg 🙂

    Bedste hilsner
    Sofie

    Svar
    • Kim Schulz

      Written on 20. december 2012

      Hej Sofie,
      Er glad for at opskriften kan inspirere dig. Jeg er helt sikker på at du sagtens kan lave jule-pulled-pork i stegesoen også.
      Kan du her give et par fif til hvordan du gør det, for det kan sikkert glæde et par af de andre læsere herinde (ikke mindst mig som jo mest laver PP på grillen).

      Glædelig jul
      Kim

      Svar

Skriv et svar