Juletid er suletid og derfor har vi jo en tendens til at der skal ekstra meget slik og søde sager på bordet. I denne weekend havde vi derfor den tilbagevendende “store julekonfekt fremstillingsdag” hvor det meste af dagen går på at lave slik og søde sager.
Jeg har vist nævt det et par gange, men det med at lave ting fra det søde køkken har aldrig rigtigt sagt mig så meget. Men for jule og husfredens skyld, så deltog jeg selvfølgelig til fremstillingen af alt fra små pistacie juletræer til marcipan og nougat træstammer, brunkager og andet.
Der var dog en ting jeg fik anledning til at lege med i forbindelse med dette, og det var fremstillingen af hjemmelavede brændte mandler. I virkeligheden er det ganske enkelt og jeg har lavet dem et hav af gange (oftest i vokken på grillen), men nu havde jeg lyst til at lege med lidt alternative udgaver af den klassiske brændte mandel.
Basalt set, så er en brændt mandel blot en mandel hvorpå sukker har fået lov at krystallisere sig på. Ikke noget med at det skal smelte til karamel, nej den tilsatte væske skal blot lige have lov at fordampe således at sukker krystaller samler sig omkring mandlerne. Tricket er nemlig, at hvis sukker bliver for varmt og smelter (karameliserer), så vil det blive en hård, sej skal omkring mandlen og samtidigt vil det ofte få en lidt branket smag.
Jeg lavede 3 udgaver af brændte mandler:
- klassisk med lidt vaniljesukker, kanel og kakao
- spicy med appelsin og chili
- alternativ med lime og lakrids
Brændte mandler (grundopskrift)
Kort beskrivelse:
Den klassiske brændte mandel som man kan dufte i gader og stræder ved juletid. Det er let at lave disse mandler selv, men kan skal være over dem hele tiden (både under tilberedningen og efterfølgende hvor de hurtigt forsvinder).
Ingredienser
- 200g mandler
- 175g sukker (lettest med almindeligt, men rørsukker kan bruges)
- ½ tsk vaniljesukker
- 1 dl vand
Fremgangsmåde
- Hvis man vil have en mere sprød mandel, så kan man med fordel bage dem i ovnen 10-12min ved 180C.
- Gør en bageplade klar med bagepapir på, så du har noget at hælde de brændte mandlerne ud på når de er klar.
- Bland alle ingredienserne i en vok (eller sauter pande) og lad det varme op ved middel varme imens der røres konstant.
- Det må ikke blive for varmt, for så begynder sukker at blive til karamel.
- Når vandet er ved at være fordampet, så vil sukkeret pludselig “tørre” på panden og krystallisere omkring mandlerne. Når det sker, så skal man være klar til at tage dem af varmen.
- Når sukkeret virker helt “tørt”, så hældes de brændte mandler ud på bagepapiret så og spredes en smule så de kan køle af.
- De brændte mandler er nu klar, Velbekomme.
Noter
Hvis du kan se at sukkeret er ved at begynde at karamellisere til sidst i stedet for at krystallisere, så kan du ofte “redde” de brændte mandler ved at tilsætte 1 spsk flourmelis og røre godt rundt. Alternativt kan du lade sukker karamellisere helt og så lave mandel-crocant.
Variationer
Du kan blande forskellige ting i som smag til mandlerne. Er det væsker, så skal man være sikker på at de kan fordampe uden at karamellisere (cola dur f.eks. ikke).
Væske der tilsættes skal erstatte det vand som ellers bliver blandet i.
Eksempler på smag:
- ½tsk kanel + ½tsk kakao
- 1tsk cayenne peber + saften af ½appelsin
- ½tsk kakao + 1tsk lakridspulver
- saften af 1 lime + skal af 1 lime
Forberedelse: max 10 minut(ter)
Tilberedning: 15 minut(ter)
Kim Schulz (@kimschulz) (@kimschulz)
Written on 7. december 2011
@metteautzen @Kmoztar her http://t.co/k3NEjCd0
vibeke
Written on 13. december 2011
Du er jo nødt til at tage nogle smagsprøver med i weekenden, for jeg må indrømme at jeg er noget skeptisk over for dit argument om at de ikke skal karamelisere. Det synes jeg jo er med til at gøre dem super gode istedet for bare søde …. Men det kan vel komme an på en prøve 😉
Kim Schulz
Written on 13. december 2011
Det må vi se på. De ryger hurtigt her i huset, så det er jo ikke sikkert at der er flere tilbage på lørdag.
Jeg ved godt at nogen karameliserer dem lidt, men jeg vil stadig påstå at det bedste tidspunkt er lige i det øjeblik mellem hvor sukker krystalliserer og det så liiiige begynder at smelte i overfladen. Dette giver en crunchy skal uden at det bliver en klistret karamel sag.
Carina
Written on 2. december 2012
Åhh den opskrift, er jeg nødt til få prøvet – de lyder så lækre – og opskriften virker lige til at gå til 🙂
Lars Jacobsen
Written on 27. november 2013
Jeg har de sidst par år lavet brændte mandler og jeg er personlig kommet frem til at de er bedst hvis man efter sukkeret er krystalliseret omkring mandlerne, lige giver dem en omgang hård varme under grundigt omrøring så der ligger sig en tynd karamel film over det krystalliseret sukker. Bare husk der er ikke lang mellem succes og fiasko under denne process, da som du skriver kan ende ud i en branket smag hvis alt sukkeret er smelter ved forhøj varme.
Kim Schulz
Written on 13. december 2013
Den model er jeg også gået over til. Dog ikke ved meget høj varme da jeg oplever at nogle mandler vil miste det meste af sukker overfladen. Den sidste varme i det ekstremt varme sukker gør også, at mandlerne bliver mere sprøde og dermed giver en mere nøddet smag.