Klassisk juleand på grillen - det bliver perfekt!
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
Den helt klassiske and med æbler og svesker. Denne laves dog på grillen i stedet for at give den ekstra smag og mørhed. Når først du har prøvet at lave anden i grillen, så laver du den aldrig mere i ovnen. Opskriften siger at grilltid er ca 2½time, men har du mod på det, så vil resultatet blive endnu bedre ved langtidsstegning i 4-5timer ved 110-140C.
Forfatter:
Nok til: 4 portioner
Ingredienser
Marinade:
 • 5-8dl koldt vand
 • 50g salt
 • 25g sukker (eller 35g sukrin)
 • saften af 1 appelsin
 • friskkværnet peber
Fyld:
 • 4 æbler (gerne Belle de Boskop eller andet syrligt æble)
 • ca 300g svesker uden sten
 • frisk timian (alternativt så kan tørret bruges)
 • groft salt
 • friskkværnet peber
Anden:
 • 1 stk and på ca 3-3.5kg
 • ca 25g smør (alternativt flydende bagemagarine)
 • groft salt & peber
Fremgangsmåde
 1. Dagen før blander du alle ingredienserne til marinaden. Rens anden indenvendig og husk at fjerne posen med indmad hvis denne fulgte med anden. Fjern evt. gumpen (hale-partiet) på anden hvis du ikke bryder dig om den smag kirtlerne her har.
 2. Placér anden I en pose og tilsæt marinaden. Luk posen så den er helt tæt og lad anden trække natten over I marinaden. Du får det bedste resultat hvis du vender anden et par gange i løbet at den tid den ligger i køleskabet.
 3. Ca 3½ time før servering tager du anden ud af marinaden og dupper den tør med et stykke køkkenrulle.
 4. Tænd grillen allerede nu da den derved er klar når anden er forberedt. Brug briketter af en god kvalitet og tænd hvad der svarer til ca ⅔ fyldt grillstarter.
 5. Lav fyldet ved at skrælle æblerne og skære dem i grove, mundrette tern. Bland æbler og svisker sammen med bladene fra timian kvistene samt et godt drys salt og peber.
 6. Fyld anden ved først at lukke halsåbningen til med en kødnål (alternativt kan du bruge tandstikker). Derefter fyldes anden godt op med æble/sveske blandingen – helt fyldt, da det holder derved afgiver smagen bedst muligt til anden. Luk endeåbningen med kødnåle.
 7. Smør anden på skindet med et jævnt lag blødgjort smør (eller flydende magarine) og drys med groft salt og peber. Dette vil hjælpe med at gøre andeskindet mere gyldent og samtidigt vil det sørge for at det salt du drysser på vil hænge fast.
 8. Klargør grillen ved at hælde de tændte briketter ud i 2 sider af grillen således at der er plads til en foliebakke i midten. Har du kulholdere, så kan du passende bruge disse. Placer foliebakken mellem kullene og tilsæt vand indtil den er ⅔ fyldt. Sæt risten på og grillen er klar.
 9. Grillet på risten: Placér anden på dens brystside på risten så den ligger hen over foliebakken. Herved løber saften fra resten af anden samt fyldet ned igennem brystkødet og derved undgår man at det bliver tørt.
 10. Efter den første time på grillen, så kan du vende anden om således at du kan få sprødt skind på bryst-siden.
 11. Grillet på rotisseri (roterende grillspyd): Placér anden på spydet og bind vinger og lår ind til kroppen så de ikke hænger når spydet roterer. Sæt spydet på grillen så anden hænger over foliebakken og start så motoren så spydet roterer.
 12. På med låget og indstil luft-spjældene så bundspjæld er helt åbent og topspjæld i låget er ca halvt åbent.
 13. Grilltiden er ca 2½ time for 3kg and, men vil du være sikker på et perfekt resultat, så tjek anden med et stegetermometer inden du tager den af. Det bedste sted er at tjekke den er imellem låret og brystet da det er her kødet bliver sidst varmt.
 14. Anden er klar når den er 79C i kødet og samtidigt skulle skindet gerne være blevet sprødt . Er det ikke helt sprødt, så kan du evt. give den et par minutter direkte over kullene, men pas på, for det går hurtigt og da anden drypper fedt ned på kullene kan dette antændes og flammer opstå.
 15. Inden partering bør du lade anden trække ca 15 minutter da det får saften til at sætte sig i kødet så det ikke drypper fra. Det bliver også lidt lettere at røre ved anden bagefter da temperaturen herved er faldet en ca 10 grader.
 16. Server anden sammen med æble/sveske fyldet, en god portion rødkål, brunede og hvide kartofler, samt en god ande sauce.
Recipe by Grill & Kokkerier at https://grillkokkerier.dk/2011/12/19/klassisk-juleand-pa-grillen-det-bliver-perfekt/