LCHF, grill og bloggen

4

LCHF, grill og bloggen

svinekæber

 

Hus byg dig!

Det er efterhånden et stykke tid siden at der sidst kom et indlæg her på bloggen. Nogen tænker måske, “nå jamen det er nok fordi det er vinter og så griller man ikke”.

Årsagen skal dog findes et noget andet sted – for jo selvfølgelig griller man da om vinteren 🙂

Den 4. november sidste år var vi så heldige at få mulighed for at købe vores drømmehus i Gistrup nær Aalborg.  Eller det vil sige, det hus der bliver til vores drømmehus når vi er færdige med det. Sagen er nemlig den at huset var i en noget slidt stand, så vi har en del måneders hus-renovation foran os før end at det er klar til en almindelig dagligdag. Dette betyder lange aftener med slibning, maling, reperation og indretningsdesign og det betyder altså også at denne blog er blevet lidt forsømt de sidste måneder (og sikkert også lidt ud i fremtiden).

 

LCHF …hvad for noget?

Ikke nok med at vi er i gang med huset, så tog vi en hurtig beslutning den 2. januar – vi trængte til forandring i kosten og valget faldt på …..drumroll… LCHF.

Jamen hvorfor denne ændringer og er det ikke bare sådan en 1. januar slanke ting? For både konen og jeg handlede ændringen om velvære. Vi havde begge oplevet mave problemer (øm i maven), oppustethed, uro i kroppen om natten irritabelhed og meget andet. Nogle af tingene er tegn som folk nogle gange sammenligner med stress, men vi mente ikke at vi havde noget i den dur. Vi blev enige om at det var tid til at prøve noget helt nyt på kostfronten og da jeg, via mit netværk, havde hørt at flere havde afhjulpet lignende problemer med LCHF livsstilen, ja så blev det den vi valgte.

LCHF står for Low Carb High Fat og betyder groft sagt at du fjerner stort set alle kulhydrater fra din mad og erstatter med med fedt – meget fedt (en ting som man lige skal overvinde). De kulhydrater man får (op til ca 50g pr dag) er fra grønsager der vokser over jorden (en fin tommelfinger regel) da disse er langsomt optagelige i kroppen og derfor ikke påvirker blodsukkeret så meget (undtagelser er så f.eks. ærter og majs der ikke er gode). Resten af ens energi kommer fra fedt og en smule protein – altså kød, smør, bacon, fløde, kokosolie, flæskesvær osv er en daglig del af ens kost. Jane fra madbanditten.dk har skrevet en fin beskrivelse  af LCHF samt udgivet 2 bøger om emnet.

kødboller

Jamen bliver man ikke tyk af al den fedt og hvordan lige med kolesterol ? Foskning har vist at når kroppen ikke har noget kulhydrat at forbrænde i kroppen, så begynder den at forbrænde fedt i stedet. Man kender det fra elitesports udøvere der f.eks. under en maraton begynder at forbrænde en masse fedt når kulhydrat energien er sluppet op.

Da energi densiteten i fedt er langt højere end i kulhydrat og fedt samtidigt mætter langt mere, så vil kroppen, ved fedtforbrænding, få et langt mere stabilt blodsukker, en mere vedvarende følelse af mæthed og langt mindre lyst til “noget sødt” hele tiden. Igen har madbanditten skrevet noget fornuftigt omkring dette og kolesterol: LCHF – Fedt og kolesterol.

Det hele er ret radikalt i forhold til alle de ting vi har lært omkring mad og ernæring de sidste mange år, men ikke desto mindre er det en tendens vi ser flere og flere videnskabelige resultater der underbygger. Problemet er så alle de læger, diætister osv som er af den gamle skole og derfor nægter at indse at de måske har videregivet forkert info til en masse mennesker igennem mange år. De vil gøre en masse for at skyde LCHF og lignende kostomlægninger ned (f.eks. Pæleo/stenalder kost, Atkins osv).

Det kan vær jeg senere vil komme mere ind på emnerne her på bloggen også, men indtil videre kan jeg blot tilføje følgende:

Med LCHF har jeg siden nytår følt en radikal ændring i min velvære.

 • Jeg sover som en sten om natten (hele natten – noget jeg aldrig gjorde før)
 • jeg er næsten aldrig sulten mellem måltiderne
 • min hud er blevet mere ren og smidig
 • mine ømme knæled gør mindre ondt
 • jeg er mindre træt i dagtimerne og dermed mere fokuseret
 • jeg er langt mindre irritabel (siger konen og kan kan sige det samme om hende)
 • og sidst men ikke mindst så har jeg tabt over 5kg på under en måned uden at skulle sulte mig selv på noget tidspunkt.

Alt dette imens jeg har spist den lækreste smagfulde mad i de mængder kroppen synes den havde behov for.

 

LCHF burger

Hvad betyder dette så for bloggen? Det vil nok betyde at der kommer nogle opskrifter i fremtiden som folk, der ikke er på lchf kost, vil finde lidt anderledes. Jeg vil forsøge at markere mine opskrifter tydeligt med LCHF hvis de er optimerede til denne kost og så samtidigt give råd til alternative ingredienslister hvis man ikke er på LCHF.

Der vil selvfølgelig stadig være en masse grillmad, BBQ og sjove eksperimenter her på bloggen – bare uden sukker og med færre kulhydrater (måske det også kunne være sundt for en ikke-LCHFer at undgå lidt af sukkeret ? det tror jeg!).

Billederne her på siden er forøvrigt nogle få af de retter vi har spist imens vi var på LCHF kost.

Du finder bl.a.:

 • parmasan-panerede oksekødboller i smørlegeret tomatsauce og med squash spagetti
 • LCHF burger med hjemmerørt salsa og Mayo samt grill-ost
 • Rødvinsbraiserede svinekæber i vildtflødesauce m. smørristede svampe og blomkålsmos
 • Smørdampet torsk med porrer og blomkåls “risotto”

Hvem kunne ikke nyde lækre retter som disse hver dag uden at føle at man havde “syndet”?

smørdampet torsk med blomkålsrisotto

Kommentarer

  • Kim Schulz

   Written on 28. januar 2014

   Hej Kim,
   Der er endnu ikke nogen opskrifter på disse retter da det er nogen jeg har fundet på ud fra inspiration fra andre bloggen.
   Jeg håber dog at kunne smide opskrifterne her på bloggen i den kommende tid.

   Svar
 • Annika

  Written on 28. januar 2014

  Glæder mig til at se hvad du finder på…
  Har selv været glad på LC igennem flere omgang de sidste (mange) år.

  Svar
 • Bacon-squash – det hurtige grill tilbehør / Grill & Kokkerier

  Written on 22. maj 2014

  […] I et LCHF hjem som vores, så har vi altid bacon på lager (For tiden har jeg meget hjemmerøget bacon på lager, men det er en anden snak). Ligeledes har vi næsten altid squash (også kendt som Zuccini) på lager, da det ofte bruges til f.eks. squash spagetti (tidligere nævnt på bloggen her). […]

  Svar

Skriv et svar