Marmor-æg

2

Marmor-æg

Jeg så engang et tv program hvor en kinesisk kok lave nogle “marmoræg” som han brugte til at pynte med. Jeg synes egenligt ideen var god, men jeg ville gerne lave dem så de rent faktisk kunne spises. Ideen er egenligt ganske enkelt. man koger nogle almindelige æg næsten færdige. Herefter knuser man skallen (på de endnu varme æg) i et fint mønster (tænk krakelleret marmor) uden at pille skallen af. Så langt, så godt, men nu lagde den kinesiske kok æggene i en tyk grød af kaffegrums og vand og lod det trække heri et par døgn.

For det første gider jeg ikke spise æg der smager af kaffe og for det andet, så vil jeg helst spise mine æg friske. Derfor har jeg eksperimenteret med at farve mine æg med andre ting som både farver ordenligt og samtidigt giver en god smag.

Følgende ting testede jeg og det træk ca 3 timer i væsken (kold):

 • Rødbede saft: gav en rigtig fin og meget blodrød farve til æggene. Smagen var dog meget rødbede og ikke lige en smag jeg synes matchede til æggene.
 • Solbær saft: Sjovt nok gav solbær saften ikke ret meget farve og smagen blev meget underlig sur-sød. Jeg tænker at det måske er sukkerindholdet i saften (det var sådan en koncentreret Ribena) der gjorde at det ikke ville trække ordenligt ind.
 • Mørk soya: Den mørke soya gav en fin, let brunlig aftegning på ægget (se billedet herover) og smagen var den kendte let-salte soya smag. Dette var efter min mening den smag der var mest vellykket.
 • Rødvin: gav en underlig lyserød farve til hele ægget så marmor aftegningen ligesom forsvandt i farvemængden. Smagen var næsten ikke-eksisterende.

Jeg tænker at man kunne bruge disse æg til noget tapas agtigt. Hvis man f.eks. kan lave det med vagtelæg, så kan man jo benytte det til min laksemoussé med vagtelæg på butterdejsbund. Æggene er under alle omstændigheder ganske dekorative til f.eks. et påskebord eller blot til den fine frokost for vennerne.

Kommentarer

 • Klidmoster

  Written on 18. januar 2011

  Den bedste farvegiver, efter min mening, er rødløgsskaller. De afgiver farve og svovlforbindelserne forbinder ved kogning, så æggene tager ikke ret meget smag af dem. Var det Ken Hom du så lave æggene?

  Svar
  • admin

   Written on 18. januar 2011

   Rødløg er en super ide. Det har jeg slet ikke tænkt på. Kan faktisk ikke lige huske hvem det var som lavede det dengang. Det er bare en af de der ideer som hang ved og som jeg tænkte at det måtte jeg prøve en dag.

   Svar

Skriv et svar