ADVARSEL: denne ret er ikke for de fedtforskrækkede! til gengæld smager den ski.. godt.
En amerikansk kollega sagde engang til mig at hvis jeg spiste i USA og var i tvivl om hvad jeg skulle vælge, så skulle jeg gå efter det med ost i. Det var nemlig altid de bedste retter (ifølge hans livsfilosofi altså). Denne ert må være en af hans klare favoritter i så fald.
Mac ‘n Cheese, eller Macerroni og Ost som det jo betyder, er en rigtig comfort food og noget som amerikanerne anser som værende rigtigt hjemmelavet mad. Sjovt nok så er det ofte sådan en færdig rør-sammen-med-vand pakke de laver det af derovre, men de mindes sikkert stadig deres gamle mormors udgave imens de spiser det.
For mig er det en ret jeg først har taget op her de senere år. Da jeg var mindre var jeg slet ikke til ost, så blev det ok med ost på pizza, så parisertoast og nu er smeltet ost ok i de fleste ting. En god gammeldaws ostemad får du mig ikke til at spise og lugteoste er forbudt i mit køkken. Denne ret er dog en af undtagelserne.
Basalt set, så er der tale om at man tager den klassiske opbagte hvide sovs (tyk og god) og så tilsætter store mængder revet ost af forskellig slags samt diverse krydderier. En omgang pasta bliver så vendt i denne sauce og så bliver det hele gratineret i ovnen. I de amerikanske udgaver er der ofte så meget ost at du ikke kan spise det uden at trække lange oste-tråde hele tiden. Jeg synes dog det bliver liiiidt for vammelt og har derfor skåret en smule ned på oste-niveauet. Er du til meget ost, så er det selvfølgelig bare at tilsætte mere ost til saucen.
Da retten er meget cremet og blød, så skal der lidt knas til. For at holde den fede stil, så gratinerer jeg min mac’n cheese med smørbrunet panko rasp. Det bliver supersprødt og giver en nærmest nøddeagtig smag til retten.
I dag blev det serveret med ovnstegte kyllinge lår (over og underlår) med en smule hjemmetørret chili til at spice det hele lidt op med.
Mac ‘n Cheese – Kim Style
Kort beskrivelse:
Min udgave af den amerikanske klassiker Mac ‘n Cheese. Superlækker (men usund) måde at spise sin pasta på
Ingredienser
- 300g pasta (skruer, maccaroni rør, penne, eller lignende)
- 100g smør (fordelt i 2x 50g)
- 1½ spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 1½ dl cheddar ost (revet)
- 1½ dl emmentaler ost (revet)
- evt. mere ost efter lyst/behov (parmasan og Gouda er godt)
- 2 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk honning-dijon sennep
- salt, hvid peber, cayenne peber, revet muskatnød (evt. røget paprika)
- 1 håndfuld finthakket persille
- 3-4 dl panko rasp
Fremgangsmåde
- Smelt 50g smør på en lille pande så de lige begynder at brune.
- Tilsæt panko rasp til smørret og rør hyppigt rundt så det ikke brænder. Når det er gyldenbrunt, så tages det af varmen og hældes i en skål.
- Smelt 50g smør i en gryde og tilsæt melet når al smøren er smeltet imens der røres hurtigt rundt. Tilsæt lidt mælk af gangen indtil at du har en jævn hvid sovs uden klumper.
- nu tilsætter du osten lidt af gangen til sovsen imens der røres rundt. Du vil se at sovsen nu bliver klistret og tyk.
- tilsæt persille, sennep og eddike til sovsen og rør det grundigt ud. Eddiken tilsættes for at give lidt syre til retten (for at modvirke den lidt fede smag).
- smag til med krydderierne og så er saucen klar.
- kog pasta efter anvisningen og når det er klar, så hældes vandet fra.
- rør ostesovsen og pastaen sammen – ja der er ret meget sovs i forhold til pasta.
- hæld det hele over i et ovnfast fad og gratinér med det sprøde panko-rasp i et tyndt lag over hele toppen.
- nu skal det i en 200C varm ovn i ca 15min til det er gyldent på toppen og begyndt at boble en smule.
- inden det serveres må det gerne lige stå et par minutter for at sætte sig.
Noter
Server gerne sammen med noget syrligt og helst noget relativt krydret kød. Det kan også serveres med stegt flæst eller bacon, hvis man vil gå all-in på fedtet.
Tilberednings tid (duration): 60
Oprindelsesland: USA (Traditional)
Velbekomme!
Variationer
(opdateret: 20/02/13)
Ostesmag
Nogle kan godt lide at der er mere smag af ost i retten mens andre, som jeg, primært kigger efter den perfekte cremede konsistens.
Hvis man ønsker at få mere ostesmag i saucen, så kan man med fordel tilsætte 1dl friskrevet parmasan (ikke det der færdigrevede de sælger i butikkerne) og så i stedet holde lidt igen med saltningen af retten (parmasan er ofte relativt salt i sig selv).
Gouda ost er også en god ost til at gøre saucen cremet og samtidigt tilføjer den en lækker rund ostesmag.
Hotwing-style (uden wings)
En klassisk smag inde for hotwings i USA er smagen af Franks Red Hot Sauce. Mange amerikanere ligestiller nærmest denne smag med hotwings.
Hvis du kan finde en flaske af enten Franks Red Hot sauce eller Franks Wing Sauce, så prøv at steg nogle kyllinge inderfilet i smør og en god sjat af denne sauce. Skær kyllingen i mindre stykker og held herefter stegevæsken (sauce,smør, kyllingesaft) sammen med kyllingestykkerne ned i ostesaucen.
Den let eddike-agtige og spicy smag fra saucen giver en fantastisk lækker kant til saucen så den ikke virker nær så fed. Samtidigt får man jo også lidt kød med ind i retten.