De kødfyldte ribs
Jeg har efterhånden været omkring emnet spareribs et par gange her på siden, og har da også nævt de mest normale ribs udskæringer ved en tidligere lejlighed. Dengang var der dog en enkel udgave jeg undlod at nævne – Country Style Ribs – primært fordi den ikke bruges ved konkurrence-grillning.
Country Style Ribs er på mange måder lidt af en bastard i spareribs-kredse. Det er i bund og grund en række revelsben (du husker nok de her stykker af svine brystkød med et enkelt ribben i som var populære i Danmark for en del år tilbage) der ikke er skåret fra hinanden. Eller sagt på en anden måde: Det er en ribbensteg med ben men uden svær på toppen.
Når man laver country style ribs, så skal man egenligt bare glemme at man er ved at lave et andet stykke kød og så blot fortsætte med sin normale spareribs opskrift. Det vil sige at man fortsat skal:
- fjerne hinden bagpå kødet (den som sidder på ben-siden)
- give kødet en god omgang dry-rub (bbq krydderi blanding) og lade det trække
- Grille indirekte ved relativ lav varme (125C) med rigeligt røg fra røgtræ i starten
- evt. pakket i folie for mere mørhed
- Glasseret med bbq sauce til sidst inden servering
3-2-1 Ribs
Har man god tid, så kan man med fordel benytte den såkaldte 3-2-1 metode. Kort sagt betyder det at man først giver kødet indirekte grill med røg ved 110-125C i 3timer. Herefter pakker man i sølvpapir (eller i en foliebakke der pakkes tæt låg på med sølvpapir) i 2timer. Til sidst giver man kødet endnu 1time ved indirekte varme, men hvor glaze/BBQ sauce løbende bliver smurt på kødet i et fint jævnt lag.
Mere skal der egenligt ikke til. Mine Country Style Ribs blev rubbet med en portion hjemmelavet basis rub med sukrin og glazed med en portion LCHF venlig BBQ sauce. Opskriften på begge kan du finde herunder.
- 4 spsk Sukrin gold (eller kokossukker)
- 4 spsk paprika (gerne en sød en)
- 4 spsk havsalt
- 2 tsk friskkværnet sort peber
- 2 spsk hvidløgspulver
- 2 spsk løgpulver
- 1 tsk cayennepeber
- Bland alle ingredienser så det er jævnt fordelt.
- 25g smør
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk sød paprika
- 1 tsk cayenne
- 1 tsk salt
- 1 tsk sellerisalt (kan undlades og erstattes med almindelig salt)
- 1 tsk hvid peber
- 4 spsk kokossukker (eller Sukrin Gold for en mere LCHF venlig udgave)
- 1 dl vand
- 1 dl æblecider eddike
- 1 stor dåse tomat koncentrat
- Hak løg+hvidløg fint
- Smelt smør i en gryde, tilsæt løg+hvidløg og lad det simre til løgene er klare og bløde
- Tilsæt krydderier og "sukker" og rør grundigt rundt
- Tilsæt tomatkoncentrat, eddike og vand og lad saucen småsimre til den tykner lidt i konsistens
- Nu kan du enten si løg fra eller køre saucen helt lind og uden klumper i en blender.
- smørres på kødet imens saucen er lun, da smørret ellers kan få saucen til at klumpe lidt.
- Har man lavet ribs og kødet har været pakket i folie med lidt smør eller lignende, så kan man med fordel tage lidt af væsken fra folien og putte i saucen inden den smørres på kødet.
De ovenstående opskrifter er som nævnt kun basis opskrifter. Det vil sige at de godt kan stå selv, men der er mulighed for at eksperimentere meget mere med smagene og man kan fint tilføje netop de smagsnuancer man selv ønsker.
Kim Ortmann
Written on 27. juli 2014
Hvor stor steg til fremgangsmåden 3-2-1??
Kim Schulz
Written on 29. juli 2014
Det plejer at passe med de ribbenstege man kan købe i supermarkederne. De er ca 5-7cm tykke når sværen er fjernet og så er længden forøvrigt underordnet i den sammenhæng.
MVH
Kim