Site icon Grill & Kokkerier

Langtidsgrillet oksespidsbryst

Oksespidsbryst

 

En lykkeligt glemt klassiker?

Med mindre du er ved at være godt op i årene, så er det nok tvivlsomt at du efterhånden kender til eller har lavet oksespidsbryst.Det er en af de der klassiske danske udskæringer  som skal koges til døde for at blive bare moderat mørt og spiseligt. Det bliver ofte serveret med peberrod eller peberrodsskum og serveres både som protein ved aftensmaden og som pålæg.

Amerikanerne har en lignende udskæring fra ca samme sted på oksen. Deres er dog noget større og de kalder den brisket – en af de mest populære okseudskæringer til grillen “Over There”.
Så hvorfor er det at udskæringen er så populær i USA, men næsten ikke kendt herhjemme mere? Jo såmænd fordi Amerikanerne er mestre i langtidsgrillning (Low&Slow) og det er med denne metode de tilbereder deres Brisket.

Selv om vores spidsbryst ikke er helt den samme udskæring, så kommer kødet alligevel fra nogen af de samme seje/hårde muskel strukturer på oksen. Dermed er der også rig mulighed for at tilberede sit oksespidsbryst ala brisket på grillen. Der er dog et par ting man skal være opmærksom på når man laver spidsbryst i forhold til Brisket, men mere om det senere.

Det er faktisk slet ikke så svært, for i bund og grund handler det om at give sit kød rigtigt lang tid ved en lav temperatur. Det sværeste er her at holde grillens temperatur nede og sørge for at holde kødet saftigt. Har man f.eks. en Weber Smokey Mountain (WSM) grill, som jo netop er bygget til at lave Low&Slow, så er første problem allerede klaret for dig. Man kan dog sagtens styre temperaturen i almindelige kuglegrille også.

 

Fedt eller fedt eller ikke fedt?

Et typisk spidsbryst er på omkring 2kg i størrelse. Det ligner på mange måder en lidt tynd culotte med fedt på den ene side. Mange ville tænke at dette fedt skal man da lade sidde, for det er heri at meget af den gode smag sidder og så kan det smelte ned igennem kødet og gøre det saftigt. Der tager de dog fejl!

 

I modsætning til hvad mange tror, så vil det smeltede fedt fra oksekød ikke flyde ned igennem kødet og gøre det saftigt. Derimod vil man opleve at det vil lægge sig som en lille sø ovenpå kødet eller løbe ud over kanten og dryppe af. Tænker man over det, så giver det faktisk god mening. Et stykke kød består af ca 75% vand og fedt er jo “olie” – to ting der ikke vil blande sig sammen (her er næppe mulighed for at skabe emulsioner og lignende på kødets overflade).

Det eneste formål der er ved evt. at lade en smule af fedtet sidde ovenpå kødet er simpelthen isolering. Ved at lade det sidde vil det nemlig virke som et termo-lag der holder varmen lidt ude og derfor vil kødet være længere om at blive varmet på den side. Omvendt kan dette give en ulige gennemvarmning af kødet.

Omvendt, så vil al den krydring der ligger ovenpå fedtet, ikke slippe igennem til kødet. Når man så serverer kødet og gæsterne skærer det lidt seje fedt af, ja så vil de slet ikke få den gode smag fra krydderierne.

Det er dog ikke alt fedt der lige så godt kan fjernes, og noget er faktisk vigtigt at hav i kødet for at få et perfekt, saftigt resultat.

 

Det fedt man skal kigge efter, når man køber spidsbryst, er derimod det inter- og intra-muskulære fedt – eller fedtmamorering som man kalder det. Det er det fedt man ser inde i selve kødets struktur og det er det fedt som giver smag og saftighed til kødet.

Mængden af dette kan variere fra kvæg-race til kvæg-race og gå fra nærmest ikke-eksisterende til ekstremt. Det er bl.a. her at Waygu/Kobe kød har fået sin popularitet fra, da det er noget af det mest vel-mamorerede kød på markedet.

Fun Fact: Man siger at en skive brisket er pefekt mørt når man kan tage en skive på tykkelse med en gul blyant (1/4 tomme) og lægge hen over bagsiden på en kniv uden at den knækker fra hinanden. Når man så giver kniven et ryk skal kødet falde til jorden i 2 stykker. Trækker man i en skive kød, så skal den være let elastisk inden den knækker perfekt over. 

 

Fra Brisket til Spidsbryst

Amerikanerne er glade for at dele deres opskrifter på Brisket, så derfor er der rig mulighed for at finde inspiration til disse på internettet.

Normalt når man laver en brisket, så handler om at finde en rub, finde ud af om man vil injicere kødet (kræver en kød-kanyle eller lignende) og så ellers finde tider og temperaturer for tilberedningen. Allerede her skal der dog en del ændringer til i forhold til spidsbrystet.

En typisk amerikansk brisket (i den fulde størrelse) er på omkring 6-8kg inden den er trimmet for fedt. Holder man det op mod et dansk spidsbryst på ca 2kg inden trimning, ja så er det klart at der skal ændres på både tilberedningstider og tilberedningsmetode.  Spidsbrystet er en hel del tyndere, ofte mere magert og generelt lettere at få tørret ud.

Jeg vil derfor anbefale at man, når man har fundet sin rub, bruger disse retningslinjer for tilberedningen:

Følger du disse regler, så skal du nok få et mørt og lækkert resultat. På et senere tidspunkt vil jeg skrive mere om hvordan jeg laver min Brisket af den amerikanske type.

Fun Fact: De fleste krydderier er fedt-opløselige og derfor er det bedre at smøre kødet med et tyndt lag olie inden man rubber med krydderierne. Herved har kødet mulighed for at opløses i olien i stedet for i den vand der er i kødet (som ikke ligefrem kan opløse de fedt-opløselige krydderier). 

Herunder vil jeg give mit forslag til en rub der vil fremhæve smagen af oksekødet uden at overdøve det totalt. Opskriften er oprindeligt inspireret af en opskrift fra amazingribs.com.

 

Spidsbryst Rub (også god til andet oksekød)

Kort beskrivelse:

En all-round rub til oksekød. Der er lidt stærkt fra pebren og ellers smage der fremhæver umami i kødet på bedste vis. Perfekt til brisket og spidsbryst, men også god til f.eks. en steak eller culotte

Ingredienser

  • 3 spsk groft friskkværnet sort peber
  • 2 spsk havsalt
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 spsk sød paprika
  • 1½ spsk løgpulver
  • 1 spsk hvidløgspulver
  • 2 tsk Sennepspulver
  • 2 tsk cayenne peber
  • 1 tsk chipotle chili pulver (røget chili)

Fremgangsmåde

  1. Bland alle krydderierne grundigt sammen og opbevar tørt og mørk indtil brug.

 

Spidsbryst til DM i Grill

Som jeg vist allerede har nævnt et par gange så er jeg med til at arrangere det årlige DM i Grill. I år skal det afholdes den 29.+30. Juli i Svendborg midtby. det er samtidigt med det kæmpe fødevaremarked Kulinarisk Sydfyn, og vi har fået ærespladsen lige ved hovedindgangen. I år har vi valgt at holdene skal konkurrere i bl.a. grillning af oksespidsbryst, så hvis du har lyst til at få inspiration fra andre grill-entusiaster til hvordan spidsbryst kan grilles, ja så kig forbi til en snak og måske endda et par smagsprøver.

De skal forøvrigt konkurrere i en masse andre kategorier, men det kan du se på DM i Grill hjemmesiden grilldm.dk