Spis naturen – syltede granskud

1

Spis naturen – syltede granskud

I dag var vejret helt fantastisk og da det var fredag, ja så tog familien en hurtig beslutning om at pakke en lille lækker madpakke og begive os en tur ud i den lokale natur.

Vi er så priviligerede at vores baghave støder direkte op til et stort fredet mark/hede/skov areal som vi gerne må benytte os af (det er egenligt eget af en lokal bondemand, men han har givet os tilladelse).  Det gør det let for os at gå på skovtur hvor vores 2årige selv kan gå både ud og hjem.

Da madpakken var spist, så gik knægten og jeg på udflugt for at se lidt på naturen. Alle blomsterne vil han gerne nærstudere og jeg kigger efter potentielle vilde bærbuske og lignende som kan spises i løbet af sæsonen. Jeg opdagede at et par af de fine grantræer var helt lysegrønne af fine små skud.

Det kunne jeg selvfølgelig ikke stå for og en lille pose blev fundet frem og en masse af de små fine bløde skud blev plukket.

Hjemme igen blev skudene vasket og klargjort til….tada…syltede granskud. Da jeg delte billede af det på instagram og twitter fik jeg straks kommentaren “øhhh kan man det?”, og ja det kan man!

De spæde skud har en fin smag af gran og lader man den trække i en sursød syltelage, så får man et rigtigt lækkert tilbehør til sommerens grill-retter.

Man kan krydre lagen hvis man vil. Giver man den f.eks. et par enebær, så smager det næsten som en gin-tonic – så bliver det da vist ikke meget bedre.

Som i nok kan se på billedet, ja så har jeg lavet riiigeligt lage i forhold til gran. Det er der 2 årsager til. For det første så bliver jeg altid overrasket over hvor meget granskud falder sammen. For det andet, så smager lagen super lækkert med en fin smag af gran. Den er en perfekt base til marinader, salat dressinger og lignende og gør sig rigtigt godt til lammekød og svinekød.

Syltede granskud
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
Når foråret giver os små fine granskud, så er det bare med at udnytte det. Denne opskrift gør det let at sylte de fine skud så de kan bruges som lækkert tilbehør sommeren igennem.
Forfatter:
Opskrift type: Tilbehør
Cuisine: Dansk
Ingredienser
 • 3dl Eddike (kan også være æblecider eddike)
 • 3 dl sukker (for LCHF udgave: brug 1dl sukrin sirup og 2tsk stevia dråber)
 • 1-2 lauerbær blade
 • 1-2 peberkorn (gerne den aromatiskesichuan peber)
 • ½ tsk salt
 • evt. 1-2 enebær (let knuste)
 • 6-8dl granskud (lagen kan godt klare 10-12dl gran)
Fremgangsmåde
 1. Skyl granskud godt og grundigt og lad dem gerne lige ligge i vand et øjeblik så evt støv og skidt kan falde fra.
 2. Bland sukker, eddike og krydderier i en gryde og kog det op indtil sukker er helt opløst
 3. Tilsæt gran til lagen og lade det lige simre 1-2min inden du slukker. Granskud vil desværre miste lidt af den fine lysegrønne farve, det er helt normalt.
 4. Hæld det hele på et skoldet sylteglas og stil på køl indtil det skal bruges
Noter
Brug de syltede granskud som topping ovenpå kød og salater. Husk at lagen er rigtigt lækker i marinader og dressinger - specielt til lam og svinekød.
 

 

Har du smagt syltede granskud før?

Kommentarer

 • Gudny

  Written on 30. juli 2018

  Kan man spise granskud rå? Hvis ja, skal man være opmærksom på noget? 🙂

  Svar

Skriv et svar

Bedøm denne opskrift: