Jeg synes at der ligesom manglede lidt dyppelse til vores falaffel, og min første tanke var derfor at lave tzatziki. Sagen er dog den at jeg faktisk slet ikke kan lide agurk (i hvert fald ikke i større mængder), så derfor valgte jeg at forsøge mig med noget nyt. Ud af det kom min nye dyppelse “Æble Tzatziki”.
Falaflerne laver jeg fra bunden. Det vil sige at jeg opbløder mine kikærter i minimum et døgn i køleskabet (vand skiftes et par gange) og så hakkes de ellers med krydderier, urter, løg, hvidløg og lidt mel.
TIP: Lad være med at putte for meget mel i din falaffel “fars”. Det vil gøre dine falafler hårde og brødagtige.
Når du steger dine falaffler, så gør det i rigeligt olie ved middelhøj temperatur. Som Max fra kvalimad.dk også har bemærket, så suger falaflerne faktisk nærmest ingen fedt til sig – hvis bare de steges ved rette temperatur. Dette ses også tydeligt hvis man lægger sine falafler på et stykke køkkenrulle efter stegning. Det vil stort set ikke være vædet med olie, hvis du blot lige lader dine falafler dryppe af inden du lægger dem over på papiret. Så selv om man er på slankekur, så er disse små sprøde lækker “kanonkugler” bestemt mulige at spise uden at føle at man synder.
Jeg er ikke specielt glad for friske koriander, så derfor erstatter jeg dem ofte i mine opskrifter med noget andet. Her bruger jeg tørrede koriander da disse slet ikke er så parfumerede i smagen som de friske.
Falaffel
Kort beskrivelse:
Lækre sprøde falafler lavet fra bunden af.
Ingredienser
- 300 gram kikærter (tørvægt)
- 1 bundt persille
- 4 fed hvidløg
- 1 løg
- 1 tsk stødt koriander frø
- 2 spsk tørret koriander (alternativt frisk koriander)
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 4 spsk mel
Fremgangsmåde
- Dagen før hældes kikærter sammen med koldt vand i en bøtte med låg. Det placeres i køleskabet.
- Efter ca halvdelen af tiden inden maden skal laves, så skiftes vandet ved kikærterne.
- Kikærter blendes i en foodprocessor til de stadig har en grov konsistens (det giver en god struktur i de stegte falafler).
- Hæld det meste af kikærte massen over i en skål, men lad lidt blive tilbage i foodprocessoren.
- Tilsæt løg, hvidløg, persille og krydderier til den portion kikærter der stadig er i food processoren og blend det til at alt er hakket fint.
- Hæld den hakkede blanding over i skålen med resten af kikærte massen og bland det grundigt sammen.
- Da løg og krydderier allerede er blandet med kikærtemasse, så er det lettere at røre ud i resten af kikærtemassen.
- Bland mel og bagepulver og tilsæt det til falafel “farsen” lidt af gangen imens der røres grundigt.
- Lad “farsen” stå og trække ca 10 min imens du gør en pande klar med rigeligt olie (gerne 2-3cm) og varmer det op til god varme.
- Form falaffel farsen med en spiseske og steg den til den er gylden på begge sider. Skal du bruge dem i f.eks. pitabrød, så kan de med fordel formes med en teske i stedet så de bliver lidt mindre.
- De færdige falafler er lækre varme, men kan også sagtens spises kolde dagen efter.
Tilberedningstid (duration): 20
Diæt type: Vegetar
Antal portioner (yield): 4
Type måltid: aftensmad
Oprindelse: Mellemøsten
Æble Tzatziki
Kort beskrivelse:
Min alternative tzatziki som er frisk og lækker til f.eks. falaffel
Ingredienser
- 2 stk æbler
- 1 dl creme frais (eller drænet yougurt)
- 1 tsk knust/stødt korianderfrø
- 1 rød chili (ikke for stærk)
- 1 lille fed hvidløg
- salt + peber
Fremgangsmåde
- Hak chilien fint (fjern frø og frøstol hvis den skal være mildere).
- Skræl æbler og skær dem i mine tern
- Bland creme frais med krydderier og pres hvidløget heri.
- Bland æblerne i og vend det grundigt så alle æbler er smurt ind i dressingen (ellers vil de blive brune).
Variationer
Krydringen af denne dyppelse kan varieres som man har lyst. Er det til kylling kunne der f.eks. tilsættes karry i stedet for knust koriander.
Tilberedningstid (duration): 5
Type måltid: snack