Jeg har altid været lidt af en sucker for de fuldfede digestive kiks – specielt med et godt lag tandsmør. Følger du med her på bloggen, så husker du jo nok at vi hos os primært spiser efter LCHF principperne, hvilket også betyder at hvedemel ikke er en del af den daglige kost. Der røg mine elskede digestive og jeg har derfor længe søgt efter et anstændigt alternativ.
Lad det være sagt med det samme! Hvedemel i alle former for bagværk er nærmest umuligt at erstatte og så stadig få noget fornuftigt ud af det. Det er 100% umuligt at få noget der er identisk. Når man har indset dette, så kan kan komme tilbage til sin normale hverdag og i stedet begynde at lave andre retter der udfylder disse “tomrum” man går rundt med.
Nå men hvorfor snakker jeg så om digestive kiks? Jo ser du, jeg har nu endelig fået lavet en kiks jeg tror vil kunne udfylde mit digestive-tomrum.
De er lavet med forskellige kerner, frø og nødder samt rigeligt smør. Derved får man en relativt low-carb kiks, der kan nydes som man nu plejer at spise en digestive (for mit vedkommende med et godt lag tandsmør).
- 250g mandler
- 100g sesamfrø
- 100g solsikkekerner
- 30g hørfrø
- ½-1tsk salt
- 60g smør
- 3-4 æg
- Først skal alle kerner og nødder hakkes til fint mel. Jeg bruger min minihakker til min Bamix stavblender og så hakker jeg det af mange små omgange (ja det tager en del tid på den måde).
- brug en sigte til at fjerne de groveste stykker og giv dem lige en tur mere i hakkeren.
- Smelt smør og tilsæt det til melet sammen med æg og salt.
- Rør grundigt rundt indtil det samler sig i en samlet klump hvor alt melet er med.
- Stil dejen på køl ca 20min så den køles lidt og sætter sig (så er den lettere at rulle ud).
- Start ovnen på 160C almindelig ovn.
- Rul dejen ud til en tykkelse på ca 2-3mm. Det kan med fordel gøres mellem 2 stykker bagepapir så det er lettere at arbejde med.
- Stik dine kiks ud med en udstikker ring af rette størrelse eller kanten på et glas.
- Flyt forsigtigt de udstukne kiks over på en anden bageplade med bagepapir.
- Bag ca 20min midt i oven (helst kun 1 plade af gangen). De er klar når de er gyldne i kanten og stadig lidt blege midtpå. Det er helt normalt at der vil boble med smør langs kanten - det forsvinder når du tager dem ud.
- Når du tager kiksene ud af ovnen så skal de staks overføres på en rist så de kan dampe ordentligt af.
- De er først rigtigt sprøde når de er helt nedkølede.
- Server med et godt lag smør eller en god ost.
Cathrin
Written on 7. december 2016
Hvilken størrelse skal kiksene ca. have i diameter?
Kim Schulz
Written on 7. december 2016
Would kan lave dem lige den størrelse du vil. Jeg har en udstikker med ca samme diameter som en digestive, så den bruger jeg.
Bente Gravgaard
Written on 4. januar 2017
Hej. Må man godt male hørfrø, bliver de ikke harske ?
Hilsen Bente
Kim Schulz
Written on 8. januar 2017
hej Bente,
Det er der nogen der mener. Man kan dog også købe mel lavet på hørfrø, så helt skidt kan det ikke være.
Du kan undlade at bruge hørfrø i opskriften og så bruge græskarkerner, hampfrø eller sesam i stedet.
MVH
Kim
Betina
Written on 20. august 2017
Ser lækre ud, skal da prøves 🙂 Hvordan kan de opbevares og hvor lang holdbarhed har de? Hilsen Betina
Kim Schulz
Written on 27. august 2017
Pas. de har aldrig holdt så længe hos os at de er nået at blive for gamle 🙂
Bettina
Written on 29. december 2018
En rigtig god opskrift. Anden gang jeg lavede den rullede jeg dejen til en pølse i den tykkelse jeg vil have mine kiks og skar dem ud med en skarp kniv. Dette gøres efter dejen har ligget en time i køleskab. Det er den foretrukne kiks hos os
Jete
Written on 24. maj 2019
De smager forrygende. jeg bager kun halv portion, for ikke at blive fristet i hverdagen. Bruger dem som småkager eller knuste i en dessert.
Petra
Written on 28. maj 2019
Ved du hvor mange carbs er i denne kiks?
Kim Schulz
Written on 28. maj 2019
Jeg har desværre ikke det nøjagtige tal mere, men du burde hurtigt kunne indtaste ingredienser i en af de mange apps og hjemmesider til den slags. Jeg kan sige at de er liberal lchf og at de har klart mindre end normale digestive med hvedemel.
Lizzie
Written on 6. august 2019
Skuffende. Ser godt ud, smager dårligt.
Kim Schulz
Written on 6. august 2019
Hej Lizzie, er da ked af at høre at du ikke kan lide smagen. Herhjemme er de meget populære og ud fra andres kommentarer så er det ikke kun hos os de er et hit. Har du brugt friske kerner, for ofte giver gamle kerner en kedelig smag.
Tine
Written on 1. februar 2020
Rigtig godt bud på low carb kiks. Næste gang vil jeg overveje et lille stænk vanilie eller fibersirup. Men de er super til ost etc. Uden sødme
Isa
Written on 9. marts 2021
Hej
Tak for en skøn opskrift. Jeg tilsatte en lille smule kanel, det gav en virkelig god smag… hvis man vil have lidt afveksling
Kim Schulz
Written on 11. marts 2021
God ide med kanel. Det må jeg lige prøve næste gang vi bager dem.
Dorthe Christensen
Written on 17. november 2022
De ser duper lækre ud. Tror du at jeg kan bruge halvt fedtreduceret mandelmel og alm mandelmel, og kan jeg bruge fedtreduceret sesammel? Jeg spiser keto så jeg vil godt spare lidt på kulhydraterne.