Julevin og nytårsbobler 2018

1

Julevin og nytårsbobler 2018

Årets vildeste vinsmagning

Traditionen tro, så var jeg igen i år så heldig at blive inviteret med i det gode selskab, der finder frem til årets julevin, juledessertvin og ikke mindst nytårsbobler. Det er Gastromand der står for arrangementet og så er det landets vinhandlere, der sender deres bedste bud ind i de forskellige kategorier. I år foregik selve smagningen i de skønne omgivelser hos Restaurant Ombord i Aalborg (et sted du klart bør besøge, hvis du ikke allerede har været der).

Det er altid hyggeligt og udfordrende at smage sig igennem så mange forskellige vine på en enkelt dag. Ens smagsløg kommer virkeligt på prøve, og man lærer på den hårde måde, hvor vigtigt det er, at spytte vinen ud når man har smags (ellers bliver det hurtigt liiidt for festeligt).

I år smagte vi i følgende kategorier:

  1. Årets julevin til julemaden (and, flæskesteg, rødkål, brunkartofler, sovs osv)
  2. Årets julle dessertvin til Ris ala Mande
  3. Årets nytårsbobler (tørre) til under 300kr (til snacks, hapsere – ikke kransekagen)
  4. Årets nytårsbobler (tørre) til over 300kr (til snacks, hapsere – ikke kransekagen)

Resultatet af de enkelte smagninger lader jeg Gastromand.dk om at annoncere, så dem kan du se, ved at følge linkene i listen herover.

top 3 i bobler under 300kr kategorien

Top 3 i bobler under 300kr kategorien – et enormt spændende felt hvor det faktisk var en tysker der endte i toppen. 

Sådan vurderer vi vinene

Alle vinene bliver smagt blindt – altså flaskerne er anonymiseret ved at pakke dem ind i sølvpapir og nummereret tilfældigt. Der bliver først smagt på hele feltet i en kategori, og så bliver en top5 udvalgt. Herefter smages top5 sammen med passende mad, så man kan se om vinen så stadig holder. Er der vine undervejs, der virker meget tillukkede og måske vil blive bedre efter lidt tid, så får disse lov at så lidt så de kan smages igen.

Der gives point for duft og smag, og så diskuteres der ellers om hvordan match er til maden osv. Det er altid en spændende diskussion, når man f.eks. sidder tilbords med den erfarne somalier og køkkenchef Anders Peter Jørgensen samt de gæve gutter fra Gastromand. Vores smag er ikke ens, men vi er aldrig i tvivl om hvem vinderen er.

Julemaden – den nærmest umulige match

Maden er altafgørende

Det er ofte – ja faktisk hver gang – at vores personlige favorit vine ikke  er dem, der vinder samlet. Dette er der er meget vigtig grund til: Maden. Når vi vælger disse vine er omdrejningspunktet den mad som vinen skal serveres til.

Julemaden er måske i virkeligheden noget af det mest vandvittige at skulle matche vin til, da det nærmest har hele paletten på én tallerken – Syre og krydderier fra rødkålen, sødme fra de brune kartofler, umami og salt fra kødet og så selvfølgelig masser af fedme fra sovs og de resterende elementer.

De fleste vine kan let matches op mod en og to af disse smage, men her har vi det hele, og derfor kræver det altså en vin med noget pondus og syre for at komme til at virke.  Den vin, jeg personligt gerne ville sidde og nyde en kold vinteraften foran pejsen er derfor sjældent den som vi kårer som vinder i disse smagninger .

Lidt enklere er det med nytårsboblerne, da vi har begrænset os til de tørre musserende vine og blot skal matche dem op mod de typiske snacks og hapsere der serveres under f.eks. nytårstalen eller som velkomst. Det med at finde en mousserede vin der skal matche den hvinende søde kransekage til midnat, er en helt anden snak. Så er vi ovre i de helt søde mousserende vine (ofte kaldet sec eller demi-sec) og dermed også ret langt fra min komfort sone indenfor bobler. Vi fandt dog nogle gode bud på sådanne søde mousserende vine  sidste år: Årets Nytårsbobler 2017 – Her er de bedste midnatsbobler

Traditionen tro så havde jeg lavet charcutteri af forskellig slags til nytårsboblerne. Her Coppa, Brasaeola, skinke og Loinzino.

Traditionen tro så havde jeg lavet charcutteri af forskellig slags til nytårsboblerne. Her Coppa, Brasaeola, skinke og Loinzino.

 

Kommentarer

Skriv et svar