Site icon Grill & Kokkerier

Brandbygegaard Julemarked og en lille give-away

I mit forrige indlæg her på bloggen skrev jeg om de to flinke folk Søren Sørøver og Lone Landmand og nævnte også at man burde smutte forbi deres julemarked i denne weekend. Man kan selvfølgelig ikke komme med sådan en opfordring uden selv at tage afsted. Derfor tog knægten og jeg på roadtrip til Brandbygegård ved Odder for at besøge julemarkedet (er du her bare for Give-away, så scroll til bunden).

Da vi ankom var det lige begyndt at regne, men det lod ikke til at gå folk på. Nogen trak ind i den store lade imens andre blot trak  jakken op om ørene og fortsatte deres hyggelige gåtur rundt på gården.

Selve markedet foregik inde i deres store trælade hvor der var dækket op med små boder langs væggene og en masse store rundborde i den ene ende. Der var nærmest sort af folk, så der var en lystig summen fra folks snak med standeholderne – med hinanden.

Den røde tråd i markedet er på mange måder ligesom den røde tråd i deres kogebog – Kærligheden til den gode råvare og den måde den er blevet produceret. Langt det meste på markedet var enten økologisk eller fra en lille producent som lægger samme kærlighed i produkterne, men ikke lige er sluppet igennem bureaukratiet der kræves for at opnå det røde Ø på mærkatet.

Der var selvfølgelig Oles Gård med hans lækre marmelader og sager samt nogle af hans lækre pizzaer i en “frysepizza” udgave. Når jeg skriver “selvfølgelig”, så er det fordi han sommeren igennem har holdt pizza-søndag på Brandbygegaard. Der var også det lækreste, smagfulde svinekød fra Refshøjgaard Landbutik. Knægten kunne nærmest ikke slæbes derfra da han først havde smagt på det.

Og så var der Sondrup Gårdmejeri. De laver mejeri produkter – primært ost – på gedemælk. I et land hvor gedeopdræt endnu ikke er så populært, så er det et spændende kun at satse på netop dette i ens produktion. Deres gede gouda oste var dog så gode at selv en ikke-oste-spiser som mig bare måtte købe et par stykker af dem alligevel.

Der var lækre vine fra Smukvin.dk og Le Raït. Økologiske Øl fra kongebryg og selvfølgelig både øl, vin og bobler fra gårdens helt eget vinhus – Kvist og Vitus.

Der var mange andre spændende boder og salg af både kunsthåndværk, kuletræer og de største grønkål jeg har set til dato. Se den fulde liste af udstillere her.

Vi ankom ved frokost tid og da knægten var sulten, ja så måtte vi strak i køen for at smage noget af husets Chili con Carne lavet på glade køer. Lækker intens smag og jeg måtte konstatere at jeg skulle have haft bestilt 2 portioner for min alt-ædende knægt ville have det hele for sig selv (og han plejer ellers ikke at have ejerskabsfornemmelser).  Maden blev indtaget siddende på halmballer omkring store “rundborde” (kabelruller) i hyggelig snak med en familie fra århus der også var på gården for første gang. Vi blev enige om at det heller ikke blev sidste.

Maden blev skyllet ned med huset æble-gløg og most og snart var vi parate til at indtage boder og ikke mindst besøge gårdens dyr. Det var  utroligt hyggeligt og selv om der ikke var meget “jul” (i den klassiske “lidt for meget rødt, glimmer og korny kineser-ragelse” stil) så var det et virkeligt godt julemarked. Vi fik dog smagt nogle formidable hjemmelavede æbleskiver inden de måtte melde dem totalt udsolgt.

Poserne var fulde af lækre delikatesser, grønsager og ikke mindst vin og bobler da vi forlod stedet og både sønnike og jeg var helt opstemte af den gode oplevelse.

Jeg håber at komme tilbage på gården igen når der er lidt mere grønt og lunt  – se alle æbletræerne, vinrankerne og dyrene i deres rette element. Knægten ville også gerne tilbage, for han ville gerne have en tur i den gamle røde Fergusson traktor.

 

En lille give-away

Jeg lovede jo i overskriften at der var en lille give-away i dag. Det er der selvfølgelig også. Jeg har nemlig et ekstra eksemplar af bogen “Og halsen af en svane” som jeg udlover blandt en af jer læsere.

Det er ganske enkelt at være med, for du skal blot svare på følgende spørgsmål i en kommentar herunder:

“Hvilken ret/menu udgør den ultimative jule-menu for dig?”

Vinderen bliver trukket blandt dem der svarer inden den 18. December kl 12 og vil få svar hurtigst muligt efter.

Og hvis jeg ikke når det inden, så god jul til jer alle.