• Fantastiske læke chili lakrids karameller

Skønne chili-lakrids-karameller

13
 • Fantastiske læke chili lakrids karameller

Skønne chili-lakrids-karameller

Fantastiske læke chili lakrids karameller

Uden for mit vindue blæser det en halv pelikan og regnen står ned i tykke stråler. Det er trist, for jeg havde egenligt planer om at lave pulled pork her til aften (en allnight udgave på 20timer+). Det må desværre blive en anden gang og derfor så trængte jeg til lidt sødt jeg kunne “trøstespise” lidt af i stedet.

Vi lavede egenligt en masse konfekt (f.eks. brændte mandler) og julekager sidste weekend, men jeg er, ærligt talt, allerede træt af brunkager og marcipan. Derfor tænkte jeg, at jeg da i stedet hellere ville lave nogle lækre seje karameller som jeg så kunne gnaske lidt på. Samtidigt er sådanne hjemmelavede karameller en fremragende værtinde gave her i denne søde juletid og da jeg selv sætter pris på den slags, ja så var det jo oplagt.

Den færdige karamel masse ligger til afkøling

Valget faldt på at jeg ville lave lakrids karameller som jeg så ville tilsætte noget chili til at give lidt after-burner. Man kan i virkeligheden lave dem med stort set den smag det skal være, men lige for tiden har jeg en konstant lyst til lakrids og krydrede ting.

Det vigtigste, når man laver dem er, at det man tilsætter som smag, kan tåle den relativt høje varme som der er i karamel massen (kogende karamel er ca 125-150C). Det nytter jo ikke noget at tilsætte en smag som så bare kommer til at smage brændt efter få minutter i karamellen.

karameller er klippet og klar til at blive pakket i karamelpapir

Opskriften er en jeg har haft liggende et stykke tid, men som jeg aldrig rigtigt har fået brugt. Jeg har nemlig de sidste par gange jeg har lavet karameller, benyttet en opskrift med kondenceret mælk som er inspireret af bl.a. Anne Au Chocolat. Desse bliver ganske bløde og lækre, men da jeg denne gang gerne ville have en mere sej karamel, ja så trak jeg denne opskrift frem fra gemmerne i stedet.

INFO: Til at pakke mine karameller ind, benyttede jeg noget karamel papir vi har bestilt fra bolsjehuset.dk i en 500stk pakke (så er der til en del portioner). Lad være med at forsøge dig med at klippe celofan eller lignende i stykker og benytte dette. Det afgiver nemlig kemikalier til karamellerne og kan derfor være sundhedsskadeligt.

Chili-lakrids karameller

Kort beskrivelse:

Disse lækre og seje lakridskarameller har fået et skud chili og giver dermed en lækker svagt brændende fornemmelse i munden.

Du kan selvfølgelig undlade at putte chilien i – ja du kan sågar fjerne lakridsen også og erstatte den med andre smagstilsætninger. Mulighederne er mange!

Opskriften giver ca 100-120stk karameller (alt efter hvor store du laver dem).

Det er lettest at finde ud af om karamellerne er kogt nok ind, ved at måle temperaturen i gryden. Har man ikke et termometer ved hånden, så kan man dog bruge de tidsangivninger der er angivet som retningslinje. 

Ingredienser

 • 150g smør
 • 3dl fløde (minimum 38%)
 • 1½ dl mørk sirup (lys kan bruges)
 • 375g sukker (Gerne rørsukker)
 • 2-3 spsk lakridspulver (jeg har købt mit fra specialkøbmanden.dk)
 • 1½ spsk cayenne peber (Eller lignende tør chili pulver)

Fremgangsmåde

 1. Bland lakridspulver i sukkeret for at undgå at det klumper (lakridspulver suger let fugt og begynder at klumpe)
 2. Smelt smørret i en gryde med stor bund.
 3. Tilsæt sukker/lakrids blandingen samt sirup og fløde til det smeltede smør og rør godt rundt.
 4. Lad blandingen koge indtil det begynder at blive tykt og stivne hvis man drypper en dråbe af det i koldt vand. 10min (ca. 120-125C) = meget blød karamel, 15min (ca. 125-130C) = almindelig karamel, 18-20min (130-135C) = hård og sej karamel.
 5. Sørg for at røre i gryden ofte så karamellen ikke brænder på i bunden.
 6. Læg bagepapir på en bageplade og hæld den færdigkogte karamel masse ud på bagepapiret.
 7. Lad det ligge og køle lidt (det er meget varmt), så det begynder at blive sejt.
 8. Du kan nu med en spartel begynde at folde karamellen ind til en højere og mindre klump der har den rette tykkelse i forhold til dine karameller.
 9. Lad karamellen køle yderligere lidt og skær den så ud i strimler der igen kan klippes ud i karameller af rette størrelse (det gøres lettest med en saks).
 10. Pak karamellerne i karamel papir, eller drys dem med flourmelis og gem dem i en bøtte (flourmelis hindrer at de klistrer sammen)

Det endelige resultat

Kommentarer

  • Kim Schulz

   Written on 12. december 2011

   Du lød ellers som om du kæmpede lidt med chilien. De er heldigvis nemme at lave, så jeg er sikker på at du hurtigt kan kaste et batch sammen. Du kan jo evt. droppe chilien hvis de blev for stærke 😀

   Svar
 • Linn

  Written on 13. december 2011

  Åhh, hvor ser det lækkert ud! Dem vil jeg altså gøre tror jeg – det lyder som den perfekte smagskombination!

  Svar
 • heidi

  Written on 5. januar 2012

  Jeg er i gang med disse (dog med en lille variation) – og indtil nu tegner det super godt 🙂
  Håber det er ok jeg lægger min version på min egen blog?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 5. januar 2012

   Hej Heidi,
   Det må du selvfølgelig meget gerne, men jeg ville da blive glad hvis du nævnte hvor inspirationen kom fra.
   Held og lykke med bolcherne – glæder mig til at se din udgave.

   Mvh kim

   Svar
 • heidi

  Written on 5. januar 2012

  Det er klart – jeg linker altid hvis jeg har fundet en opskrift et andet sted 🙂
  Den kommer på i løbet af weekenden.

  Svar
 • Tina J.

  Written on 22. december 2012

  Jeg har liget lavet karamellerne, og de er gode! Rigtig gode og en god kontrast til alt det søde slik, man får omkring juletid. Tilmed er jeg glutenallergiker, og kan næsten ikke købe noget lakrids, jeg kan tåle. Jeg SAVNER lakrids, og de her karameller kan stille lysten til lakrids. MEN mener du virkelig, at du putter 1-1/2 SPSK. cayenne i? Jeg syntes det lød af meget og forsøgte mig med 3/4 TSK. og jeg fornemmer tydeligt den brændende fornemmelse, men på et niveau hvor karamellerne stadig smager af slik.

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 22. december 2012

   Hej Tina
   Godt at du kan lide de her karameller. Jeg er nok lidt en chili nørd så jeg bruger måske lidt mere chili end de fleste 🙂
   Du tilpasser det bare til dine smagsløg.

   God jul
   Kim Schulz

   Svar
 • Emilia

  Written on 16. oktober 2013

  Hej
  Hvis nu man gerne vil have en helt original karamel uden lakrids chili, skal jeg så ændre noget i opskriften tror du? Kan man bruge andet til at pakke dem ind i hvis man ikke har det papir du brugte?

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 16. oktober 2013

   Hej Emilia,
   Du kan fint undlade at komme chili og lakrids i. Det giver bare almindelige karameller.
   Angående indpakning, så er bagepapir eller madpapir mit bedste bud.

   Svar

Skriv et svar