• årets julevin top5 2019

Julevinsmagning 2019

4 mand - 40 rødvine - 1 vinder

  • årets julevin top5 2019

Julevinsmagning 2019

4 mand - 40 rødvine - 1 vinder

I år er det fatisk 10års jubilæum for den julevinsmagningstradition som gastromand.dk startede, og som jeg har været del af de fleste af årene (sidste år findes her).

mange flasker julevin pakket til blindsmagning
ikke mindre end 40 rødvine, 29 nytårsbobler og 19 dessertvine var vi igennem på dagen – man skal være god til at smage OG spytte ud.

Selv om folkene til smagningen stort set er den samme gruppe i år, så er dert dog ikke i Gastromand regi det laves. Mads “familifar”, som tidligere har huseret på gastromand og stået for vinsmagningen, er gået selv og har startet den utroligt spændende blog madogmonopolet.dk. Det er derfor under dette flag at vi har lavet smagningen i år.

Ud over Mads og jeg, så var der Somalier Anders Peter Jørgensen, som plejer at være en fast del af setuppet samt to andre vin-entusiaster.

Setup og regler har vi ikke ændret meget på de sidste mange år, for det virker rigtigt godt. Vinen må max koster 250kr som fast pris gennem hele December måned (altså ikke et en-dags tilbud til formålet) og skal selvfølgelig matche op mod klassisk dansk julemad. Vi smager blindt – først et heat hvor alle vinene smages igennem (Der var 40stk i år) og så finder vi en top5 der skal smages op mod maden.

Vi spiser en god klassisk julemad til andet heat, hvilket betyder søde brune kartofler, en krydret og sursød rødkål, en god kraftig og fed sovs samt and og flæskesteg. Det kræver generelt en god styrke og syre at kunne være vin til den mad, men det har de fleste af vin leverandørende heldigvis forstået.

Vi giver point fra 50 til 100 point hvor, højere er bedre. Der vurderes alene ud fra premissen om at det skal matche julemaden. Der kan derfor godt være fantastike vine imellem som ikke vinder, simpelthen fordi de ikke vil kunne klare julemaden.

julemaden som vi kender den i danmark.
Den klassiske danske julemad – hate it or love it, den er i hvert fald en udfording for vinen hvert år.

Hvem leverer vinen?

Hvert år leverer en række importører, forhandlere osv vine til vinsmagningen. De udvælger selv vinene og leveres til os uden forbehold. Det er med andre ord ikke dikteret fra nogen at en vin skal favoriseres frem for en anden. Følgende leverede vinen i år:

Philipson Wine
Vin & Vin
Haller Vine
Skjold Burne
Sigurd Müller
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Løgismose
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Vinomani
HJ Hansen
Nordisk Champagne Syndikat
Salling Group
Kiil Wine

Der er både en masse gamle kendinge og så en flok nye imellem i år. Vi siger tak for at de vil være med til at gøre dette arrangement muligt og håber selvfølgelig at de er med igen næste år.

Resultatet

Da Mads har stået for selve arrangementet, så vil jeg lade ham overrække resultatet og annoncere hvilken vin der blev året julevin.

Lidt smagsnoter

Generelt var det et rimeligt jævnt felt i år og vinene lå rimeligt ens uden nogen der virkelig stak ud (ud over et par enkelt med prop/mus).

Skulle man sige noget negativt, så tror jeg vi i år har ramt en del årgange hvor alkohol niveauet har været så gennemtrængende at vinene til tider knækkede over i at være for sprittede. Dette hænger typisk sammen med temperaturer mm i de årgange vi får vinene fra. Tidligere har vi oplevede smagninger hvor de fleste vine var oversøde og meget frugtfyldte, men det var (heldigvis) ikke tilfældet i år.

Alle vinene i top5 fik rigtigt flotte karakterer over hele linjen og de ville alle gøre det godt til julemaden. Mine personlige favoriter var dog nr 2 (Hacienda Monasterio) og nr 4 (Matsu, El Recio, Toro). De havde begge en fantastisk balance mellem alkohol, syre og kompleksistet. Der var blot 1 point til forskel på de to i min vurdering.

Anders er en glad vinbamse :-)
Anders viser sin glæde over de mange desservine vi også var igennem på dagen.

Skriv et svar