Der er mange lækre cookies opskrifter derude på nettet, men da jeg forleden stod og havde et overskud af mandelsmør, så kunne jeg kun finde opskrifter der kaldte dem sunde cookies. Det fis kan jeg ikke arbejde med!
En cookie bliver ikke sund fordi man bruger nøddesmør og kokossukker frem for almindeligt smør og raffineret sukker. Den bliver højest mindre usund! Det er dog primært fordi, nøddesmør indeholder en masse sunde mineraler, men ud over det, så snakker vi altså stadig rå mængder fedt og sukker (kulhydrater) i en skøn forening.
Jeg laver dog heller ikke cookies for at være sund, men fordi det smager sk*de godt.
For mig skal en cookie være let chewy, sød og helst med noget lækkert fyld af god chokolade eller lignende. Det er blandingen mellem det lidt bløde og de knasende indhold der gør en cookie perfekt for mig. Med det for øje, så satte jeg mig for at lave min egen cookie opskrift, så jeg kunne få brugt mit mandelsmør til noget lækkert.
Når man bager med mandelsmør, så reagerer det lidt anderledes end med almindelig smør. Det smelter ikke så meget ud som en cookie på almindelig smør. De bliver også hurtigt lidt hårdere, hvilket jeg her modvirker ved at bruge en blanding af smør og mandelsmør. Du kan for så vidt erstatte mandelsmør med enhver anden nøddesmør og så opnå forskellige smage på den måde også. Jeg er bare glad for mandelsmør og har det derfor ofte i huset som basisvare. Har du ikke en nøddesmør, ja så erstatter du bare med almindelig smør (brug evt lidt mindre, da det ikke indeholder noget tørstof til at holde på fedtet).
- 100g smør
- 100 g mandelsmør (rørt rundt så både det flydende og faste er med)
- 100 g rørsukker
- 1 stort æg
- 100 g Mørk muscovado sukker (alternativt brun farin)
- 250 g hvedemel
- 150 g mørk chokolade
- 150 g hasselnødder (eller mandler)
- ⅕ teske vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
- 1 tsk bagepulver
- Lad smør og mandelsmør temperere så det er blødt at arbejde med.
- Hak chokolade i grove tern af ca 1x1cm
- Hak nødder groft
- Brug en el-pisker eller røremaskine til at blande smør, æg, muscovado, rørsukker sammen så det bliver en ensartet masse. Muscovacdo kan godt klumpe en smule - det er ok, da det bare smelter og giver lækre "karamel" klumper i dine cookies.
- Sigt mel og bagepulver i blandingen og rør det sammen
- Tilsæt vanilje, chokolade og nødder og rør det godt rundt
- Form kugler på størrelse med en golfbold af dejen og læg dem på en plade med god afstand
- Da mandelsmør ikke smelter så meget som almindeligt smør, så skal hver kugle presses flad så den er ca 1-2cm tykke
- Bag i varmeluftovn 175C i ca 13 minutter til den begynder at blive gylden i kanten. De vil stadig virke bløde, men bare rolig, de bliver sprøde når de køler.
- De lune cookies overføres til en rist så de kan dampe af fra begge sider og køle.
- Cookies smager bedst når de er helt kølet ned.
Chokolade og nødder kan erstattes af mange andre ting hvis man har lyst. Rosiner, tranebær, hvid chokolade, små karamel stykker, smarties osv er gode muligheder.
Disse lækre cookies kan holde sig en lille uges tid i en lufttæt beholder – eller det vil sige, det tror jeg de kan, for vores er altid blevet spist på et par dage