Projekt nyt køkken – forarbejdet

6

Projekt nyt køkken – forarbejdet

I forbindelse med renovationen af vores hus vi købte for et par år siden, så er vi nu kommet til køkkenet. Jeg har derfor fået lyst til at dele lidt af processen og tankerne med jer løbende. Dette er ikke på nogen måder en facit-liste, men en blanding af gode råd, erfaringer og måske endda et par billeder i ny og næ af både før og efter.

Vi starter i dag med at se på processen inden der skrives under på køb af nyt køkken

Det gamle køkken

Da vi købte vores nuværende hus for snart 2 år siden, så var der én ting vi var enige om min kone og jeg: Køkkenet skulle udskiftes og det kunne kun gå for langsomt. Fast-forward til i dag og meget er sket siden da. Pludselig havde vi en dejlig dreng og køkkenet står stadig tilbage i sin oprindelige stand… og med oprindelige stand MENER jeg virkeligt oprindelige stand. Det er nemlig det originale køkken fra 1979 der sidder i huset og kun bordpladen er blevet udskiftet undervejs (se billeder af rædslen herovre).

I og for sig er det ganske imponerende så godt køkkenet har holdt når man tænker på hvor gammelt det er. Desværre er der ca intet af det som er hvad vi ønsker vores køkken skal være.

Køkkenet er måske nok det mest benyttede rum i huset, så derfor er det også vigtigt for os at det er i orden og behageligt at opholde sig i. Dette kan gøres på mange måder, men for os er det noget med at designet er relativt tidsløst og diskret og at farver og detaljer især kommer fra tingene “udenom” (pynteting, kunst, holdere med farverige grydeskeer osv).


Jagten på det nye køkken

Hvordan finder man så ud af hvad man ønsker af sit køkken når nu man skal igang? Der er mange måder at gøre det på, men herunder giver jeg et par input til hvordan vi gjorde det og hvorfor:

 Find ud af budgettet

Noget af det første de spørger om når i lander i køkkenbutikken er jeres budget. Nogen vælger at holde dette hemmeligt, da de tror at køkkenbutikken bruger dette til at sætte prisen på det køkken de sælger til dig (det gør de nok også til en vis grad).

Vi har valgt at spille med åbne kort omkring vores budget de 2 gange vi har været ude at købe køkken. Årsagen er enkel: Sælgeren kan langt hurtigere komme frem til noget konkret og sende en hurtigt videre hvis man står i en afdeling hvor budgettet slet ikke rækker (har flere gange stået i Unoform og drømt mig langt ud over mit budget).

Når man begynder at sammensætte køkken elementerne med sælgeren, ja så vil de igen hurtigt kunne sige at man kan få X men ikke Y hvis budgettet skal holde (f.eks. drømmer jeg om en keramisk bordplade, men til ca 10.000kr pr løbende meter, ja så ryger budgettet hurtigt).

Hvad du gør, er selvfølgelig op til dig selv, men kan blot sige at vi har gode erfaringer med denne metode.

Husk at et køkken typisk skal holde i rigtigt mange år, så lad nu være med at gå på kompromis med kvaliteten for at spare en smule. Typisk er prisforskellen på ringeste kvalitet og en fornuftig kvalitet ganske lav når først rabatterne er medregnet.

  Gør det selv eller?

Gør op med dig selv om du er til “gør det selv” eller om du ønsker at en montør kommer ud og sætter køkkenet op. Begge metoder har fordele og ulemper.

Gør-det-selv er selvfølgelig klart billigst, såfrem man kan finde ud af det selvfølgelig. Det koster typisk i omegnen af 12-16.000kr at få monteret et standard køkken i dag. Lad være med at hoppe på butikkernes “du får gratis montering” hvis du køber lige nu. Der findes ikke noget “gratis” i den her branche og det mindre du betaler for monteringen bliver bare lagt oven i prisen et andet sted (faktisk har de flere steder åbenlyse klausuler som “gratis montering kan ikke gives sammen med andre rabatter”.

