Gastronomi og god smag i Nordjylland

2

Gastronomi og god smag i Nordjylland

copyright Fast Forward Event Productions

Gourmet på nordjysk?

Er man mad og gastronomi nørd og foodie som jeg, så vil man med garanti kunne nævne de første 5-6 gourmet restauranter i København – ja man kan måske endda nævne nogle stykker i Århus. Den danske presse gør i hvert fald sit for at nævne disse restauranter som var de eneste steder at spise i Danmark.

Som bosiddende i det Nordjyske kan man derfor godt få lidt ticks når man læser en masse om disse steder “så langs væk” (nåja 45-60min i fly eller bil er da også et stykke) uden nogensinde at høre om noget heroppe nordpå. For kender du måske nogen nordjyske gourmet steder?

Danmarks Gentleman nr 1, Kristian Brask Thomsen, har forsøgt at skrive lidt om det tidligere i hans artikler “Nordjylland – gastronomisk øde land?” og Nordkraft-de-luxe – en guide- il det gode liv i Aalborg  hvor han dog primært fokuserer på det Aalborgensiske.

Gastrodrengene har ligeledes gjort deres til at sætte Nordjylland, og det nordjyske sommmerland i særdeleshed, på gastrokortet med Guide til restauranter & kroer i Nordjylland, men ud over det er det desværre for sjældent at vi hører noget om de gode steder i Nordjylland og i særdeleshed i Aalborg.

Derfor vil jeg nu lige fortælle lidt om nogle af alle de fede madnørdede ting der sker her i nordjylland den næste tid – for det er faktisk ikke så lidt endda.

 

Restaurant Fusion i Aalborg - Copyright: billedemateriale venligst udlånt af http://bergholt.net/gastronomi/ + Kristian Brask Thomsen

Gastronomiske oplevelser i efterårsferien

For at komme problemet med manglende omtale lidt til livs, samt for få selv de “lokale” til at spise mere på restaurant, så er 8 af nordjyllands bedre restauranter gået sammen for at tilbyde gourmet mad til spotpris.

Vi danskere er jo tilsyneladende mere og mere glade for discount og rabatter, så derfor kan dette forhåbenligt vække nogen folk fra deres rabat-døs og kigge ind forbi restauranterne for lidt forkælelse af smagsløgene.

 

Konceptet findes også i København/Århus under navnet Copenhagen Restaurant Week og Århus Dinning Week, men det betyder dog ikke at vi skal snydes for det her i Nordjylland. Derfor er “Smag på Efterårsferien” nu en realitet.

De 8 fantastiske restauranter der i år deltager er:

  1. Restaurant Vægteren i Frederikshavn
  2. Luneborg Kro i Tylstrup
  3. Restaurant KOPP & KO i Hals
  4. Hotel Thisted i *tada* Thisted
  5. Restaurant Fusion i Aalborg
  6. Ristorante SanGiovanni i Aalborg
  7. Mortens Kro i Aalborg
  8. Restaurant Bryggen i Nibe
Det hele foregår i efterårsferien og konceptet er ganske enkel. Man reserverer bord på det eller de steder man gerne vil spise og bagefter går man ind på Smag på efterårsferien og køber fordelsbilletter til 220kr pr person(125kr for børn under 12).
Bemærk: man skal oprette en bruger inde på siden for “nordjyske fordele” for at kunne få fordelsprisen på 220kr. Det er dog ganske gratis at blive medlem og kræver ikke abonnement på deres avis (bare tryk “næste” under det punkt i tilmeldingen). 
For denne favorable pris får man en 3-retters menu der viser lidt af det som stedet har at byde på. Prisen er selvfølgelig sat så lavt for at man ikke blot skal tage ud og spise på et af stederne, men i stedet spiser på måske en 2-4 af stederne i løbet af ugen.
Et eksempel på en menu kunne være denne fra Mortens kro:

Forret: Økologisk ørredfilet fra Thy, letrøget og pocheret. Serveret med hyben-/æblekompot, små salater, ristet maltrugbrød og creme af brændt hø.
Hovedret: Grydestegt dansk vildand serveret med syltede tyttebær, waldorfsalat, brunede kartofler og flødevildtsauce.
Dessert: Lakridsmarengs lagt sammen med grøn æblesorbet og hvid chokolade-/lakridsparfait, pyntet med lakridscreme, æblegelé og tørret æble.

Kan man andet end at blive sulten af sådan en menu? Jeg har i hvert fald planer om at få mig et bord hos den gode Morten Kok hvor jeg tidligere har fået flere fantastiske madoplevelser serveret (og vinoplevelser ikke mindst).

 Mortens Kro - Copyright: Billede venligst udlånt af Bergholts Gastronomi / Kristian Brask Thomsen.

Nordjylland og den lokale smag

Den Nordjyske smag er andet end et besøg på en gourmet restaurant, ja faktisk så gøres der utroligt meget for at fejre og dyrke den lokale smag heroppe. Jeg har tidligere beskrevet Fødevaremarkedet i Nordkraft hvor man hver måned kan komme og smage de lokale specialiteter og ikke mindst få købt sig fattig i alle lækkerierne.

der handles

Men Nordkraft lægger kvadratmeter til endnu mere der har med den lokale smag at gøre. Den 5. november afholdes der f.eks.  Lær at lave “mad på nordjysk” hvor bl.a. føromtalte Morten Kok kommer og viser hvordan man laver en skøn æbleflæsk – i bedste workshop stil selvfølgelig (og jeg er sikker på at man får rig mulighed for at smage).

Køkkenchefen fra Nordsøen forskerpark og Nordsøen Oceanarium kommer ligeledes og demonstrerer hvordan man kan fremtrylle lækre retter med fisk fra de lokale farvande. Der vil være fokus på hvilke smagssammensætninger der er gode til fisken og hvordan man bedst tilbereder den.

Samme dag er der selvfølgelig også det almindelige fødevaremarked, så selv om man allerede kan lave fisk og æbleflæsk, så er der massere at kigge og smage på.

Læs mere om alle de mange arrangementer i Nordkraft (og Nordjylland generelt) her: http://www.smagen.dk

Kommentarer

Skriv et svar