Projekt Verdens Bedste Karry

Projekt Verdens Bedste Karry

Projekt verdens bedste karry - sample 1

 

Verdens bedste karry – kan man det?

De fleste husstande i Danmark med bare lidt respekt for sig selv har minumum en type karry på krydderihylden. Så der er da oplagt at se om man kan finde frem til verdens bedste karry – En karry som, på tværs af verdens grænser, er en vi kan blive enige om smager bedst. Nogen vil måske kalde det den bedste all-round karry da nogen måske nok vil konkludere at det altid vil blive et kompromis mellem flere landes smagsløg – og ja måske vil det!.

Men inden vi kommer for godt i gang, må jeg heller starte med at sige “Nej, Det er desværre ikke mig der har fundet på ideen med at finde verdens bedste karry”. Det er derimod min ven Alex Toft der har startet dette projekt. Han har i en årerække importeret krydderier fra hele verden og arbejdet med at lave krydderiblandinger for firmaer og lignende. Han havde sågar engang sit eget krydderi-brand, Aroma Spices, på markedet i Danmark, men har i dag valgt at fokusere på andre ting som f.eks. foredrag og undervisning omkring krydderier og smag.

Hans nye projekt går i al sin enkelthed ud på at finde verdens bedste karry pulver – mere specifikt en gul karry ala den vi kender fra butikshylderne her i landet (bare langt bedre).

Til formålet er der bl.a. oprettet en facebook side til formålet så folk fra nær og fjern kan følge projektet. Desuden har han fundet mad og krydderiglade folk (primært madbloggere og kokke) fra forskellige lande i verden (bl.a. USA, Indien, Japan, Danmark, Sydafrika, Singapore, Fillipinerne, Sverige, Schweiz og England) og jeg har været så heldig at komme med på den liste.

I alt er der lige nu 14 personer i smagspanelet fra de 10 lande, men Alex håber at få endnu flere lande repræsenteret inden næste sending karry skal smages (kender du nogen i udlandet der kunne have interesse, så skriv det på projektets facebook side).

Løbende gennem projektet vil Alex så blande hans mange grundkrydderier i forskellige karry-blandinger der matcher de kriterier som smagspanelet giver. Krydderierne som bruge er især hjembragt fra Indien, men nogle krydderier kommer fra en del  andre lande over hele verden også.

At smage på karry

Som deltager bliver jeg periodisk tilsendt forskellige karry blandinger som Alex har lavet. Disse skal jeg så vurdere ud fra forskellige kriterier som bl.a. :

  • farve/udseende
  • smag og duft (utilberedt)
  • smag og duft (tilberedt i simpel kyllingesuppe)

Der skal selvfølgelig sættes ord på det hele så det til bare bliver en tilfældig karakter. Hvis man kigger på projektets facebook side kan man se billeder af nogle af de smage-sessioner der er blevet afholdt rundt om i verden. Det er tydeligt at smagerne går op i det med at smage og finde den bedste karry hvad end de kommer fra indien, japan eller sverige.

Det med at smage på karry er faktisk lettere sagt end gjort. Smagen i karry er ofte sammensat af en 8-15 forskellige krydderier og skaber derfor en ret kompleks smag. Nogle bliver meget stærke og derved overdøves noget af smagen måske. Andre virker helt flade i smagen når man smager på krydderiet for sig selv, men bruges det så i en ret bliver det pludselig springfyldt med smag.

Det er bl.a. også derfor at de fleste i smagspanelet smager på karryen i både tør og våd tilstand samt i en simpel kylling-fond suppe.

Personligt laver jeg min våde smagning ved at riste karryen af på panden med smør og så dyppe smagsneutralt brød i smørret efterfølgende. Denne metode synes jeg fremhæver både duft og smag til det optimale.

Projekt verdens bedste karry

At teste sig selv

I første sending smagsprøver vi fik, der testede Alex sine egne evner udi blandingen af karry.  Dette gjorde han selvfølgelig for at se om han  rent faktisk kunne lave et produkt som var bedre end standard hyldevarerne herhjemme.

Dette gjorde han ved at ét af de 3 reagensglas med karry vi fik, i virkeligheden var en almindelig dansk-forhandlet Madras-karry – en karry som de fleste krydderi-kendere vil anse for at være i den kedelige ende.

Heldigvis for Alex, så skulle det vise sig at hans to karry blandinger begge fik højere karakter end denne snyd-sample. Hvis du vil læse mere om resultaterne af første sample, så se dette indlæg på facebook.

Det bliver spændende at følge og deltage i dette projekt fremadrettet og forhåbenligt finder vi frem til “Verdens bedste karrypulver”.

Tror du det er muligt at finde en karry som folk fra så mange forskellige lande kan sige ja til at de synes er bedre end de karry’er de normalt har til rådighed?

 

Skriv et svar