Jeg kan lige så godt sige det med det samme: jeg ELSKER fjordrejer med deres sødlige smag og bløde konsisten – og det på trods af at det er et større fedtearbejde at sidde og pille alle de små rejer.
Så når nu en kollega tilbyder mig en omgang friskfangede af slagsen, ja så kan jeg da ikke sige nej. For hvilken skøn mundfuld det er med sådan en omgang rejer.
De spillevende rejer hældes i en gryde med bulder-kogende saltvand og koger max 2minutter i alt. De bliver efter få sekunder lyserøde frem for den brune farve – dem som bliver mørkebrune kasserer man bare. Efter kogning, så hældes vandet fra og rejerne kan med fordel køles ned under den kolde hane (det løsner skallerne en smule).
Så er det ellers bare at få pillet rejerne og samlet sig en mad. Der går ca 150-200g upillede rejer pr mad (hos os i hvert fald), så der skal pilles en del hvis man er mange til bords.
Serveret på en skive franskbrød med lidt salat, evt. æg og så toppet af med hjemmerørt mayonaise og friskkværnet salt og peber. Det er simpelt og intet mindre end fænomenalt.
Næste gang jeg får fjordrejer i huset, så tror jeg at jeg vil frittere halvdelen af dem i olie. Derefter et drys salt og så serveres med en chili aioli og et glas iskoldt hvidvin ude i solen med . Den anden halvdel skal nok laves sammen med nogle friske nye danske hvide asparges der letdampes til de er møre.
Hjemmerørt mayonaise
TIP: Når jeg laver en mayonaise til fjordrejer, så giver jeg den altid liidt ekstra citronsaft samt lidt rigeligt salt. Dette for at give et modspil til de sødlige rejer, uden at virke for fedt i det.
Det er egenligt ganske nemt hvis man har en stavblender som der kan sættes piskeris på.
2 pasteuiserede æggeblommer, hældes i et højt bæger (så er det lettere at røre med stavblenderen), tilsættes 1tsk estragoneddike (eller hvidvinseddike), 1spsk friskpresset citronsaft, ½tsk salt og et drys hvid peber.
Sæt piskeren i og kør på fuld hastighed imens du hælder smagsneutral olie (f.eks. rapsolie) i en tynd stråle ned i blandingen. Efter en hel del olie, så vil mayonaisen blive tykkere og tykkere og så stopper den bare når du er nået den konsistens du ønsker (vil tro det er ca 1dl olie).
Resultatet er en luftig og let mayonaise med et let syrligt smagsindtryk.