Site icon Grill & Kokkerier

Dampede Limfjords-blåmuslinger med pasta

Dampede limfjords-blåmuslinger med pasta

Når nu man bor lige ved Limfjorden, så er det jo nærliggende at smovse i nogle af de lækkerier som trækkes op af vandet her.

Sjovt nok er det forbløffende svært at få adgang til frisk-optrukne fisk her i Aalborg, men til gengæld får man nærmest kastet blåmuslingerne i nakken – og så er det jo bare med at slå til!

Jeg har egenligt aldrig været den store muslinge-spiser. Østers (i den rå/rå-marinerede form) har aldrig rigtigt sagt mig noget og ellers har mit møde med muslinger typisk været i form af dåse-muslinger på pizzaen.

Heldigvis, så mødtes vi for nogle år siden med nogle rigtigt gode venner på en campingplads i Italien. Her fortalte de hvor fantastisk stedets muslingeretter var og så måtte jeg jo bare prøve. Fruen vrængede først på næsten, så sagde hun hmmm og så mmmm og så bestilte hun en portion muslinger mere. Jeg selv måtte også konstatere at friskdampede muslinger altså er noget helt, helt andet og meget mere lækkert end de dåse-muslinger som mange ellers udsætter sig selv for.

Siden den tur har vi jævnligt lavede dampede muslinger hjemme. Ofte er det blåmuslinger, men det sker også at vi får fingrene i små hjertemuslinger og så laver vi også dem.

Det gode ved muslinger er i virkeligheden at de ingen tid tager at lave, men er fulde af smag i selv enkle sammensætninger. De kan spises “au-natural” hvor de bare lige er dampet i lidt hvidvin eller øl, eller man kan tilsætte ting og sager så det kommer til at udgøre en suppe eller sauce.

Den opskrift jeg giver her er en jeg lavede forleden dag. Den er fuld af smag og er spisevenlig for selv folk der ikke er de store muslinge-spisere. Det hele bliver nemlig en lækker tomat sauce der kan overhældes ens pasta og derved blive til et helt måltid.  Der er tilsat grønsager i meget små tern for at give smag og fylde til retten – at de er i små tern er for at de kan forputte sig ind i muslingeskallerne så man kan tage en muslingeskal og få en mundfuld af både grønsager og musling ved at tømme den.

Dampede blåmuslinger i tomat sauce

Kort beskrivelse:

En dejlig og kraftfuld måde at servere sine dampede muslinger på. Det behøver ikke at være blåmuslinger, men kan sagtens være andre typer. Der kan også tilsættes tigerrejer for at få mere “kød” i retten.

Ingredienser

  • ca 1kg frisk blåmuslinger
  • 1 dl hvidvin
  • 2-4 dl tomat passata (fintblendet tomat)
  • 1-2 fed hvidløg
  • 3-4 gulerødder
  • 1 stængel blegselleri
  • en håndfuld bredbladet persille
  • salt+peber
  • lidt olivenolie
  • Kogt pasta

Fremgangsmåde

  1. Hvidløg hakkes, gulerødder og blegselleri skæres i meget fine tern (gerne ca 2x2mm eller mindre).
  2. Muslinger renses for “skæg” og døde muslinger smides ud (lukker muslingen sig ikke efter at have fået et gok, så skal den smides ud).
  3. Pastaen koges efter anvisningen. Frisk pasta i form af spagetti eller feccutini gør sig godt til denne ret.
  4. Varm olien i en stor gryde (der har låg) og tilsæt grønsager + hvidløg. Lad det lige stege lidt imens der røres rundt.
  5. Tilsæt muslingerne + hvidvin og smid så låget på.
  6. Lad det stå og dampe i ca 3 minutter indtil alle muslingerne har åbnet sig (er der nogen som ikke åbner sig, så skal de kasseres).
  7. Tilsæt tomat passata og lad det lige hurtigt koge op.
  8. Hak persillen fint og tilsæt den til retten (gem evt. lidt til at pynte med til sidst)
  9. Smag saucen til med salt og peber samt evt. lidt mere vin eller sukker for sødme/syre.
  10. Server straks pastaen med muslinge saucen over

Kan du lide muslinger og hvordan kan du så bedst lide at få dem serveret?

Kunne du tænke dig at høre mere om hvordan muslingerne i Limfjorden bl.a. kan kaldes økologiske og meget andet, så tjek denne video som Morten fra grydeskeen.dk har lavet:

http://grydeskeen.dk/okologi-og-blamuslinger-en-snak-med-villerslev-skaldyr/inspiration/

Kristian ovre på kokkekniven.com har også været i gang med blåmuslingerne og har givet et lækkert bud på hvordan de kan dampes i øl i stedet:

http://www.kokkekniven.com/opskrifter/blmuslinger-danske-laekkerier-fra-limfjorden/

Det er tydeligt at de begge er lige så glade for de lokale Limfjors muslinger som jeg er det.  Velbekomme!