Fordelen ved at få en montør ud er, at det pludselig er dem, der hænger på det hvis der er sket fejl undervejs i bestillingen. Tænk nu hvis køkkenfirmaet ved et uheld har fået bestilt en 10cm for kort bordplade. I og med at man selv har skrevet under på bestillingen, så er det ens eget problem hvis man laver “gør det selv”. Derimod tager køkken-firmaet det typisk på sig hvis der er montering med i prisen.

Nogle køkkenfirmaer kan give ekstra garanti på køkkenet såfrem at det er sat op af en autoriseret montør – så spørg dem ad, hvis du overvejer en montør.

Vi har tidligere sat et køkken op og har derfor igen valgt at “gøre det selv” denne gang. Dette giver også mulighed for at få liiidt bedre hvidevarer med i handlen uden at overskride budgettet.

 Mål op og gør dig tanker

Mange køkkenfirmaer tilbyder at komme ud og måle op ganske gratis. Det er ganske fint, men kræver at man kan være hjemme på et bestemt tidspunkt osv osv. En masse logistik, som i hvert fald hos os, kan være svært at få til at gå op.  Samtidigt så giver det kun mål til en enkelt butik og hvis du, som os, gerne vil shoppe lidt rundt i forskellige køkkenbutikker, ja så kræver det enten mange besøg eller at man selv måler op.

Vi har derfor valgt selv at måle op til ca-mål. Dette er rigeligt til at komme igang med at få omsat ideer til tegning i de fleste butikker. Når man er kommet nærmere hvilken butik man ønsker at handle med, så kan de fint komme ud og måle mere nøjagtigt op.

 Kig dig godt omkring – spørg om råd!

Der er MANGE køkkenfirmaer derude og jeg må konstatere at der er langt langt flere end de gense 4-5 stykker jeg lige kendte til. Undersøg hvilke du har i området og kig på hvilke af dem der ligger tæt nok på til at du kan besøge deres udstilling. En tur i en række køkken butikker kan give god inspiration og pludselig skabe nye ideer hos tid således at dit køkken ender med at blive helt anderledes end først antaget.

Lad være med at nøjes med 1-2 butikker. Vi var selv i 6 forskellige butikker og kunne så ud fra disse vælge 3 ud der havde noget der i design lignede det vi ønskede OG lignende noget der kunne ligge indenfor vores budget (igen er dette lettere at gennemskue hvis man spiller med åbne kort omkring ens budget).

Noget jeg også har fået meget ud af er, at spørge venner, familie og kollegaer om erfaringer og råd. De kan ofte sige “vi har dårlige erfaring med produkt X, men gode erfaringer med Y”. Det var f.eks. på denne baggrund at vi stoppede med at kigge på Witt induktionskogeplader, da 2 uafhængigt fortalte at de havde mange problemer med deres. Hus dog altid at spørge om hvor “gammel” deres erfaring er. Bare fordi et dårligt produkt kom ud for 5år siden, så kan hele teknologier have ændret sig siden da.

Når alt kommer til alt, så skal man være obs på at 9 ud af 10 køkkenmærker får deres dele fra de samme 4-5 producenter. Indmad som skuffer og hængsler kommer f.eks. i stort set alle tilfælde fra firmaet Blum i tyskland. Bordplader i træ og laminat kommer typisk fra et par danske producenter or

 Med eller uden hvidevarer

Mange af køkkenbutikkerne har efterhånden fået oparbejdet sig nogle ret heftige rabatter hos hvidevareproducenterne. Derfor kan det tit betale sig at købe hvidevarerne med sammen med køkkenet.

Vi endte f.eks. med at få 58% i rabat på vores induktionskogeplade – 15% mere end det bedste vi kunne finde på nettet og i andre butikker.

Inden man går i butikken kan det godt betale sig at kigge på nettet for at finde ud af hvad man egentligt har lyst til at købe. Kig igennem på internettet og husk på at producenternes hjemmesider altid viser urealistiske listepriser. Kør model-nummer for produktet igennem pricerunner.dk eller lignende pris-indeks side og få en mere realistisk pris at vide. Lav en liste hvor du gemmer både listepris og netprisen og brug forskellen på disse 2 priser til at finde % rabatten som nettet giver i forhold til listeprisen. Det er nemlig ca denne % rabat du bør forsøge at få fra køkkenbutikken som minimum.

