Risengrød med kanelsukker-cruton’er og appelsin sirup

7

Risengrød med kanelsukker-cruton’er og appelsin sirup

Nyfortolket risengrød med kanelsukker cruton'er og appelsin-sirup

Nu nærmer vinteren, og ikke mindst julen, sig med hastige skridt og derfor er det også ved at være tid til igen at finde grødrisene frem og lave risengrød.

Jeg synes egenligt at risengrød er ganske lækkert engang imellem hvis det får rigeligt med smør, sukker og kanel på toppen. Det er bare en af de der retter, som jeg får lyst til i “sæson” og som jeg kun skal have nogle få gange pr år.

Måske er det mest af alt fordi risengrød, minder mig lidt for meget om vælling og lignende “flydende” retter uden struktur. Måske er det bare fordi jeg altid får spist lidt for meget og derfor bliver aaaaalt for tung i maven bagefter.

Hvor om alting er, så satte jeg mig i dag for, at lave om på min normale serveringmåde, således at retten både fik mere strukture, mere kulør og ikke mindst flere smagsnuancer.

En cykeltur hjem fra arbejdet var alt der skulle til for at jeg fik udtænkt min plan.

Sukker, smør og kanel skulle erstattes af noget sprødt med samme smagsnoter. Det slog mig at den lette udvej her var, at lave mine egene brød cruton’er som blev stegt i rigeligt smør og vendt i kanel og sukker. Til sidst skulle de lige have et par minutter under grillen i ovnen så de blev helt sprøde i overfladen (og sukker kunne kandisere en smule).

Jeg ville også gerne have lidt syre og frugtighed ind i retten. For at opnå dette, så tænkte jeg at ingen frugt siger vinter og jul som den klassiske appelsin. Jeg valgte derfor at lave en sursød appelsin-sirup som kunne dryppes over risengrøden ved servering. Denne ville dels give noget af den sødme som sukker normalt giver, dels give noget af den “smørelse” som smørret giver og sidst men ikke mindst, så ville de tilføje lidt friskhed til retten.

Og så var det bare at gå i gang. Retten blev, skal jeg sige det selv, en ganske hæderlig fortolkning af den klassiske risengrødsret. Jeg ville gerne have endnu mere kanel smag ind i cruton’erne næste gang, men det kunne klares ved blot at tilføje en smule mere under selve stegningen så det blev trukket ind i brødet sammen med smøret.

De sprøde crutoner gav en dejlig kontrast til den bløde og cremede risengrød og smør-smagen kunne ligeledes fornemmes i crutonerne.

Så med smagen af kanel, sukker, smør og appelsin så blev tankerne fortsat henledt på den klassiske risengrød som de fleste elsker.

kanelsukker cruton'er

Kanel-sukker cruton’er

Kort beskrivelse:

En alternativ topping til risengrøden. Kan også spises på havregrøden eller lignende

Ingredienser

 • ca 5 skiver hvidt (toast)brød
 • 1 spsk kanel
 • 3 spsk sukker
 • 2 spsk smør

Fremgangsmåde

 1. skær skorperne af brødskiverne og skær det hvide brød i små tern.
 2. Varm en stor pande og tilsæt smøret.
 3. Når det begynder at blive gyldent, så tilsættes brød-tern og der røres godt rundt så alt brødet får suget smør til sig.
 4. Steg til brødet begynder at blive gyldent.
 5. Tag panden af varmen og imens den køler af, så kan du tilsætte kanel og sukker.
 6. Rør godt rundt.
 7. Hvis cruton’er ikke er helt sprøde i overfladen, så kan de hældes ud på en bageplade med bagepapir på og stilles i ovnen under grill.
 8. Hold øje med dem, for de branker hurtigt pga. sukkeret der kandiserer.

appelsin-sirup

Appelsin-sirup

Kort beskrivelse:

En lækker sur-sød sirup der kan bruges som topping på risengrød eller på ostemaden om morgen

Ingredienser

 • 4 usprøjtede appelsiner
 • 1 lime
 • 2-3 dl sukker (gerne rørsukker)
 • 1 spsk smør

Fremgangsmåde

 1. Riv skallen af 2 af appelsinerne på et fint rivejern
 2. Pres saften af alle appelsiner + lime og hæld det igennem en si og over i en gryde.
 3. Tilsæt den revne appelsin-skal
 4. Lad det stå og koge lidt ind så det er reduceret til ca det halve.
 5. Tilsæt sukker og lad det koge indtil det begynder at boble meget på overfladen og blive tykt.
 6. Tilsæt smør og rør godt rundt.
 7. Den færdige sirup skal være tyk og klisteret men stadig så den kan hældes af skeen.
 8. Kan serveres varm og kold (husk at den bliver mere stiv når den køler ned).

Risengrød med kanelsukker-crutoner og appelsin sirup

Kommentarer

 • Malou Klidmoster

  Written on 24. oktober 2011

  Ja tak – rør blot ved min gamle jul. Det er virkelig en genial nyfortolkning – den skal jeg helt sikkert gøre dig efter 🙂

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 25. oktober 2011

   Julen skal da helst nyfortolkes engang i mellem, for ellers kan maden altså hurtigt gå hen og blive noget tung og bestandig i det.
   Men jeg er selvfølgelig så dejlig dobbeltmoralsk at jeg synes det er blasfami at ændre på den klassiske juleand (nåja ud over at den selvfølgeig skal laves på grillen).

   ciao,
   Kim

   Svar
 • Annika

  Written on 25. oktober 2011

  Elsker grød i mange afskygninger, og denne her er klart en der også skal prøves af – selv juleaften ville den gå an, for æslerne behøver jo ikke 😉

  Men bliver ikke denne jul, så måske før 😀

  Svar
  • Kim Schulz

   Written on 25. oktober 2011

   Hej Annika,
   Jeg har aldrig været den store grød spiser (ud over frugtgrød som jeg elsker), og risengrød er stort set den eneste form for grød jeg spiser i dag (nåja og risotto af-arter som nogen også klassificerer som grød åbenbart).
   Lad mig endelig høre hvad du synes om udgaven hvis du får prøvet denne.

   mvh
   Kim

   Svar
 • Lasse

  Written on 25. oktober 2011

  Det lyder faenme sejt Kim, og godt fundet på! – det kunne nok også få mig til at spise en smule risengrød (det er jo normalt bare et led i processen til risalamande)

  Svar

Skriv et svar