I dag skulle vi egenligt have lavet hjemmelavet tacos, men det dejlige sommervejr talte mere for lette sommerretter ala min cremede stenbiderrogn. Da der så pludselig dumpede den nye udgave af Mad & Venner og forsiden viste en lækker ret med asparges, ja så blev de planer ændret.
Vi nåede ikke engang at åbne bladet inden at den beslutning blev taget – ja faktisk nåede vi det slet ikke før vi spiste. Jeg har dog efterfølgende tjekket opskriften efter og den er ikke helt ulig den vi lavede. Nedestående opskrift er min egen udgave af retten.
Dagens fantastiske sommerret blev: En cremet citron risotto med hvide og grønne asparges. Dette blev toppet af med karameliserede mini kammuslinger, massere af parmasan og citronskal i julienne.
Den syrlige risotto var et super modspil til de sprøde asparges og de let søde kammuslinger. Retten blev serveret med en lækker kold australsk hvidvin der både havde noter af hyldeblomst, honning, og citrusfrugter.
Da vi var i Wien i påsken var der nye lokale asparges overalt på markederne – ja der var faktisk hele 8 forskellige sorter af hvide asparges og mindst 5 af de grønne (så mange talte jeg på Naschmarkt i hvert fald). Det ville være skønt hvis grønthandlerne herhjemme kunne føre et lignende sortiment, for jeg elsker simpelthen en god frisk asparges – helst lige når den er kommet op af jorden.
Havde der været danske asparges til salg i danmark (jaja ved godt at bl.a. Din Baghave sælger dem, men her omkring Aalborg mener jeg), så ville det selvfølgelig være synd at putte dem i en ret som denne. Vi måtte dog i denne omgang nøjes med spanske asparges og så drømme os til de danske imens (de spanske smagte dog ganske fremragende, men bæredygtigt det er det ikke).
Citron risotto m. asparges og kammuslinger
Kort beskrivelse:
En lækker sommerret med sprøde asparge, søde kammuslinger og cremet risotto.
Ingredienser
- ½bundt grønne asparges
- ½bundt hvide asparges
- 1-1½liter kyllinge fond (jeg bruger ca 4 isterninger hjemmeladet fond + vand).
- olivenolie
- 2 skalotteløg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (finthakket)
- 1 ubehandlet citron
- 2-3 dl halvtør hvidvin
- 400g risotto ris (jeg bruger Arborio)
- 1 spsk smør
- Salt + peber
- parmasan
- ca 250g små kammuslinger
- 1spsk rørsukker
Fremgangsmåde
- Skræl de hvide asparges.
- Skær både grønne og hvide asparges i mundrette stykker
- Vend kammuslingerne i lidt salt og sukker
- Hæld et par spsk olie på panden, tilsæt det hakkede løg og hvidløg og lad dem klare et øjeblik ved middelvarme.
- Tilsæt risene til panden og lad dem stege med et minuts tid (de må endelig ikke brænde på)
- Tilsæt hvidvinen og rør rundt imens vinen stille og roligt optages i risene.
- tilsæt derefter den varme fond lidt af gangen. Det skal bare holdes fugtigt – ikke svømme rundt.
- Efter ca 12min kan saften af citronen tilsættes.
- Efter ca 15 min kan de hakkede asparges og 2 håndfulde revet parmasan røres i.
- På en anden pande smeltes smør tilsat en smule olie.
- De små kammuslinger smides på den brandvarme pande og steger ca 20sekunder.
- Så skal de vendes rundt og have yderligere 20sekunder.
- Sådan gør man 3-4 gange indtil de er gyldne på de fleste af sidere. De må hellere få for lidt end for meget.
- Det hele anrettes og toppes op med flager af parmasan samt fine strimler (julienne) af citronskal.
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 20 minuter
antal cuverter (yield): 2