Site icon Grill & Kokkerier

Brændte mandler – super nemt til jul

Brændte mandler

Brændte mandler

Juletid er suletid og derfor har vi jo en tendens til at der skal ekstra meget slik og søde sager på bordet. I denne weekend havde vi derfor den tilbagevendende “store julekonfekt fremstillingsdag” hvor det meste af dagen går på at lave slik og søde sager.

Jeg har vist nævt det et par gange, men det med at lave ting fra det søde køkken har aldrig rigtigt sagt mig så meget. Men for jule og husfredens skyld, så deltog jeg selvfølgelig til fremstillingen af alt fra små pistacie juletræer til marcipan og nougat træstammer, brunkager og andet.

Der var dog en ting jeg fik anledning til at lege med i forbindelse med dette, og det var fremstillingen af hjemmelavede brændte mandler.  I virkeligheden er det ganske enkelt og jeg har lavet dem et hav af gange (oftest i vokken på grillen), men nu havde jeg lyst til at lege med lidt alternative udgaver af den klassiske brændte mandel.

Basalt set, så er en brændt mandel blot en mandel hvorpå sukker har fået lov at krystallisere sig på. Ikke noget med at det skal smelte til karamel, nej den tilsatte væske skal blot lige have lov at fordampe således at sukker krystaller samler sig omkring mandlerne. Tricket er nemlig, at hvis sukker bliver for varmt og smelter (karameliserer), så vil det blive en hård, sej skal omkring mandlen og samtidigt vil det ofte få en lidt branket smag.

Jeg lavede 3 udgaver af brændte mandler:

  1. klassisk med lidt vaniljesukker, kanel og kakao
  2. spicy med appelsin og chili
  3. alternativ med lime og lakrids
Alle er de vildt lækre, men nr 2 er min favorit (man er vel chilifan)
Hvis bare man kender grundopskriften, så vil kan nærmest kunne variere smagen i det uendelige.

Brændte mandler (grundopskrift)

Kort beskrivelse:

Den klassiske brændte mandel som man kan dufte i gader og stræder ved juletid. Det er let at lave disse mandler selv, men kan skal være over dem hele tiden (både under tilberedningen og efterfølgende hvor de hurtigt forsvinder).

Ingredienser

  • 200g mandler
  • 175g sukker (lettest med almindeligt, men rørsukker kan bruges)
  • ½ tsk vaniljesukker
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Hvis man vil have en mere sprød mandel, så kan man med fordel bage dem i ovnen 10-12min ved 180C.
  2. Gør en bageplade klar med bagepapir på, så du har noget at hælde de brændte mandlerne ud på når de er klar.
  3. Bland alle ingredienserne i en vok (eller sauter pande) og lad det varme op ved middel varme imens der røres konstant.
  4. Det må ikke blive for varmt, for så begynder sukker at blive til karamel.
  5. Når vandet er ved at være fordampet, så vil sukkeret pludselig “tørre” på panden og krystallisere omkring mandlerne. Når det sker, så skal man være klar til at tage dem af varmen.
  6. Når sukkeret virker helt “tørt”, så hældes de brændte mandler ud på bagepapiret så og spredes en smule så de kan køle af.
  7. De brændte mandler er nu klar, Velbekomme.

Noter

Hvis du kan se at sukkeret er ved at begynde at karamellisere til sidst i stedet for at krystallisere, så kan du ofte “redde” de brændte mandler ved at tilsætte 1 spsk flourmelis og røre godt rundt. Alternativt kan du lade sukker karamellisere helt og så lave mandel-crocant.

Variationer

Du kan blande forskellige ting i som smag til mandlerne. Er det væsker, så skal man være sikker på at de kan fordampe uden at karamellisere (cola dur f.eks. ikke).

Væske der tilsættes skal erstatte det vand som ellers bliver blandet i.

Eksempler på smag:

  • ½tsk kanel + ½tsk kakao
  • 1tsk cayenne peber + saften af ½appelsin
  • ½tsk kakao + 1tsk lakridspulver
  • saften af 1 lime + skal af 1 lime

Forberedelse: max 10 minut(ter)

Tilberedning: 15 minut(ter)