Find evt. nogle flere mulige produkter indenfor hver kategori og giv denne liste til sælgeren i køkkenbutikken.

Nogle gange har de ikke alle modeller af et givent produkt i deres sortiment og så skal de til at bestille det specielt hjem og betale for fragt. Dette betyder at de i nogle tilfælde er villige til at give en lidt højere rabat på det produkt de har i sortimentet frem for det de skal betale fragt for at få hjem til dig (dette var tilfældet med det køleskab vi bestilte).

 

Pres dem på prisen

Da vi engang rejste rundt i Kina fik jeg af en lokal guide at vide at: “Du får først den rigtige pris når sælger begynder at græde eller nægter at sælge til dig”. For Kina er det nok ikke helt forkert, og faktisk er vi også tæt på at det passer på køkken-branchen i Danmark.

Selv om vi har begyndende optur i økonomien igen og der er kommet gang i køkkensalget, så betyder det altså ikke at der ikke kan slås rigtigt meget af de priser de kommer med.

Sælgerne vil prøve med “vil du prutte med prisen eller skal jeg bare give min bedste pris med det samme?“, eller “dette er min absolut skarpeste/bedste pris” osv osv.

Det er alt sammen indstuderet spil for galleriet og du kan sagtens presse prisen endnu mere (specielt hvis du har hvidevarer med i købet).

Senere vil de begynde med: “prisen er kun hvis du skriver under nu” eller “Her-og-nu pris“.

Hvis de begynder på dette, så er det tid til at spille kortet “jamen vi har behov for mere betænkningstid, så vi kan ikke leve med sådanne klausuler – lad os finde et andet sted“. Hvis køkkenfirmaet ikke giver jer mere tid, så er de ikke interesseret nok i et salg.

Du kan med fordel også spille kortet med “jeg har tilbud fra et andet firma på et tilsvarende produkt og de ligger noget under denne pris“. Om det passer eller ej er for så vidt underordnet. Det er bare på med poker-face og så igang. Husk på at de bruger stort set samme producenter til at lave deres køkkenelementer og deres indkøbspriser er derfor stort set identiske. Derfor ved de også at netop du som kunde sagtens kan have fået lavet et  99% identisk køkken tilbud hos en anden forhandler (i tilfælde som HTH og Invita, der har samme ejer og bagland, så snakker vi 100% identiske produkter i nogle serier).

Generelt er der mest at spare jo større køkken man køber da de så kan få en lille fortjeneste pr del men samtidigt presse prisen helt i bund.

En anonym køkkenforhandler fortalte mig forleden at man typisk begynder at ramme køkkenfirmaets smertegrænse omkring de 30% rabat i forhold til listeprisen. Nogen køkkenfirmaer kører med højere listepriser og i deres tilfælde kan man måske presse dem mere.

Stort set alle køkkensælgere er provisions-lønnede og får en del af deres løn ud fra hvor mange køkkener de sælger og med hvilken fortjeneste de sælger dem. Derfor går det selvfølgelig også ud over sælger hvis de går helt i bund med prisen og netop derfor skal sælger også nok sige fra når den laveste pris er ramt. Når først du når ned hvor sælger siger “så kan jeg ikke være med“, ja så er du der hvor du skal slå til.

Lavpris køkkenfirmaer som f.eks. HTH Gør-Det-Selv og Kvik er nok dem som kan presses mindst i pris, men i disse tilfælde kan du evt. prøve at presse lidt ekstra ting som f.eks. skuffe indsatser, bestil holdere osv) ind når først du mener deres smertegrænse er ramt.

Vi endte forøvrigt på 32% rabat + opgadering af et par af hvidevarerne i forhold til deres første oplæg – så JA det kan svare sig at presse dem på prisen.

Hvor landede vi selv?

