Site icon Grill & Kokkerier

Gyros i krydret fladbrød m. tzatziki

Gyros i krydret flatbrød m. tzatziki

Gyros på grillen - let og lækkertEn god kollega spurgte mig forleden: “har du nogensinde lavet Gyros på grillen?“, hvortil jeg svarede noget ala “Øhh måske“. For kært barn har mange navne og jeg kunne jo ikke lige vide om det hun mente, svarede til det jeg har lavet vel?

Det som de i grækenland kalder for Gyros (udtales “yee-rohs”), og som kommer af ordet gyro (mening: “at dreje”) er nemlig ikke ulig det som de i Mellemøsten kalder for Shawarma. Ligeledes så er det også stort set identisk med det som i Tyrkiet kaldes for döner kebab og det som de i mexiko kalder for Tacos al Pastor.  Alle bliver de nemlig lavet på vertikale spyd der drejer foran en varmekilde og alle består de af en form for krydret kød der skæres tyndt efterhånden som det bliver stegt.

Så hvad er forskellen så? kødtypen kunne være en mulighed, men også her er der sammenfald. Krydderiblandingen kunne være en anden mulighed, men det er jo blot en lille ting i denne ret. Så for mig er det langt hen af vejen den samme ting der tales om, blot med inspiration fra de pågældende lande. Kødet kan være enten tyndskårne stykker af f.eks. kylling, svinekød eller okse eller det kan en fars lavet af lam, svinekød, oksekød eller en blanding af  to eller flere af disse.  Fælles for dem alle er også, at det er en street-food som sælges som fastfood fra boder langs gaderne eller fra små restauranter.

Nå men hvad er der så i min gyros? Jo normalt laver jeg den af tynde skiver svinekød (typisk nakkefilet) eller kyllingebryst. Denne gang ville jeg dog lave den på en anden måde, så det blev med en fars blandet af Lam og okse. Det var ca halvt af hver, men med en smule mere lam for at den kunne smage tydligere igennem. Farsen blev rørt med min hjemmelavede gyros krydderi som bl.a. består af hvidløgspulver, løgpulver, paprika, salt, hvid peber, tørret persille, tørret mynte (super med lam), samt noget vi kalder tamiler krudt (et stærkt krydderi jeg har fået af min gode ven Søren Aabenhus). Krydderiblandingen blev lavet til formålet og jeg fik desværre ikke lige skrevet de nøje mål ned – tager man en spsk af hver ingrediens, så er man dog nok ikke helt ved siden af. Mynten har en meget gennemtrængende smag, så er man nervøs for at det smager for meget af dette, så bør man nok halvere mængden af det. Personligt synes jeg dog at lammekød og mynte er en fantastisk blanding og så giver det en dejlig anderledes smag til kødet.

Farsen blev blandet af 800g hakket lam og 650g hakket okse (12-15% fedt) og blev derefter formet og sat på mit spyd.

Når jeg griller noget på mit “kebab-spyd”, så er det altså ikke helt som i grillbaren hvor spydet drejer rundt af sig selv. Nej her er det med håndkraft, så man skal ca hver 5-10min ud og dreje lidt på spydet. Hvis du undrer dig over hvorfor du aldrig har set sådan et spyd nede ved grill forhandleren, så er det såmænd fordi det er noget hjemmelavet grej en grillbekendt lavede til mig for nogle år siden.  Et tilsvarende produkt sælger han i dag på grillbutikken.dk når de er på lager.

Grillen blev tændt op med trækul i den ene tredjedel så der stadig var plads til spydet nede på kullristen  – sådan et spyd stritter jo lidt op, så det kan ikke stå på grillristen og må derfor forvises ned på kulristen i stedet.

Så snart der begynder at komme stegeskorpe på kødet, ja så tager man og skærer et milimeter tyndt lag af hele vejen rundt. På den måde får man nogle lækre sprøde flager af kød er fulde af smag. Herefter ryger kødet tilbage på grillen og sådan fortsætter man indtil at alt kødet er skåret af (det kan godt tage et par timer).

I dagens anledning bagte jeg et par hurtige krydrede fladbrød. Det er egentligt min pizza-dej opskrift som jeg så har lavet lidt om på. En smule af vandet er erstattet med et par spsk græsk yougurt, og der er benyttet 2/3 hvid hvede i stedet for høj-protein hvedemel. Til sidst er der desuden tilsat et par skefulde af gyros krydderiblandingen for at få lidt sjov smag ind i brødet.  Hæver ca 30 min og rulles derefter ud i ½cm tykke mini-pizzaer der bages af på en drønvarm pizzasten i enten grill eller ovn. Brødene puster sig op, så man kan lige klappe dem lidt når man tager dem ud. Derefter kan de pakkes i et viskestykke for at holde dem lune samt for at blødgøre dem en smule hvis de er blevet for sprøde (de skal kunne bøjes om fyldet).

Jeg lavede desuden en tomatblanding af fine tern af tomater (udstenet), finthakket bredbladet persille, finthakket forårsløg samt salt og peber.

Som prikken over i’et blev der rørt en Tzatziki af græsk yougurt, drænet, revet agurk, hvidløg, salt, peber og limesaft.

Det hele blev serveret i fladbrødet med en smule rucola og lidt friskskåret feta. Et måltid der fik englene (eller var det fuglene?) til at synge ude på teressen imens vi spiste. Brødet bliver selvfølgelig foldet om det hele, men det er ikke sådan lige til at tage billeder af når først det er rullet 🙂