Udbenet lammekølle med grillet salat

Udbenet lammekølle med grillet salat

langtidsgrillet udbenet lammekølle

Kære lille påskelam – tak for mad!

Påsken er jo næsten over os og det betyder normalt tid til lam her i huset (ja ok vi spiser det også på mange andre tidspunkter – men det er da en god undskyldning.

Da en af mine lokale kød-pushere Emborg Catering havde lagersalg fredag og tilfældigvis havde en fin udbenet lammekølle fra New Zealand på bud, ja så måtte jeg jo lige slå til.

TIP: Bor du i Aalborg eller omegn, så hold øje med Emborg Caterings facebook side, hvor de annoncerer deres lagersalg med billigt, godt kød. 

Jeg har allerede tidligere beskrevet hvordan man langtidsgriller en lammekølle på ben, og ud over at man skal huske at snøre kødet godt op når det er udbenet, så er fremgangsmåden faktisk den samme. I dagens anledning gav jeg den lidt egetræsrøg, da denne kan smages selv i små mængder.

Vil du selv lære at udbene en lammekølle, så tjek denne video-beskrivelse som Max fra Kvalimad.dk har lavet.

Smag for alle pengene

Egenligt ville jeg have lavet den med en marinade på Ramsløg, da jeg har været ude i Mølleparken her i Aalborg og plukket en god stor portion.

Jeg fik dog lyst til noget lidt mere spicy, så da jeg tilfældigvis havde en skøn krydderi-blanding fra ASA Spices i Torvehallerne stående, ja så tænkte jeg at den da ville være perfekt til lam – og der tog jeg bestemt ikke fejl.

Krydderiblandingen er den arabiske blanding kaldet Ras-El-Hanout. Navnet betyder egenligt “leder af butikken” på arabisk og hentyder til at det er ejeren af krydderi-butikkens bedste blanding.  Det er med denne krydderi-blanding som med f.eks. Karry, at der findes lige så mange forskellige blandinger som der findes meninger om hvad en karry (eller Ras-El-Hanout) er.

I denne bladning er der Kanel, kardemomme, spidskommen, sort peber, koriander, chili, paprika, fennikel, anis, kommen, muskatnød, allehånde, nelliker, ingefær, rosenblade og safran.

Alt i alt giver den en varm og rund smag som giver stærk smag uden at være direkte stærk. Jeg blandede en god omgang salt i krydderiet samt en smule lyse sennepskorn fra Mill & Mortar som jeg havde stående (sidstnævnte stødte jeg lidt i morter inden jeg tilsatte det). Hvorfor sennepsfrø? Tjooe jeg synes de giver en mild bitterhed som fremhæver den gode smag i lam perfekt.

 

Lammekølle bundet op og krydret. nu klar til grillen

 

Mere grønt til folket

Tilbehøret til dagens lam bestod af det vi kalder en grill salat. Tynde skiver af forskelligt grønt som grilles af og til sidst vendes sammen. I dag bestod det “grønne” indsalg af squash og augergine i tynde skiver, grove stykker snack-peber, asparges, forårsløg og champignon. Det hele blev vendt i en omgang olivenolie med salt og peber samt en sjat balsamico.

Vigtigt:  aubergine har et bitterstof i sig som skal fjernes inden man spiser den. Dette gøres ved at drysse skriverne med rigeligt salt og så lade det ligge i 20min indtil man kan se at der er trukket væske ud. Skyl salten af skiverne og de er nu klar til at spise.

Alle stykkerne grilles over direkte varme på grillen indtil de får små grillmærker. Bare rolig – noget af det vil brænde lidt i kanten eller lignende, men når salaten vendes sammen, så er det med til at give en god smag. Bliver det helt sort, så smider du det selvfølgelig bare væk.

Grillede grønsager - fantastisk let og genialt god smag.

Sådan en grillet salat er en fantastisk farverig bund til når du skal anrette din lammekølle. Salaten går selvfølgelig også godt til alt muligt andet grillmad – ja vi har sågar spist den som et selvstændigt måltid en sjælden gang imellem.

lammekølle og grønt klar til servering

 

Mere fedt til folket

Vi spiser jo efter LCHF principperne her i hjemmet, og der er vist ingen tvivl om at salat og kød ikke ligefrem bringer fedt med til retten. Derfor lavede vi en lækker fuldfed og cremet tzatziki af som tilbehør. Det er utroligt let at lave og består i alt sin enkelthed af:

  • 1 agurk (revet og drænet for væske)
  • 1½ dl Creme Fraiche 38% (en græsk yogurt 10% kan også bruges – det er mere “korrekt”).
  • 2 fed hvidløg
  • salt + peber + evt. lidt citronsaft

Jeg har tidligere beskrevet hvordan man kan lave tzatziki med andre ting end agurk (personligt er jeg ikke specielt meget til agurk ud over i tzatziki). Prøv dig frem hvis du har lyst til andre smage.

TIP: put lidt salt ud over den revne agurk og stil det til afdrypning i en si. Salten trækker vand ud af agurken så tzatziki ikke bliver så våd. Press den revne agurk godt mellem hænderne for at presse det sidste vand ud. 

Ud over tzatziki, så havde jeg jo stadig nogle ramsløg der skulle bruges.

En ½ pakke smør blev sat til blødgørning på bordet imens en håndfuld ramsløgblade blev hakket fint.

En smag der går fantastisk sammen med lam er citron. Jeg rev derfor skallen af en lille økologisk citron og pressede saften op i en skål sammen med smør og ramsløg. Det hele blev rørt godt sammen med lidt ekstra salt og så ellers sat på køl igen indtil servering.

Med et havde vi et fantastisk måltid fra grillen.  LCHF venligt og fuld af smag. Velbekomme

 

Så er der anrettet lammekølle med grillet grønt tzatziki og citron-ramsløg smør

 

Skriv et svar