Det er lettere end du tror
Det her er en af de retter jeg tit vender tilbage til og som familie og venner ofte spørger om jeg ikke laver når de kigger forbi. Og det er sjovt, for retten er faktisk utroligt let at lave hvis blot man kender lidt til hvordan laks (og fisk generelt) reagerer overfor varme, røg osv.
Når man skal lave laks (og anden fisk) på grillen, så er der blot et par forskellige tommelfinger regler man skal huske:
- Hvis man rimer fisken (drysser med lige dele salt og sukker og lader det trække) inden man skal tilberede den, så får man både en mere fast og en mere smagfuld fisk ud af det.
- Man må aldrig give fisken for meget varme. Fisk koagulerer, altså bliver fast og udstøder proteinstof (det hvide der ligger kogt æggehvide på ydersiden af fisken) ved omkring 47C, så hvis man blot holder fiskens temperatur på det, så vil den blive helt perfekt og saftig indeni.
- Korrekt tilberedt laks skal ikke falde fra hinanden i flager, men skal tages af lige inden den når det punkt. Flagerne er tegn på at fisken har fået for meget og er begyndt at blive tør. Korrekt tilberedt vil den stadig være en smule glas-klar i kødet i midten og ikke lyserød-mælkehvid i midten
Husker man på de 3 ting, så vil man med garanti ramme et resultat der vil imponere gæsterne hver gang.
Yndlingsdressing fundet ved et tilfælde
Den opskrift jeg giver på røget laks og med tilhørende dressing er egenligt en jeg fandt frem til ved et tilfælde for et par år siden. Den er dog flittigt brugt mange gange siden da.
Jeg var, grundet min plads på Grill landsholdet, blevet spurgt om jeg ville hjælpe TV2-Øst med at fortælle lidt om hvad kan skal kigge efter når man køber grill, grillkul og udstyr. Samtidigt skulle jeg grille en lille ret. Jeg bor jo i Aalborg og programmet skulle optages i men fødeby Nykøbing Falster, så jeg var lidt ude af vante omgivelser da jeg skulle købe ind. Samtidigt manglede jeg mit normale arsenal af smagstilsætninger (krydderier, saucer osv).
Jeg havde bestemt mig for at laksen skulle have en honning-lime glazering inden den skulle røges. Det er en ganske traditionel måde at gøre det på. Da jeg så skulle lave dressingen, hakkede jeg purløg og dild og blandede det i creme fraice – og det smagte “ikke af en sk**”. Gode råd var dyre og jeg tænkte at det da ikke kunne blive meget værre hvis jeg puttede en sjat af min honning/lime blanding i dressingen. lidt surt, lidt sødt og så lige et drys salt.
En ny favorit-dressing var født. Ved første smag tænker man at den er da lidt underlig, men med den let fede og røgede laks så skaber det pludselig underværker. Det blev jeg for alvor klar over da interviewer og kameramand nærmest væltede over hinanden da de skulle smage på laksen…og da jeg ville hælde den sidste sjat dressing ud, ja så stoppede de mig for at få den med hjem.
Jeg bruger stadig dressingen ofte og er stadig vild med den. Så da jeg lavede varmrøget laks i søndags, så var det selvfølgelig med denne dressing til.
Serveringen blev enkel. Et par hjemmebagte boller lavet på dejen fra “verdens bedste brød”, lidt rucola salt, røget laks, lidt tomater og så dressing. Det er himmelske mundfulde fra ende til anden og så er det jo såre simpelt at lave. Laksen havde fået et drys chili flager, men ellers fulgte jeg min normale opskrift.
Selvfølgelig lavede jeg rigeligt, for varmrøget laks er en rest jeg gladeligt bruger de efterfølgende dage. Mandag blev friskkogte spagetti blandet med lidt rucola, friske san marzano tomater, hakket grøn asparges, stykker af laks og en sjat af dressingen. blandingen af varmt og koldt, friskt og cremet var helt fantastisk. Den sidste sjat laks tog fruen med på madpakken, hvilket hun var godt tilfreds med.
Varmrøget laks m. sur-sød urte creme
Kort beskrivelse:
En lækker måde at lave laks på grillen. Denne laks bliver med garanti både saftig og fuld af smag, hvis du blot følger opskriften og ikke sjusker med tid/temperatur.
Ingredienser
- 1 side laks (helst en frisk som ikke har været på frost)
- 2 lime
- Akacie honning
- 4-6 spsk salt
- 4-6 spsk sukker (gerne rørsukker)
Dressing
- 2dl creme fraiche
- 1 bundt dild
- 1 bundt purløg
- salt + peber
Andet:
- Røgetræ flis (f.eks. hickory eller æbletræ)
- godt brød og evt. salat
Fremgangsmåde
- Mindst 2 timer inden grillning:
- Lakseside (eller stykker) duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i minimum 1 time men gerne 1½ – 2 timer.
- Pas på, den kan væske en del, så sørg for at den er i et fad eller lignende.
- Cirka 50 minutter inden servering:
- Tænd grillen med 2/3 grillstarter-fuld briketter.
- Gør cirka 2 håndfulde røgetræ vådt ved at stille det i en skål med vand.
- Skyl overskydende salt og sukkerlaksesiden under den kolde hane.
- Dup den tør. Placer laksen i en foliebakke eller på et stykke sølvpapir (Evt. lagt dobbelt), hvor kanten er foldet op.
- Pres de 2 lime og tilsæt lige så meget honning, som der er limesaft. Rør det godt sammen.
- Tag 2-3 spsk af lime/honning blandingen fra til at pensle ud over hele laksesiden – resten skal gemmes til dressingen.
- Når kullene er klar (alle kul er askegrå i overfladen), så hældes de ud i kuglegrillens ene side, således at cirka 1/3 af grillen er fyldt med kul.
- Hæld vandet fra træflisen og lad det dryppe godt af.
- Placer laksen (stadig i foliebakke/på sølvpapir) i den side af grillen hvor der ikke er kul.
- Inden du sætter låget på grillen, smider du træflisen ned på kullene, så de starter med at ryge.
- Lad laksen stå sådan på grillen i 18-20 minutter eller indtil at laksen føles fast uden at være hård (så snart der begynder at komme små hvide klatter ud af laksen, så er den helt klar). Bruger du stegetermometer, så skal laksen være 47C i centrum på det tykkeste sted.
- Imens laksen er på grillen, kan dressingen blandes. Tag creme fraiche og bland den med den sidste del af honning/lime blandingen, som du stillede til side tidligere.
- Hak dild og purløg fint. Bland det i dressingen. Smag til med salt og peber.
- Dressingen skal have en let sur-sød smag, når den er klar.
- Når laksen er færdig, så anrettes den med det samme og serveres med dressingen og et stykke godt brød.