Kåring af årets julevin 2015

1

Kåring af årets julevin 2015

De glade drenge ovre fra gastromand.dk har været så søde at invitere mig med i smagsdommer panelet til kåringen af årets julevin. Det har jeg så faktisk været med til nu i 4 år og lad mig bare sige det med det samme: det bliver mere og mere spændende og vinen bliver bedre og bedre for hvert år.

Det svære ved julevinen er, at den skal matche den fede julemad med de typisk lidt kraftige og flagrende smage (lauerbær, nilliker, det sure i rødkålen, sødmen fra brunkartoflerne osv). Det betyder også at den vin som matcher julemaden bedst, måske ikke nødvendigvis er den vi som smager bedst når man nyder den foran pejsen i gode venners lag.

Se også kåringen af årets årets julevin 2014 og mine noter fra årets julevin 2012 (2013 fik jeg vist aldrig skrevet om)

Julemaden bestod i dette tilfælde af And, flæskesteg, hvide og brune kartofler, sovs, almindelig rødkål og en frisk rødkålssalat(leveret af Thomas “Madfar”) . Det hele blev lavet af køkkenchefen (aka Anders Peter Jørgensen) hos Restaurant San Giovanni i Aalborg, hvor vi også afholdt selve smagningen i deres hyggelige kælder.  Det var fantastisk mad som altid, men nok om det.

 

Udvælgelsen sker ved at vinene (i år var der 23stk) først bliver smagt “nøgent”, altså uden mad, og så bliver de vurderet ud fra Parker skalaen (op til 100 point). Vi har hele tide in mente at den skal have potentiale til at kunne modstå julemaden. Herefter bliver top-5 og disse bliver så matchet mod maden og smagt og vurderet. I den sidste ende bliver disse så sorteret fra 1 til 5 hvor 1 er vinderen og dermed årets julevin.

Årets Julevin top-5

Årets julevin top-5

Hvilken vin der vandt i år og hvorfor, vil jeg lade dig læse over hos Gastromand, men jeg kan sige at det var et ret enigt dommerpanel der valgte netop denne vin.

Boblerne

Henover årene har vi tilføjet en ny kåring der passer her op til året afslutning – nemlig årets bobler til nytåret. Den havde vi også med i år og årets “tema” var bobler der ikke kommer fra champagne. Det tema gav virkeligt nogle spændende, og til tider udfordrende, smagsoplevelser i år (i modsætning til sidste år hvor 9 ud af 10 smagte næsten identisk).

I år var der virkeligt nogle lækre bobler imellem (og enkelte udrikkelige) og især de æblevins-baserede var utroligt lækre, komplekste og samtidigt meget drikkelige.

Årets vinder i kategorien "Bobler der ikke er fra Champagne"

Årets vinder i kategorien “Bobler der ikke er fra Champagne”

Fremgangsmåden ved vurderingen af boblerne er stort set identisk med julevinen. Dog er maden her noget der mere kunne finde på at komme på nytårsbordet under dronningens tale – så hapsere som hver især kunne byde på spændende smage til at udfordre boblerne. Jeg var i år selv leveringsdygtig i et par af de snacks vi spiste til boblerne, nemlig forskellige modnede kødstykker i form af en krydret lufttørret svinemørbrad, lufttørret schiuan-peber Andebryst, Breasola samt lidt røgede mørbrader (alt sammen lavet i dryaging poserne fra meatlover.dk).

Boblerne på ras og række

Boblerne på rad og række

Igen vil jeg lade dig læse resultatet af smagningen over på gastromand.dk, men kan blot sige at jeg selv er svært glad for de bobler der vandt (de er intet mindre end fantastiske – og endda dansk producerede).

Den nye kategori

I år var der et par af leverandørerne af vinene som havde valgt at sende nogle spændende sager med som vi havde svært ved at putte ind i en af kasserne “julevin” eller “bobler”. For os var de nærmere dessertvine og derfor valgte vi at kategorisere dem efter dette. De blev bedømt ud fra temaet “bedste dessertvin til ris alamande og her er jeg sikker på at de ville passe rigtigt godt.

Alle vinene i denne kategori var dansk producerede og alle var af enormt høj kvalitet. Et par af dem kunne jeg sagtens se mig selv have på lager og tage frem og nyde en god aftenstund i stedet for f.eks. min fredags-rom (folk der følger mig på instagram vil vide hvad jeg her taler om).

Den lille ekstra-kategori for sig "vin til årest ris ala mande"

Den lille ekstra-kategori for sig “vin til årest ris ala mande”

 

Hvem, Hvad, Hvor

Årets dommer panel bestod, ligesom sidste år, af :

Årets vine var blevet leveret af følgende:

Vi takker for de mange lækre bud på årets vin og er sikre på at alle 5 i top-5 vil begå sig rigtigt godt til julemaden (skal du have købt nogle flasker, så skynd dig for de plejer hurtigt at blive udsolgt efter denne annoncering).

Sidst men ikke mindst bør San Giovanni nævnes da de var så flinke at lægge lokaler, køkken, køkkenchef, og alskens lækkerier til seancen. Det er de perfekte omgivelser til den slags og maden var helt fantastisk.

Kommentarer

Skriv et svar