Vi var godt med i processen og startede faktisk allerede for over et år siden. Der kom dog pludselig en søn på programmet og så lå projektet brak indtil nu. Vi havde dog allerede dengang målt op og snakket med de første par køkkenfirmaer – endda fået et par tilbud også.

Det er dog nogle gange sundt lige at slå koldt vand i blodet og se tiden an og revurdere. Vi har f.eks. ændret ret mange ting i vores nye køkken-design i forhold til det tilbud vi fik for et år siden? Nogle ting små – andre, som f.eks. at gå fra trælåger til hvide låger – er af mere praktisk årsager da vi har tænkt lidt mere fremad i forhold til pludselig at være et hjem med børn, hvordan træ mod trægulv egenligt ser ud osv osv.

I vores tilfælde  bliver  det et “næsten-gør-det-selv” køkken og i moderne minimalisktisk stil – “næsten-gør-det-selv” fordi skabe og skuffer kommer samlet fra producenten og “bare” skal sættes op.

Budgettet blev sågar overholdt efter en hel del forhandling med de forskellige køkken firmaer.

I næste del vil jeg vise lidt mere omkring hvordan det forhåbentligt kommer til at se ud og hvorfra vi har bestilt. Jeg vil også gennemgå lidt af de ting som indgår i køkkenet, hvad man skal overveje og hvorfor vi valgte som vi gjorde.

 

Indtil da kan du smutte forbi Invita’s hjemmeside og se hvordan min ven Mads (Familiefaren) fra gastromand.dk fik indrettet hans køkken.

Kommentarer

 • Mette

  Written on 22. september 2015

  Det er helt perfekt, vi er nybegyndere og skal måske lave nyt køkken (og vi er verdens dårligste pruttere). Glæder mig til flere tips 🙂

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 22. september 2015

   Hej Mette,
   Jeg er selv elendig til det med at prutte, men min kone er til gengæld genial til det så det får hun lov til.
   mvh
   kim

   Svar
 • Allan Simonsen

  Written on 23. september 2015

  Dejligt indlæg 🙂
  Vi er selv igang med at montere vores nye køkken, det er nu en meget sjov proces. Glæder mig til at vi bliver færdige 🙂 Og til at læse om jeres nye køkken 🙂

  Svar
 • GK

  Written on 17. december 2015

  Hvornår kan man forvente fortsættelsen?
  Skal selv til at starte op – så det ville være perfekt at få det sidste med 🙂

  Svar
 • Christian

  Written on 8. februar 2016

  Jeg er helt enig i, at det er en god idé, at holde flere udbydere om mod hinanden når man skal ud og se efter et nyt køkken. Dog er det stadigvæk vigtigt, at man vurderer det rette tilbud og den rette forhandler ud fra andre parametre end bare prisen.
  Kvalitet, funktionalitet og rådgivning er også vigtige parametre. Et nyt køkken er en stor beslutning, og køkkenet skal gerne opfylde en række funktionelle behov, kvalitets krav og designmæssige ønsker.

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 8. februar 2016

   Helt enig Christian – pris er ikke alt, for i så fald kunne alle jo bare smutte i Ikea og købe deres køkken til lav pris.
   I vores tilfælde mærkede vi ikke nævneværdig forskel på servicen ved de Køkken firmaer vi snakkede med, så den faktor var ikke så vigtig. Ser man på Invita og HTH, der er nogen af de store herhjemme, så er de begge ejet at samme koncern, deres dele i køkkenerne bliver lavet samme sted og deres kataloger er sågar nær identiske. Dem kan du roligt spille ud mod hinanden for de tilbyder helt identiske produkter og kan derfor også tilbyde samme pris.
   Generelt kommer stort set alle Køkken firmaers køkkenindmad (skuffer, beslag osv) fra samme producent (Blum) og de er kompatible. Selve korpus på skabene får de også typisk lavet samme sted og de bestiller bordplader ved de samme firmaer osv osv.
   Forskellene er efterhånden meget små i mellemsegmentet for køkkener, hvorfor prisen bliver mere vigtig.

   Svar

Skriv et svar