På det seneste jeg mere og mere gået over til at lave mine “værtindegaver” selv når jeg skal ud på besøg hos venner og familie. For mig siger en lille hjemmelavet ting nemlig langt mere end en eller anden tilfældig blomst eller flaske (ikke at jeg ikke gerne selv vil modtage disse!).
Det seneste påfund på listen af værtindegaver er “salt med smag”. Det er utroligt let at lave og kræver ikke særligt meget forberedelse.
I dette tilfælde lavede jeg to typer salt. En med chilismag og en med lime/citrus smag. Tanken var at chilisalten var god på bøffer, stege, kartofler osv. hvorimod lime salten ville være perfekt på fisk og grønsager.
Man kan dog lave dem med mange andre smage hvis man har lyst til det – næsten kun fantasien der sætter grænsen.
Processen for at lave dem er ganske enkel:
- Man tager sin smagsingredients og blender den grundigt (i tilfældet lime presses den blot og skrallen rives fint). Er tingen en som ikke indeholder så meget saft, så kan man med fordel tilsætte 1-2 spsk vand til blandingen.
- Tilsæt et par spsk groft havsalt (den med de store saltkrystaller) eller anden grov salt uden jod og giv det et par omgange mere i blenderen.
- Tilsæt mere salt indtil al væsken er suget op i salten. Jeg bruger her flageslag da det giver en god krystal-effekt i slut resultatet. Bland godt rundt så alt har taget farve/smag af tilsætningen.
- Fordel saltblandingen i et tyndt lag på et stykke bagepapir på en bageplade. Stil det til tørring i ovnen ved ca 50C i ca 1time.
- Lad salten køle af.
- Pil så salten forsigtigt at bagepapiret (det klister let på) og del salten til små tykker igen hvis den er klumpet sammen.
- Pak salten i en pæn lufttæt beholder og det er nu klar til brug.
Nemmere kan det næsten ikke være. Hvis det tørrer for meget eller ved for høj varme, så kan salten godt gå hen og blive lidt brun i farven. Det er selvfølgelig synd, men har ikke så meget indvirkning på smagen. Har man ikke nogen fine glas eller bøtter, så kan man sagtens putte saltet i en lille pose og så binde en fin sløjfe omkring.
Hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af det, så kan du jo f.eks. også putte lidt frisk timian med i lime salten efter den er tørret – det ville passe rigtigt fint i smagen.
heidi
Written on 12. februar 2012
Sikke nogle flotte farver! Og jeg er helt enig mht. de hjemmelavede værtindegaver – dem er jeg også i størst mulig grad gået over til.
Myfoodpassion
Written on 6. marts 2012
Hvilken super ide til gaver, eller til meg selv for den delen.
Brian jensen
Written on 24. juli 2012
hej
det er super godt ud, men hvor kan man købe de glas du bruger.
Kim Schulz
Written on 24. juli 2012
Hej Brian,
De kan desværre ikke købes mere, men almindelige sylgetøjsglas kan også bruges.
Kim
Kai Løgstrup
Written on 4. november 2012
Her er der fine glas at købe, feks: http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/firkantet-glas-med-788p.html
Signe
Written on 15. december 2014
Hej! Det ser super flot ud. Hvor meget chili bruger du til sådan en omgang? 🙂
Kim Schulz
Written on 15. december 2014
Det kommer jo generelt an på styrken man ønsket osv, men der skal typisk ikke ret meget til. Måske et par chilier til sådan en portion her.
Camilla
Written on 21. april 2019
Hvorfor skal det være salt uden jod? kan jeg ikke bare bruge alm grovsalt?
Kim Schulz
Written on 21. april 2019
Jod give| bismag og lugt til salten. Det synes jeg er synd når man bruger tid på at lave noget lækkert som dette.