Flæskesteg lavet på grill er den ultimative form for flæskesteg….så fik jeg sagt det!
Der er ikke noget som det smørmøre og super saftige svinekød med en let smag af røg fra grillen – specielt ikke når man er garanteret sprøde svær hver gang.
Af en eller anden årsag, så skal alt for mange folk desværre gøre det til en mindre videnskab at lave flæskestegen på grillen. Så skal den ligge på siden, ligge på skrå, laves med sværen i vand først osv osv.
NEJ, den skal bare placeres fladt i midten af grillen over indirkte varme ved ca 150-165C indtil den er næsten klar,, hvorefter temperaturen fyres så meget op den kan(gerne over 200C).
“Klar” kan være flere ting, alt efter hvilket resultat du ønsker:
- 62-63C rosa i midten og dejlig saftig men også lidt fast i kødet
- 73-76C gennemstegt, lidt saftig og lækker mør (min favorit) .
- 84-86C meget gennemstegt og så mør den begynder at falde fra hinanden (kræver at kødet er marmoreret for at blive godt).
Det er metoden og den slår aldrig fejl for mig. Man kan med fordel placere en foliebakke med lidt vand under risten hvor kødet ligger, for så får man opsamlet kødsaft til at lave sovs af (og grillen bliver mindre svinet til). Det tager som regel et par timer eller tre for den at blive helt perfekt.
TIP: Er dit kød meget ujævnt i tykkelsen, så kan man evt. smide noget sammenkrøllet sølvpapir under den tynde ende, så flæskesværen er mere vandret. Det gør at fedtet der smelter af sværen vil løbe af kødet til siderne i stedet for at samle sig i den “lave” ende og holde sværene bløde her).
Hvordan man krydrer kødet er helt op til ens temperament. Man kan køre den helt klassiske med lauerbær blade nede mellem sværene eller man kan, som jeg gjorde denne gang, lave en mere utraditionel med BBQ krydderi. Jeg har tidligere vist hvordan jeg har lavet den ala porchetta samt hvordan jeg lavede turbo flæskesteg i trykkogeren. Denne gang er det dog en helt basal flæskesteg som blot har fået lidt BBQ krydderi som smag.
Det lyder måske lidt underligt med BBQ krydderi, men jeg har fået nogle superlækre krydderier fra Mill & Mortar hjem, som jeg da synes jeg ville teste på stegen.
Det fede ved disse krydderier er, at de ikke indeholder salt som det ellers er det med mange andre BBQ krydderi blandinger. Derved slipper man for at betale dyr pris for det billige salt, og man får samtidigt selv lov til at styre mængden af salt som er i maden. Krydderierne er forøvrigt økologiske, hvilket da også er ganske rart at vide når nu man så oftet hører om krydderier som er “forgiftet ” med sprøjtegift.
Jeg brugte deres krydderiblanding som hedder Sweet Sue BBQ, der er let sødlig af sød Paprika, men en eftersmag af niliker, peber, og andre ting. Al kødoverfladen blev simpelthen bare rubbet med et lag af krydderiet samt en god omgang salt og en sjat sukker.
Sidstnævte sukker skulle dog vise sig at være en mindre heldig ide denne gang, da det begyndte at karamelisere på overfladen af kødet og derved fik kødet til at se lidt sort ud (den blev ikke “brændt” men så desværre sådan ud). Smagen var dog fin nok, så det var kun det visuelle det gik ud over.
Når flæskestegen er helt klar, så skulle sværene gerne være puffet helt op i små bobler og være meget sprødt. For at dette sker, så skal man dog bruge rigeligt med groft salt på overfladen af sværen. Nogen sværger til at det skal proppes ned mellem sværene også, men det har jeg nu aldrig set et behov for.
Kødet indeni er super saftigt og meget mørt. Det er sådan jeg allerbedst kan lide min flæskesteg – ikke det tørre sk*dt man desværre alt for tit får serveret.
Forøvrigt bruger jeg altid kamsteg til når jeg jeg laver flæskesteg, da disse er bedst value for money – altså mest kød og mindst fedt.
TIP: hvis slagteren har skåret sværen, så sørg for at købe et stykke kød hvor han ikke har skåret så dybt at han har skåret i kødet. Dette vil nemlig gøre at kødsaften presses op mellem sværene så de bliver gennemvædede og bløde.
Det hele blev serveret med bagte kartofler som man jo let kan lave på grillen ved siden af stegen. Dertil blev lavet en kryddersmør med persille, basilikum, løvstikke og fintrevet skal af en økologisk citron samt flagesalt.
Jeg glemte helt i farten at lave sauce, men det gjorde jeg så bare bagefter. Hvorfor nu det? tænker du nok, og det skal jeg sige dig: Flæskestegssandwich med hele svinerier: brun sovs, rødkål, flæskesteg og sprøde svær. Det er noget værre svineri, men det er det min aftensmad skal bestå af i morgen.