Grillet appelsin glaseret and
 
 
En skøn krydret udgave af en and hvor traditioner fra peking anden kan fornemmes. Dette er et herligt alternativ til den klassiske mortensand eller juleand.
Forfatter:
Opskrift type: Hovedret
Cuisine: Dansk
Ingredienser
 • Appelsin-glazeret and på grill
 • 4 store appelsiner (resterne af)
 • 3-4 hele stjerne anis
 • 1 tsk kanel (stødt)
 • groft salt
 • 25g smør
 • ½tsk chilipulver (eller en ½ tørret chilli skåret i stykker)
 • 1 stk and (ca 3kg)
Fremgangsmåde
 1. Glaze laves på samme måde som opskriften på appelsin-sirup, men tilsæt en hel stjerneanis til blandingen så det afgiver smag til glaze.
 2. Anden kan evt. marineres fra dagen før i ca 5dl vand, 50g salt, 25g sukker samt saften af 1 appelsin. Det hele i en pose og så anden ned i. Lad det trække i minimum 5 timer i køleskabet.
 3. Appelsin skrællerne fra da man lavede appelsin glaze skæres i mindre stykker, blandes med kanel, groft salt, chili og stykkerne af de hele stjerneanis (knus dem groft i en morter først).
 4. Prop det hele ind i anden og luk godt til med stegenåle. Bind evt. vinger og lår ind til kroppen så de ikke flagrer når anden drejer på rotisseri.
 5. Varm smøret med hænderne og massér skindet på anden med smørret. Drys derefter godt med groft salt på og dup det så det sidder nede i smøret.
 6. Grill anden på indirekte (enten på en rist over en foliebakke) eller på rotisseri spyd (også over en foliebakke med lidt vand).
 7. Den skal have ca 2½-3timer før den er klar. Du tester med et stegetermometer om temperaturen mellem lår og bryst er 79C og hvis den er det, så kan du smøre glaze på skindet.
 8. Pas på med at lade anden få for meget varme herefter, da sukkeret i glaze vil brænde på hurtigt.
 9. Lad anden hvile i et fad i ca 15min inden du begynder at partere den. Herved opnåes det mest saftige resultat.
Noter
Hvis skindet ikke er ved at være sprødt når temperaturen i anden er 70C, så skru en smule mere op for varmen i grillen (evt flere tændte kul på). Opskriften blive bedst hvis skindet er helt sprødt når glaze smøres på
Recipe by Grill & Kokkerier at https://grillkokkerier.dk/2011/11/08/grillet-appelsin-glaseret-and-til-mortens-aften/