Site icon Grill & Kokkerier

LCHF knækbrød – lette og supersprøde

 

Kend dem på knækket

Når man lever efter LCHF kost filosofien, så er en af de ting man sjældent får brød. Personligt har jeg intet problem med dette, selv om jeg elsker et godt nybagt koldhævet brød. Fruen i huset har dog lidt sværere ved at undvære det og kompromiet er så at jeg bare LCHF venligt knækbrød til hende.

Gennem de sidste 1½ år har vi prøvet mange forskellige lchf knækbrød, men fælles for dem alle er, at de er meget hårde og tunge i det. De er kort sagt kerner der er bundet tæt sammen og tørret. Jeg har derfor i nogen tid eksperimenteret med at komme frem til en alternativ der er både lettere og mere “sprødt” uden at være hårdt.

Det er jo slim

Efterhånden er jeg kommet frem til en rigtig lækker og let knækbrød som jeg tænkte nu var klar til at blive delt med omverden. Når du ser opskriften vil du nok tænke “jamen det er jo bare en masse kerner klistret sammen ligesom alle andre knækbrød”.

Det er dog ikke helt korrekt, for jeg udnytter det at nogen specifikke kerner og fibre “kvælder” når de tilsættes væske.

Kvælde dækker over at de svulmer op og genererer en form for slimet overflade undenpå kernen. Denne “slim” minder på mange måde om æggehvide og begynder derfor også at binde kernerne sammen.

Tilsat lidt bagepulver, så vil slimen (ja det lyder altså ulækkert, men det er nu engang det bedste ord jeg kan finde) boble op ved bagning og gøre knækbrødet luftigt inde mellem kernerne. Resultatet er intet mindre end fantastisk når først det er bagt.

 

 

4.8 from 5 reviews
LCHF knækbrød - lette og supersprøde
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
Superlette og spøde LCHF venlige knækbrød der er så lækre at alle andre også vil elske dem. Prøv dem med tandsmør og et stykke 70% pålægchokolade
Forfatter:
Opskrift type: brød
Ingredienser
  • 150g sesamfrø
  • 150g hørfrø
  • 100g solsikkekerner
  • 100g græskarkerner (gerne så små som muligt, evt let hakkede)
  • 50g chiafrø (ca 4spsk)
  • 50g gul fiberHUSK (ca 4 spsk)
  • 1½tsk fint salt
  • 2tsk bagepulver
  • 7dl vand
  • 1dl (oliven)olie
Fremgangsmåde
  1. bland de tørre ingredienser (kerner, bagepulver, salt) og rør det grundigt sammen.
  2. Tilsæt vand og olie og rør grundigt rundt igen. Det er noget tyndt sjask i starten men vent 5-10min, så er det en fast klump.
  3. Del klumpen i 4 lige store del.
  4. Rul hver klump helt tyndt ud på et stykke bagepapir (læg et andet stykke bagepapir ovenpå, så er det lettere at rulle ud). Det skal være helt tynd og fylde næsten hele pladen
  5. Fjern det ekstra stykke bagepapir forsigtigt (det kan genbruges til at rulle de andre klumper også)
  6. Skær "dejen" ud i tern i den størrelse som du ønsker knækbrød skiverne at være. Jeg bruger en pizzaskærer til dette men en kniv er også fin nok.
  7. Bag i varmeluft ved 175C i 30 minutter - alt efter hvor god din ovn er til at fordele varmen, så kan du godt bage flere plader samtidig. Det kan betyde at bagetiden er lidt længere i nogle tilfælde.
  8. Tag pladen ud og vend forsigtigt knækbrødet så undersiden kommer til at ligge opad.
  9. Bag yderligere 15min til knækbrødet er helt fast og begyndt at blive gyldent.
  10. Tag det ud og lad det køle lidt på en rist.
  11. Knæk brødet ud i de stykker du tidligere har lavet snit til.
Noter
Knækbrødet kan fint holde sig i flere uger i en lufttæt beholder.
3.3.3077